Mi az SSD?

Az SSD az angol "Solid-State Drive" kifejezésből képzett betűszó, ami magyarul Szilárdtest-meghajtót jelöl. Lényegét tekintve egy olyan memória alapú adattárolásra szolgáló eszköz, mely nem rendelkezik mozgó alkatrészekkel, így a hagyományos merevlemezeknél gyorsabb és egyenletesebb adatelérést biztosít.

SSD, Szilárdtest-meghajtó

SSD, Szilárdtest-meghajtó

További előnye, hogy lényegesen jobban ellenáll a külső mechanikai behatásoknak, mint a hagyományos merevlemezek (például szélsőséges ütés, vibráció, nyomás, hőmérséklet), valamint, hogy gyakorlatilag hangtalanul működik, ha csak nincs külön hűtővel felszerelve.

Ezen előnyös tulajdonságainak köszönhetően jobbára szerverekben, valamint személyi számítógépekben (PC-kben), operációs rendszer és programok gyorsítására használják. Érdemes tehát hosszútávon egy gép operációs rendszerét és telepített, gyakran használt, nagyobb gépigényű programjait SSD-ről működtetni a villámgyors elérés miatt, míg nagymennyiségű adatot továbbra is inkább hagyományos merevlemezen érdemes tárolni, hiszen azok tárolási egységre vetített ára még mindig alacsonyabb, mint az SSD-ké.

Az SSD-ket újabban laptopokba, subnotebookok-ba, valamint netbookok-ba is egyre nagyobb előszeretettel építik be. Kereskedelmi forgalomban a leggyakrabban SATA, SCSI, PCI Express, USB, vagy PATA csatlakozófelülettel kaphatóak, de előfordulhatnak más csatlakozóval is felszerelve. Az SSD-kbe a gyártók különféle memóriatípusokat építenek be, mint amilyen például a flash, SRAM vagy DRAM memória. Az SRAM és DRAM memóriát használó SSD-t Ram-drive-nak is szokták nevezni.

Az SSD előnyei:

- Rövid indulási idő, nincs felpörgés, Power On - Ready átmenet 1 s.

- Mozgó alkatrészek teljes hiánya.

- Olvasási várakozási idő: ~12,5 µs (mikroszekundum). Megjegyzendő, hogy ez az érték merevlemezek esetében 5,5-12 milliszekundum között mozog, tehát nagyságrendekkel gyorsabb az SSD náluk.

- Írási várakozási idő: ~33 µs (merevlemezeknél ez szintén 5,5-12 milliszekundum).

- Kiegyensúlyozott, egyenletes olvasási és írási teljesítmény.

- Felsőbb árkategóriák esetében olvasási sebesség 520 MB/s, írási sebesség 320 MB/s is lehet.

- Alacsony áramfelvétel.

- Zajtalanság (nincsenek mozgó alkatrészek, például motor vagy olvasófej).

- Mechanikai megbízhatóság. Strapabírás, míg a hagyományos merevlemezek 5-55 °C között, addig az SSD -40°C és +85°C közötti tartományban is működőképes marad.

- Kis fizikai méret és tömeg.

Az SSD hátrányai:

- Az újraírások korlátozott szám, mely flash-memória esetén átlagosan 3 000-10 000, bár a drágább memóriák esetén ez akár az 5 millió alkalmat is elérheti.

- Magasabb tárolási egységre vetített ár, mint a hagyományos merevlemezeké.

2014. január