hirdetés

Mi az a társasházi jog?

A társasház alapvetően olyan tulajdoni forma, amelynek minimum 2, vagy annál több, külön személyek tulajdonában lévő épületrész az alkotóeleme. Ezen felül beletartoznak a társasházba a közös tulajdonban lévő épületrészek, amikkel együtt lesz egy egész ez a speciális tulajdoni forma.

Társasházi jog - Dr. Sudár Miklós ügyvédi iroda

Forrás: Dr. Sudár Miklós ügyvédi iroda

hirdetés

Éppen ezért a társasházakban lévő ingatlanok tulajdonosaira nézve kötelező szabályok vonatkoznak, amik összefüggésben vannak a tulajdoni részekkel, az ingatlanok birtoklásával, valamint a legtöbb problémát okozó dologgal, a társas együttéléssel.

Azoknak, akik nem társasházban élnek, ezekkel a problémaforrásokkal nem kell annyira fokozottan foglalkozniuk, így némileg kevesebb feszültséggel van dolguk.

Vitaforrások a társasházban

Mint említettük, nem kevés vitás kérdés merülhet fel egy társasházi együttélés kapcsán. Ilyen lehet például a közös költség, aminek a könyvelése sem tartozik az egyszerű feladatok közé, de ha be kell hajtani egy tartozást, az már egyenesen a bonyolult kategóriát súrolja.

hirdetés

Ezzel komolyan meggyűlhet a problémánk, ha nincs birtokunkban elegendő tapasztalat a társasházi joggal kapcsolatban. A közös költség a közös tulajdonú területek, nem lakócélra használható részek, közös berendezés, valamint a társasház fenntartására fordított költség (víz, villany, takarítás, hulladék gyűjtés és elszállítás). Ez a legtöbb társasházban egységes, de van, ahol az ingatlanok területének függvényében kerül kiszámolásra.

A társasház minden évben elkészít egy úgynevezett költségvetési tervezetet, annak alapján, amik abban az évben elsőbbséget élveznek, de mindezeket a közgyűlés keretein belül meg is beszélik, megszavazzák. Majdnem minden társasháznak van olyan, lakócélra alkalmatlan területe, amiket bérbe adnak különböző vállalkozásoknak. A közös költség felhasználásáról is dönteni kell, valamint az előbbi helyiségek sorsáról is. Ide tartoznak még azok az esetek, amikor a közgyűlési határozatot sérelmezi az egyik tulajdonos, bár nem jelent meg a közgyűlésen. Azt mindenképp tudni kell, hogy a határozatban foglaltak nem lehetnek ellentétesek azzal, amit a jogszabály meghatároz részükre.

hirdetés

Ugyanígy vitára adhatnak okot a szolgáltatási jogviszony alatt végzendő feladatok. Ide tartozik a takarítás, a liftek karbantartása, a világítás korszerűsítése, valamint az is, ha a társasház rendelkezik őrzési, védelmi feladatokat ellátó személyekkel. Egy nagyon népszerű lehetőség a vitára a társasház tulajdonában lévő, közös használatú helyiségek kihasználtsága, illetve a használhatóság mértéke. Itt általában a tulajdonosok között születik a konfliktus, hiszen nem mindegy, hogy a közös használatú helyiségbe betett tulajdon milyen állapotban kerül onnan elő, előkerül-e egyáltalán és kinek mennyi hely jár/jut az adott helyen. Ezek nem tűnnek olyan eget rengetően nagy problémának, de mégis meg tudják keseríteni egy lakóközösség életét. Éppen ezért néha érdemes ügyvéd segítségét kérni, aki jártas a társasházi jogban.

Szponzorált tartalom

Forrás: Dr. Sudár Miklós ügyvédi iroda

2018. október