Mi a RAM?

A RAM az angol "Random Access Memory" kifejezésből képzett betűszó, ami magyarul tetszőleges, vagy más néven közvetlen hozzáférésű memóriát jelöl. A RAM voltaképpen egy olyan memória, melynek legfőbb feladata, az ideiglenes adatok tárolása, mint amilyenek például a programok utasításai, vagy éppen a CPU (processzor) munkájának aktuális eredményei.

RAM memória

RAM memória

A RAM a számítógépnek egy mindenképpen alapvető fontosságú alkatrésze, hiszen szoros együttműködésben dolgozik a processzorral, melynek, bizonyos korlátai miatt, szüksége van az ideiglenes memória tárolókapacitására.

A RAM-ból aztán a számítógép kikapcsolását követően (azaz a tápfeszültség megszűnésével) az összes tárolt információ elveszik. A közvetlen hozzáférésű memória felépítését tekintve 1 bájtnyi (8 bit) adatmennyiség tárolására alkalmas, úgynevezett memória rekeszekből (cellákból) áll, melyek mindegyikéhez egy sorszám (cím) tartozik.

Az egyedi címzésre azért van szükség, mert a CPU e paraméterek alapján képes csak megtalálni a keresett információt a RAM-ban. A CPU és a RAM közötti összeköttetést egy buszrendszer (a legtöbb számítógépben az un. északi híd) biztosítja.

A különféle memóriatípusok közül jelenleg a legelterjedtebb változat a DDR SDRAM (Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory) és utódai, a DDR2 és a DDR3. Kereskedelmi forgalomban, méretüket tekintve 256MB, 512MB, 1GB, illetve 2GB-os RAM-ok a leggyakoribbak, bár a kisebbek már igencsak kezdenek kiszorulni a piacról.

2014. január