Meganeuropsis

A Meganeuropsis az állatok (Animalia) országába, a valódi szövetes állatok (Eumetazoa) alországába, a kétoldali szimmetriájúak (Bilateria) alországágába, az ősszájúak (Protostomia) csoportjába, a vedlő állatok (Ecdysozoa) főtörzsébe, az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe, a hatlábúak (Hexapoda) altörzsébe, a rovarok (Insecta) osztályába, az Odonatopterák öregrendjébe, a Meganisopterák rendjébe, a Meganeuridae-k családjába tartozó, mára már kihalt nem, melybe jelenleg 2 faj sorolható, a Meganeuropsis americana és a Meganeuropsis permiana.

Meganeuropsis rekonstrukciója

A Meganeuropsis rekonstrukciója

A Meganeuropsisok a világon valaha létezett legnagyobb szitakötők, s egyben rovarok voltak, melyek 290,1-279,5 millió évvel ezelőtt, azaz a Kora perm kor Szakmari és Artyinszki korszakaiban, a mai Észak-Amerika területén éltek. Eme óriás szitakötők, akár csak mai rokonaik, vadászó életmódot folytattak, kisebb hüllőkkel, kétéltűekkel és más rovarokkal táplálkoztak.

A Meganeuropsisok anatómiája

A Meganeuropsziszok, felépítésüket tekintve, 2 pár, azaz négy szárnnyal rendelkeztek, melyeket külön-külön is tudtak mozgatni, így bármilyen irányba tudtak repülni, még hátrafelé is.

Összetett szemükkel 360 fokban láttak, szájszervük pedig olyan erős volt, hogy akár egy kisméretű hüllőt is ketté tudtak vele harapni. A Meganeuropsis nem legnagyobb képviselői a Meganeuropsis permiana fajba tartoztak, egyetlen szárnyuk hossza elérhette a 0,33 métert, (330 milliméter), testük hossza a fejtől a farokig a 0,43 métert, szárnyfesztávolságuk pedig akár a 0,71 métert is!

Hatalmas méreteik (gigantizmusuk) oka az akkori, minden bizonnyal a maihoz képest jóvalta magasabb, közel 31%-os légköri oxigéntartalomban keresendő, mely körülmény lehetővé tette, hogy a trachákkal (légcsőrendszerrel) lélegző rovar tekintélyes paraméterei ellenére is elegendő, a fennmaradásához szükséges oxigénhez tudja juttatni sejtjeit.

Feltételezhetően eltűnésüket is részben a légkör oxigéntartalmának fokozatos csökkenése okozta, melynek következtében a rovarvilág képviselői is egyre kisebbé váltak az idők során.

A Meganeuropsis nemzetségbe jelenleg az alábbi két faj sorolható:

2015. július