Marhapörkölt

Az igazi húsimádókat mivel is lehetne jobban levenni a lábukról, mint egy szaftos, vörösboros marhapörkölttel! Ez az alapjában véve rendkívül könnyen elkészíthető magyar étel, bár időigényes, nem vitás, hogy garantáltan megéri a fáradságot! Az alábbi recept, ugyan nem bográcsos, mégis egy igen ízletes, szaftos, konyhai változat, amellyel garantáltan sikert arathatunk majd.

Marhapörkölt

Marhapörkölt

Hozzávalók:

1 kg marhalapocka

2 közepes fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 paradicsom

2 TV paprika

1 hegyes erős paprika

2 dl vörösbor

Só, őrölt bors és pirospaprika

Sertészsír

0,5 kg Fusilli tészta

Elkészítése:

Kockázzuk fel a marhalapockát, majd borsozzuk és pirospaprikázzuk, alaposan dolgozzuk bele a húsdarabokba e fűszereket és hagyjuk állni, amíg a pörköltbe nem kerül.

Fűszerezett marhalapocka

Fűszerezett marhalapocka

Ha ezzel megvagyunk, vágjuk apróra a vörös- és foghagymát, valamint szeleteljük fel a paprikát és a paradicsomot is. Elsőként bő zsiradékon pirítsuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a húst és gyakran átforgatva pörköljük addig, amíg levet nem ereszt. Ha kicsit már elfőtte levét, tegyük a lábasba a paprikát is, majd 4-5 perc elteltével végül a paradicsomot. Fedjük le fedővel a pörköltet, s gyakori kevergetés mellett (nehogy a sűrű szaft miatt odaégjen) főzzük, amíg a hús kellően meg nem puhul (kb. 4-5 órán át), ez idő alatt folyamatosan pótolva az elfőtt levet vízzel, de mindig csak éppen annyival, amennyi elpárolgott.

A vörösbort nagyjából két, két és fél óra elteltével érdemes a marhapörkölthöz hozzáadni. A Fusilli tésztát a pörkölt elkészülte előtt annyi idővel érdemes felrakni főni, hogy, mire megfő, a pörkölttel nagyjából egy időben legyen kész (kb. fél óra, tésztától függően).

Tipp:

Ha szeretjük, egy kis zöldfűszerrel, például friss petrezselyemmel is bátran feldobhatjuk a vörösboros marhapörköltet.

Tipp:

Savanyúságként remekül passzol hozzá a savanyított kisdinnye!

Jó étvágyat kívánunk!

2014. augusztus