Marhapörkölt
Az igazi húsimádókat mivel is lehetne jobban levenni a lábukról, mint egy szaftos, vörösboros marhapörkölttel! Ez az alapjában véve rendkívül könnyen elkészíthető magyar étel, bár időigényes, nem vitás, hogy garantáltan megéri a fáradságot! Az alábbi recept, ugyan nem bográcsos, mégis egy igen ízletes, szaftos, konyhai változat, amellyel garantáltan sikert arathatunk majd.
Marhapörkölt
HIRDETÉS
Hozzávalók:
1 kg marhalapocka
2 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
2 TV paprika
1 hegyes erős paprika
2 dl vörösbor
Só, őrölt bors és pirospaprika
Sertészsír
0,5 kg Fusilli tészta
Elkészítése:
Kockázzuk fel a marhalapockát, majd borsozzuk és pirospaprikázzuk, alaposan dolgozzuk bele a húsdarabokba e fűszereket és hagyjuk állni, amíg a pörköltbe nem kerül.
Fűszerezett marhalapocka
Ha ezzel megvagyunk, vágjuk apróra a vörös- és foghagymát, valamint szeleteljük fel a paprikát és a paradicsomot is. Elsőként bő zsiradékon pirítsuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a húst és gyakran átforgatva pörköljük addig, amíg levet nem ereszt. Ha kicsit már elfőtte levét, tegyük a lábasba a paprikát is, majd 4-5 perc elteltével végül a paradicsomot. Fedjük le fedővel a pörköltet, s gyakori kevergetés mellett (nehogy a sűrű szaft miatt odaégjen) főzzük, amíg a hús kellően meg nem puhul (kb. 4-5 órán át), ez idő alatt folyamatosan pótolva az elfőtt levet vízzel, de mindig csak éppen annyival, amennyi elpárolgott.
HIRDETÉS
A vörösbort nagyjából két, két és fél óra elteltével érdemes a marhapörkölthöz hozzáadni. A Fusilli tésztát a pörkölt elkészülte előtt annyi idővel érdemes felrakni főni, hogy, mire megfő, a pörkölttel nagyjából egy időben legyen kész (kb. fél óra, tésztától függően).
Tipp:
Ha szeretjük, egy kis zöldfűszerrel, például friss petrezselyemmel is bátran feldobhatjuk a vörösboros marhapörköltet.
Tipp:
Savanyúságként remekül passzol hozzá a savanyított kisdinnye!
Jó étvágyat kívánunk!
2014. augusztus