Már Európában és Amerikában is fertőz az Ebola

Míg Szenegálban és Nigériában úgy tűnik sikerült megállítani az Ebola vírus terjedését, addig a súlyosan fertőzött Sierra Leone, Guinea és Libéria után Spanyolországban, valamint az Amerikai Egyesült Államokban is igazolt fertőzéseket jelentettek, ezzel a világon első ízben már három kontinenst érint a betegség!

Már Európában és Amerikában is fertőz az Ebola - Térkép

A Szenegáli egyetlen Ebola fertőzöttet, egy 21 éves Guineai egyetemista fiatalembert, akit egy Dakari kórházban kezeltek, szeptember 10-én gyógyultan engedtek haza a kórházból, azóta nem jelentettek újabb megbetegedést a Nyugat-Afrikai országból. A közel 174 millió lakosú Nigéria is úgy tűnik, talán túl van a nehezén, itt 20 fertőzöttet diagnosztizáltak, melyből sajnos 8 esetben már nem sikerült megmenteni a betegek életét, minden esetre ez is kész csodának számít, hiszen a kór itt a 20 milliós Lagosban, Nigéria és egyben Afrika legnépesebb városában ütötte fel a fejét még júliusban. Egy libériai-amerikai kettős állampolgár hurcolta be a betegséget, aki a libériai Monroviából már súlyos állapotban érkezett a fővárosba, ahol nem sokkal a kórházba szállítását követően elhunyt. Mivel azonban Nigériában már szeptember 8-a óta nem diagnosztizáltak újabb fertőzöttet, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) is úgy értékeli a helyzetet, hogy Nigériát október 20-án újra Ebola mentessé lehet nyilvánítani, mivel a vírus eddig ismert lappangási ideje 21 napnál soha nem volt több, s az utolsó fertőzés óta eltelt idő ekkorra már eléri a 42 napot, tehát a lappangási idő dupláját, így jó eséllyel kizárható újabb megbetegedés.

Míg a fenti két országban tehát úgy néz ki, jelenleg vége a járványnak, addig sajnos Európában és az USA-ban viszont megjelent a vírus, amire eddig senki sem számított! Spanyolországban egy nővér, Teresa Romero Ramos az első fertőzött és így a világon az első olyan Ebola fertőzött is, aki Afrikán kívül kapta el a betegséget. Teresa, akit jelenleg a madridi III. Károly kórházban ápolnak, tagja volt annak az egészségügyi csoportnak, melynek tagjai a Sierra Leonéból hazaszállított, s a múlt hónapban Ebola fertőzésben elhunyt spanyol misszionáriust, a 75 éves Miguel Pajares Martínt ápolták, s tőle kaphatta el a betegséget. Az ügy természetesen nem kis felháborodást keltett Spanyolországban, hiszen rávilágított a spanyol egészségügy felkészületlenségére és többek között a kórház feltehető súlyos elővigyázatlanságára. Teresa mellett jelenleg 17 embert tartanak Ebola gyanúval Spanyolországban megfigyelés és karantén alatt, köztük az ápolónő férjét is, akin egyenlőre nem jelentkeznek a tünetek.

Az egyre intenzívebb Ebola pániknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az Egyesült Államokban már kettőre nőtt az Ebola fertőzések száma. Az első beteg Nina Pham (26 - ápolónő), akit a texasi Presbiteriánus kórházban ápolnak, a második pedig Amber Vinson (szintén ápolónő), aki jelenleg egy Dallasi kórház betege, később viszont a közlések szerint az atlantai Emory Egyetem kórházába szállítják majd át. Ami pedig a legdöbbenetesebb: mindketten ápolták a múlt héten Ebola-fertőzésben elhunyt libériai Thomas Eric Duncant, tehát ők is spanyol kollégájukhoz hasonlóan a munkájuk során fertőződtek meg! Az ügy tehát Amerikában is felháborodást és nem kis pánikot keltett, hiszen az emberek nem számoltak a "csakis testnedvekkel" terjedő kór ilyen "könnyű" átadódására. A hatóságok azonban a közlemények szerint azt feltételezik, hogy az ápolók még akkor fertőződhettek meg, amikor még nem diagnosztizálták Duncannál az Ebolát, így nem tudhatták, milyen veszélynek is vannak kitéve, ugyanakkor, egyes források szerint, maguk a megfertőződött ápolók már azt nyilatkozták, hogy ők maguk sem jártak el kellő körültekintéssel Ducan ápolásakor, pedig tudvalevő volt, hogy Ebola gyanús az esete.

Mindezek ellenére a szakemberek szerint az Ebola Magyarországot egyenlőre továbbra sem veszélyezteti erősebben, bár rémisztő és elgondolkodtató lehet az, különösen a magyar egészségügy viszonyai tükrében, hogy egyre közelebb kerül hazánkhoz ez a kíméletlen és irtózatos, halálos betegség. Annál is inkább így van ez, mikor sokszor betegként is azzal szembesül az ember, hogy például vérvételnél sem használnak sok esetben kesztyűt nálunk, s a higiénia sem erőssége számos magyar kórháznak, nem is beszélve a túlzsúfolt várótermektől hangos ambulanciákról, persze tisztelet az előbbiek alóli kivételeknek...

Akárhogy is, egyre világosabbá válik, hogy, bár az Ebolánál nagyobb tömegeket is pusztító betegségek szedik sajnos nap, mint nap áldozataikat a világon (ami ugyanúgy szörnyű és nagyon nincs rendjén…), mégis, eme különösen kegyetlen kórt is csak úgy lehetne megállítani, ha rövid időn belül a jelenleginél sokkal intenzívebb nemzetközi összefogás szerveződne. Különösen fontos lenne továbbá felismernie a világnak azt, hogy most talán a legfontosabb, hogy végre kellő mennyiségű és minőségű eszközzel felszerelt létesítményeket hozzanak létre az Ebolával legkeményebben sújtott három nyugat-afrikai országban, ahol még ennyi idő után is sokszor hiányos felszereléssel és embertelen körülmények között kell szenvednie és meghalnia oly sok embernek, valamint példamutató odaadással dolgoznia az egészségügyi személyzetnek, ráadásul utóbbiak esetében saját életük napi, közvetlen kockáztatása mellett!

Ebola ellenes plakát, Nigéria - 2014

Ebola ellenes plakát, Nigéria - 2014

Példaértékű lehet ez ügyben Nigéria esete, ahol négy "egyszerű" eszköz (pénz, gyorsaság, Ebola elleni harc irányító központ létrehozása, a betegség terjedésének aktív nyomon követése) SZIGORÚ alkalmazásával úgy tűnik "hamar" és "eredményesen" sikerült megállítani a betegséget. Olyannyira igaz ez, hogy még az amerikai járványügyi hatóság (CDC) szakemberei is elutaztak Nigériába, hogy tanulmányozhassák az ottani hatóságok Ebola ellenes stratégiáját. Reméljük, az Ebola-járvány tehát hamarosan minden érintett országban csillapodik majd a világ szakembereinek és országainak egyre szorosabb összefogásával, s, hogy azon országok, melyeket jelenleg is súlyt, minél "kevesebb" további emberáldozattal vészelik majd át ezt a szörnyű járványt.

2014. október