Magas bérleti díjakkal találkozhatunk a legtöbb egyetemi városban 2021 őszén

A legtöbb hazai megyeszékhelyen az előző esztendőben csökkent az érdeklődés az albérletek iránt, ami a bérleti díjakban is jelentős mértékben meglátszódott. Ez legfőképpen a koronavírus miatt bevezetett intézkedések hatására következett be, amelynek eredményeként az egyetemisták hazaköltöztek, a munkavállalók pedig az otthonról végezhető munkarendre álltak át. A pandémia harmadik hullámának a végével a legtöbb korlátozó rendelet megszűnt és ismét megnövekedett a kereslet a kiadó albérletek iránt.

Az ingatlennet.hu legújabb cikkjéből pedig megtudhatjuk, hogy Magyarország nagyobb egyetemi városaiban, milyen mértékű volt az elmúlt egy évben az áremelkedés.

Fiatal lány albérletet keres egy városban

Forrás: pixabay.com; Fotó: StockSnap; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/people-woman-bun-sunny-walk-2591646/

Még mindig Budapest a listavezető az albérleti díjakban

Hazánk fővárosában, az utóbbi időkben, ahogy az eladásra kínált ingatlanok négyzetméter árai folyamatosan növekedtek, úgy egyenes arányosan a lakások bérleti díjai is tartotta ezt a tendenciát. A járvány hullámai alatt azonban már nem növekvő, hanem inkább csökkenő változásokról beszélhetünk az ingatlanpiac mindkét szegmensében. Idén május közepén a harmadik hullám végével azonban megnőtt a kereslet az albérletek iránt és ez újból emelkedésre késztette a bérleti díjakat.

Budapesten egy lakásbérleti díja 2020 augusztusában 3387 Ft/m2 volt, amely idén áprilisra átlagosan 3114 forintra csökkent négyzetméterenként. 2021 augusztusában pedig már átlagosan 3318 Ft/m2-es átlagáron lehetett kibérelni egy lakást.

Olyan népszerű egyetemi városokban is, mint Szeged, Debrecen vagy Pécs, csökkentek a kiadó lakások átlagos négyzetméter árai a pandémia időszakai alatt. Ezen vidéki nagyvárosokban is Budapesthez hasonlóan az idei esztendő tavaszának a megkezdésével egy exponenciálisan növekedő tendenciáról beszélhetünk.

A legújabb 2021 harmadik negyedévének kezdeti adatai szerint Szegeden 2190 Ft/m2, Debrecenben pedig 2507 Ft/m2 volt a lakások havi átlag bérleti díja. Pécs városában azonban a nyár közepén esni kezdek az árak, így az idei év nyolcadik hónapjában átlagosan 200 forinttal alacsonyabb áron lehetett lakást bérbe venni.

Diagram - Albérletek árának változása az egyes egyetemi városokban 2020. augusztus és 2021. augusztus között - Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs

Diagram: Albérletek árának változása az egyes egyetemi városokban 2020. augusztus és 2021. augusztus között - Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs.

Veszprémben és Győrben drasztikusan emelkedtek a lakások havi díjai

Magyarországon jó néhány olyan egyetemi város van, ahol az elmúlt 12 hónapos időszak alatt a kisebb hullámzások következtében is összességében az idei évet mégis drágulás jellemezte. Ide tartoznak az olyan nagyobb megyeszékhelyek, mint Győr és Veszprém. Ezekben a városokban négyzetméterenként átlagosan 100-300 forinttal mutatkoztak magasabbnak az albérletárak 2020 augusztusához képest 2021 augusztusában. Míg Győrben 2463 forintról 2528 forintra ugrottak az átlagos négyzetméter árak, addig Veszprémben 2157 forintról 2513 forintra.

Miskolcon bérbe vehető lakások árai tavaly augusztustól kezdve egészen májusig kisebb nagyobb mértékben hol emelkedtek, hol pedig csökkentek. Azonban egy hirtelen áremelkedés következett be idén májustól egészen a júliusi hónapig. Ezen időszak alatt négyzetméterenként átlagosan mintegy 500 forinttal lettek magasabbak a bérleti díjak. Kismértékű esés után az idei év nyarának végével átlagosan 2219 Ft/m2-es árakkal találkozhattak a leendő bérlők.

A vizsgált időszakban Kaposvár albérletpiacán nem emelkedtek látványosan az árak, és leginkább a stagnálás volt a jellemző. Ahogy a tavalyi év nyolcadik hónapjában, úgy idén is átlagosan 1700 forintos áron lehetett bérbe venni egy lakást Somogy megye székhelyén.

Diagram - Albérletek árának változása az egyes egyetemi városokban 2020. augusztus és 2021. augusztus között - Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs

Diagram: Albérletek árának változása az egyes egyetemi városokban 2020. augusztus és 2021. augusztus között - Kaposvár, Miskolc, Győr, Veszprém.

A negyedik hullám vajon mit hoz az ingatlanpiacon? Várható csökkenés az árakban?

2011-ben még elképzelhetetlen volt a mai szörnyen magas ingatlanpiaci ár, akkor még senki sem gondolta, hogy meg fognak 2021-re átlagosan háromszorozódni a kínálati árak. 2020. első negyedéve óta számos olyan esemény következett be, ami igencsak befolyásolta az ingatlanpiaci árak alakulását Magyarországon.

Azonban 2021-ben bevezették az 5%-os áfa kulcsot az új építésű lakásokra, a rozsdaövezet ingatlanainak fejlesztési támogatását nem utolsó sorban októbertől bevezetésre kerül az új építésű ingatlanokra igénybe vehető 2,5 százalékos fix kamatozású támogatott hitel, mely várhatóan szintén hatást fog gyakorolni a hazai ingatlanpiacra. Ameddig ezek elérhetőek, biztosan maradnak ezek az árak. De ezek kifutása és a monotórium megszűnése, sem garantálja a csökkenést.

2021. október 10.