Koronavírus - Mit érdemes tudni róla?

Egyre gyakrabban hallani a koronavírusról, vagy inkább, a Coronavirinae alcsaládjába tartozó koronavírusokról, melyek olyan, kritikus állapotokhoz is vezető, fertőző betegségek kialakulásáért felelősek, mint amilyen a SARS, vagy a MERS, melyek súlyos, akut légzőszervi megbetegedésekhez, tüdőgyulladáshoz és a legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek esetében, sajnos nem egyszer halálhoz vezetnek. De mit is tudunk ezekről a vírusokról, s hogyan is védekezhetünk hatékonyan ellenük?

Humán koronavírus elektronmikroszkópos képe

Humán koronavírus elektronmikroszkópos képe. (Készítette: National Institutes of Health (NIH) - National Institutes of Health (NIH), Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29542524)

Elsősorban, fontos leszögezni, hogy vírusról lévén szó, semmilyen antibiotikummal nem gyógyítható a Koronavírus fertőzés, tehát esetében jelenleg mindenfajta kezelés csak tüneti, a végső megoldást pedig az ember immunrendszerének védekező mechanizmusai jelentik, melyek szerencsére, egy ereje teljében lévő embernél, eredményesen szállnak szembe a vírussal. A legnagyobb veszélyben a krónikus betegségben szenvedők és főleg az idős, legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek vannak, akiknél viszont súlyos légúti következmények alakulhatnak ki a fertőzést követően, melyek aztán légszomjhoz és halálhoz is vezethetnek, mielőtt még védekező rendszerük le tudná győzni a vírust, így ők különösen legyenek elővigyázatosak járvány idején.

A fertőzések közel 20%-a ugyanakkor szinte tünetmentesen zajlik, van, akinél észre sem venni, hogy vírushordozóvá vált, s ez "sem túl jó", hiszen meglehetősen kiszámíthatatlanná teszi a terjedést, mivel így egy látszólag egészséges ember, akinek "semmi baja nem lesz a vírustól" is továbbadhatja a kórokozót embertársainak.

Szerencsés "érdekesség" továbbá, hogy a koronavírusok a kisgyermekek esetében, nem okoznak megbetegedéseket, így gyermekeink, unokáink, nagy valószínűséggel nincsenek veszélyben, legalábbis az eddigiek alapján, ami azért minden szülőnek, nagyszülőnek jó hír.

A jelenlegi, 2020-as koronavírus járványt, mely Kínából, Vuhan városából indult ki, egy infektológiai térképen is nyomon követhetjük, ahol jól látszik, mennyire gyorsan és váratlanul képesek világszerte megjelenni a vírus okozta megbetegedések: a vuhani koronavírus (2019-nCoV) terjedése

Humán koronavírus elektronmikroszkópos képe

A majd 12 millió lakosú, kínai Vuhan városa, melynek állatpiaca a feltételezett gócpontja a 2020-ban kitört koronavírus járványnak. (Forrás: pixabay.com; Fotó: Petrick Liu; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/asia-china-wuhan-night-nightlife-3925305/)

A koronavírusokról

A koronavírusok a Baltimore-féle osztályozás szerint a IV. csoportba tartoznak, örökítő anyaguk pozitív (vagyis mRNS-ként közvetlenül használható), egyszálú RNS ((+)ssRNA), genomjuk 26-32 ezer bázisból áll, amivel a legnagyobb ismert RNS-vírusnak számítanak. Lipidburokkal rendelkeznek, kapszidjuk helikális. A virion gömb alakú, átmérője legalább 120 nm, de ennek akár a kétszerese is lehet. Nevüket a burkukba ágyazott fehérjetüskéikről kapták, melyek sorra, olyan alakban türemkednek ki, akár a Nap koronája.

A koronavírusok főként madarakban és emlősökben találhatóak meg és a megfertőződött egyed felső légutainak és bélrendszerének sejtjeit támadják. Az emberre 6 fajuk veszélyes, melyek közül a legismertebb a SARS-CoV, a SARS betegséget okozó koronavírus, mely a 2003-as járvány kiindulásakor, valószínűleg egy kisemlősről juthatott át az emberre.

Hogyan előzhető meg a koronavírus fertőzés

- Alaposan mossunk kezet szappannal és meleg vízzel, vagy, alkohol tartalmú kéztisztítóval.

- Tartsuk távol a kezeinket és az ujjainkat a szemeinktől, az orrunktól és a szánktól.

- Kerüljük a tömeget és a szoros érintkezést fertőzött, vagy legalábbis, betegnek látszó emberekkel.

- Tartsuk be a tüsszentési etikettet.

A koronavírusok ellen a leghatékonyabban a személyi higiéniára való odafigyeléssel védekezhetünk, melynek alapköve a rendszeres és alapos, meleg vízzel és szappannal történő kézmosás, valamint, a járvány sújtotta területeken, a maszk viselése. Mindkét óvintézkedés azt hivatott megelőzni, hogy a tömegközlekedés, vagy a másokkal való érintkezés során a kezünkre (vagy esetleg közvetlenül az arcunkra) került vírusok a nyálkahártyáinkra jussanak, s azokon keresztül a szervezetünkbe kerüljenek. Az ember ugyanis, önkéntelenül, naponta sokszor nyúl az arcához, ahol a legkönnyebben a száj és az orr nyálkahártyájának közvetítésével viheti be szervezetébe a vírust.

Mint látható azonban, már egy kis odafigyeléssel, könnyen elkerülhetjük, hogy megfertőződjünk, s ezzel nem csak magunkkal, de másokkal is jót tegyünk, hiszen így tünetmentesség esetén sem válunk vírusgazdává, s adjuk majd tovább esetleg nálunk kevésbé szerencsés embertársainknak a kórokozót, elkerülve ezzel a nagyobb járványt, s így azt is, hogy emberek haljanak meg.

Ha mégis megfertőződtünk, az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

nCoV-2019 - a tüdőgyulladást okozó új koronavírus

A képen az nCoV-2019 vírus tünetei és terjedése látható. - nCoV-2019 - a tüdőgyulladást okozó új koronavírus. A koronavírusok új törzse, amelyet a WHO 2019-nCoV-nak nevezett el, először a kínai Vuhanban jelent meg 2019 decemberében. (Forrás: MTI - Azonosító: 20200124:MTI:G0043)

- Orrfolyás, torokfájás, magas láz, száraz köhögés, mellkasi fájdalom, légzési nehézségek, fáradékonyság. (A koronavírus csak laborvizsgálatokkal mutatható ki egyértelműen.)

Amennyiben betegnek érezzük magunkat:

- Telefonon értesítsük háziorvosunkat, vagy az orvosi ügyeletet.

- Pihenjünk sokat.

- Igyunk sok folyadékot.

- Tegyünk úgy, mint egy általános megfázás esetén - ne menjünk emberek közé, s tüneteinktől függően igyekezzünk enyhíteni azokat.

- Ha tüneteink súlyosbodnak, azonnal hívjunk segítséget!

Az OGYÉI hivatalos tájékoztató plakátja az nCoV-2019 koronavírus okozta megbetegedésről

OGYÉI tájékoztató plakátja az nCoV-2019 koronavírus okozta megbetegedésről

Az OGYÉI tájékoztató plakátja az nCoV-2019 koronavírus okozta megbetegedésről, s annak megelőzéséről.

Seres-Nagy Richárd

2020. január