A szaloncukor vitathatatlanul elválaszthatatlan része a karácsonynak, de sajnos nem mindegyik termék vásárlásakor azt kapjuk, amire számítottunk... Nemcsak a csokoládé minőségével kapcsolatban érhet minket meglepetés, de a töltelék esetében sem mindig használnak minőségi összetevőket az olcsóbb szaloncukroknál. Ha magunk készítjük a szaloncukrot, akkor a hozzávalók jó minőségét könnyebben ellenőrizhetjük, ráadásul személyesebb, különlegesebb lehet a kézzel készült szaloncukor, mint amit a boltban szerezhetünk be.
Díszes csomagolású, házi szaloncukor
HIRDETÉS
Lentebb többféle szaloncukor elkészítésének módja ismerhető meg!
Marcipános, vajkaramellás és feketeribizlis szaloncukor
A vajkaramellás és marcipános szaloncukrok igazi klasszikusnak számítanak, míg a feketeribizlis inkább a különlegességével és a szokatlan, gyümölcsös ízvilágával lehet igazán népszerű.
HIRDETÉS
Hozzávalók
A vajkaramellához:
20 dkg vaj
30 dkg barna nádcukor
2,5 dl zsíros tejszín
Egy csipet só
1 vaníliarúd
A marcipánhoz:
20 dkg blansírozott mandula
10 dkg porcukor
1-2 ek hideg víz
1/2 narancs reszelt héja
A feketeribizlihez:
15 dkg fagyasztott feketeribizli
2 ek cukor
A csokoládébevonathoz:
20 dkg legalább 60% kakaótartalmú étcsokoládé
Elkészítésük
A vajkaramellás töltelék elkészítéséhez kaparjuk ki a vaníliarúd magjait, majd helyezzük a többi hozzávalóval egy közepes lábosba, amelyben forraljuk fel. A forrástól számított 40 perc alatt folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre. A masszát öntsük egy alufóliával és sütőpapírral bélelt 10 x 25 centiméteres műanyag dobozba, hagyjuk hűlni, aztán éjszakára tegyük a hűtőbe. Ezek után daraboljuk és formázzuk tetszésünk szerint.
A marcipános töltelék elkészítéséhez daráljuk finomra a mandulát, majd keverjük össze a porcukorral. Az így készült masszát osszuk kétfelé, és az egyik részéhez adjunk annyi vizet, hogy formázni tudjuk, valamint reszeljük bele fél narancs héját. A másik felét tegyük félre, ha feketeribizlis marcipánt is szeretnénk készíteni.
A feketeribizlis-marcipános töltelék elkészítéséhez tegyük egy kis lábasba a gyümölcsöt és a 2 evőkanál cukrot, majd alacsony lángon főzzük egészen sűrűre. Botmixerrel pürésítsük, majd hagyjuk kihűlni, és keverjük a félretett cukros mandulához. Miután egészen lehűlt, formázhatjuk.
A csokibevonathoz vágjuk a csokoládé kétharmadát kis darabokba, majd olvasszuk fel vízgőz felett. A megmaradt csokit nagyon finomra vágva keverjük hozzá a megolvadt csokihoz, miután levettük azt a gőzről. Ezután kezdhetjük is mártani a szaloncukrokat. A csokiba mártott szaloncukrokon hagyjuk megdermedni a csokit, majd csomagoljuk őket selyempapírba.
Rendhagyó mézes szaloncukor
Ezt a törökmézes "szaloncukrot" elsősorban azoknak tudnánk ajánlani, akik már gyakorlottabban mozognak a konyhában, ugyanis nem a legegyszerűbb desszert. Mivel igen gyorsan kell elkészíteni a törökmézet, érdemes minden hozzávalót előre előkészíteni.
Mézes, házi szaloncukor
Hozzávalók
1/3 csésze (80 ml) víz
1/3 csésze (80 ml) méz
1/3 csésze (80 ml) kukoricaszirup
1 és 1/2 csésze (375 g) porcukor
2 csapott teáskanál szódabikarbóna
1 csésze olvasztott csoki (mivel a töltelék nagyon édes, a fekete csoki ideális)
Elkészítés
1. Vajazzunk ki egy kb. 20x20 centiméteres, legalább 5 centiméter magas sütőformát, az aljára helyezzünk fóliát.
2. A mosogatót engedjük harmadáig hideg vízzel.
3. A mézet, kukoricaszirupot és a porcukrot tegyük egy nagy lábasba, ügyelve arra, hogy a végeredmény kétszer olyan magas lesz, mint az ekkor a lábasba helyezett alapanyagok összessége.
4. Közepes hőfokon melegítsük a cukrot addig, amíg össze nem olvadtak, de ügyeljünk arra, hogy ne melegítsük vagy keverjük túl.
5. Ha elolvadtak a hozzávalók, cukorhőmérővel ellenőrizzük a hőfokot, és melegítsük 150 Celsius-fokra a keveréket, de már keverés nélkül. Vigyázzunk, mert ekkor már "veszélyesen forró" a keverék. Ha elérte a kívánt hőfokot a massza, óvatosan helyezzük a lábast a hideg vízbe.
6. Hagyjuk is itt a lábast egy percig, aztán adjuk hozzá a keverékhez a szódabikarbónát, és gyorsan, egységesen keverjük el.
7. Ha kész, töltsük a "törökmézet" a tortaformába, és könnyű ronggyal takarjuk le, aztán hagyjuk hűlni 10-15 percig. Később újabb 10 percre tegyük a mélyhűtőbe a keveréket, de persze ügyelve arra, hogy ne legyen forró a forma és a benne lévő keverék sem.
8. Vágjuk a kívánt méretűre a "törökmézünket", majd a fólia megemelésével óvatosan emeljük ki. Helyezzük vissza a felvágott édességet a mélyhűtőbe, míg teljesen meg nem szilárdul.
9. Olvasszuk fel a csokit, majd két villa segítségével mártsuk bele a felkockázott törökmézet. Ezután hagyjuk lehűlni.
10. Az elkészült desszertet, ha nem tartjuk a hűtőben, sajnos viszonylag gyorsan meg kell enni.
Diós-narancsos szaloncukor
A dió és narancs különleges harmóniája egészen téli, ünnepi hangulatot varázsol, így aztán érdemes lehet nekilátni ezen recept elkészítésének is, ha valami egészen különleges karácsonyi desszerttel szeretnénk meglepni a családtagjainkat, ismerőseinket.
Hozzávalók
A töltelékhez:
50 g darált dió
25 g kókuszreszelék
125 g mazsola
1 narancs lereszelt héja (válasszunk bio narancsot, azt is mossuk meg alaposan!)
1 evőkanál narancslé
1 csapott teáskanál őrölt kardamom
A bevonathoz:
Étcsokoládé (53%-os)
Először válogassuk át a mazsolákat és szedjük ki belőlük a szárakat, majd áztassuk a kiválogatott szemeket forró vízbe.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a kókuszreszeléket, a darált diót, a kardamomot (vagy fahéjat), majd reszeljünk bele a narancs héját, és adjuk hozzá a narancslevet.
A mazsolát áztatás után szűrjük le és pürésítsük botmixerrel, aztán adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz.
Az alaposan elkevert masszából a tenyerünkkel formázzunk szaloncukrokat, és egy napig hagyjuk ezeket szikkadni a lakás egy hűvös pontján és szilikonos sütőpapírral fedett tálcán.
Másnap olvasszuk meg a csokit, és a formázott tölteléket mártsuk bele, majd tegyük vissza a papírra, és hagyjuk megszilárdulni a csokit.