Karácsonyi mézeskalács
Nem csoda, hogy e finom, hagyományos, mézes sütemény a karácsony elengedhetetlen tartozéka, hiszen amellett, hogy rendkívül kedvelt édesség, nem utolsó sorban kiváló díszítőelem is a karácsonyi asztalon éppúgy, mint a karácsonyfán.
Karácsonyi, csillag alakú mézeskalács
Hozzávalók:
2 kg liszt
3 tojás
1 dl tej
15 dkg kristálycukor
15 dkg porcukor
20 g őrölt fahéj
10 dkg vaj
15 g szódabikarbóna
40 dkg méz (vegyes erdei, esetleg virág vagy akác)
2 dl víz
1 kis kávéskanálka ecet
A tészta elkészítése:
A lisztet, szódabikarbónát, kristálycukrot, valamint az őrölt fahéjat tegyük egy tálba és alaposan keverjük össze őket. Ha ezzel megvagyunk, melegítsük langyosra a tejet és öntsük a száraz hozzávalókhoz. Óvatosan üssük fel a tojásokat, majd válasszuk el sárgájukat a fehérjétől.
A mézeskalács tésztájához csak a tojások sárgájára lesz szükség, így azokat adjuk az eddigiekhez, a fehérjét pedig, egyelőre, tegyük félre. Végezetül adjuk hozzá a tál tartalmához a vajat, mézet és a 2 deci vizet is és alaposan dolgozzuk össze a tésztát.
Ha megvagyunk, tegyük hűtőbe és hagyjuk pihenni a tésztát, úgy 4-5 órán át. Ha letelt az idő, vegyük ki és nyújtsuk ki a tésztát, majd egy formázóval, vagy akár bármi mással, formázzuk meg a süteményeket. Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt meg is sülnek a mézesek!
A cukormáz elkészítése:
Elsőként a porcukrot szitáljuk át egy apró lyukú szűrőn, majd a tojásfehérjét is kissé verjük fel egy habverővel. A máz készítéséhez ne használjuk fel az összes tojás fehérjéjét (bőven elegendő egyé is), hanem a többi fehérjével (mielőtt mázaznánk), kenjünk be a nyers sütik felületét, így azok sülés után szép fényes alapúak lesznek.
Apránként (például evőkanalanként), lassan adagolva dolgozzuk bele a félig (nem kemény habosra!) felvert tojásfehérjébe a porcukrot. Onnan tudjuk, hogy jó a máz, ha már a kanálról csak nagyon lassan csöpög le. Végezetül tegyünk bele pár csepp ecetet, hogy megakadályozzuk a cukor kikristályosodását.
Karácsonyi szív alakú mézeskalács
A mázat tegyük egy kis nejlonzacskóba, majd annak egyik sarkába terelve, vágjuk le a sarkat és így "írhatunk, rajzolhatunk" a mézeskalácsokra. (Ez adja a fehér színű, kontúros díszítést.)
Egyéb díszítés:
A mézeskalácsot szinte bármilyen magféleséggel (mandulával, dió, kesudióval, mákkal, sőt, akár szezámmaggal is) díszíthetjük, melyeket egyszerűen csak a még nyers tésztájú, de már kiformázott sütikre tehetünk/hinthetünk, s mikor megsülnek a mézesek, akkorra a magok is beleágyazódnak a tésztába és ott is maradnak. Természetesen nem csak magvakkal, hanem például cukor gyöngyökkel, ehető tortadíszítőkkel, tehát, szinte bármi ehető és odaillő finomsággal díszíthetjük a mézeskalácsokat.
Jó étvágyat és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!
2013. december