Jiaogulan - az örök élet növénye

Létezik a világon egy igencsak fura növény, melyről úgy tartják, hogy fogyasztása nem kevesebbet hoz el az ember számára, mint az öröklétet, erre utal népi elnevezése is: "Halhatatlanság növény". A csodaszerként számon tartott futónövény különféle főzetei és teája egyesek szerint kincset ér!

Jiaogulan

Jiaogulan

A Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) egy kétlaki, lágyszárú növény, mely a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik. Dél-Kínában, Észak-Vietnámban, Dél-Kóreában és Japánban őshonos, azonban mára már számos más országban (köztük hazánkban is) beszerezhető, tartható. Legjobban a mérsékelt övi éghajlaton érzi jól magát, ahol sok vizet és napsütést kap, a hűvös, hideg vidékeket nem kedveli.

Fogyasztásának első írásos emléke 1406-ból lelhető fel, akkoriban, az éhínség idején, a túlélés élelmiszereként tartották számon. Az 1500-as évektől az orvoslás is felfigyelt rá és gyógynövényként vérvizelés, ödémák és daganatos megbetegedések gyógyítására kezdték el használni. Napjainkban megfigyelhető, hogy ahol e növényt rendszeresen fogyasztják, az átlagos élettartam igencsak megnő! De vajon miért?

Fogyasztása segíti a test optimális homeosztázisának fenntartását, továbbá in vitro vizsgálatok kimutatták, hogy a vérnyomást a normális határok közé szabályozza, egy tanulmány rámutatott például, hogy a magas vérnyomást 82%-os hatékonysággal csökkenti (viszonyítási alapként a gyógyszer 93%-os hatásfokkal tette mindezt, egy "egyszerű növénykétől" tehát ez nem kis teljesítmény). Bizonyságot nyert továbbá, hogy növeli a makrofágok, T-limfociták és természetes ölősejtek aktivitását, így lényegében tumor gátló hatással is bír. Adaptogén, tehát a benne található anyagok a mellékvesére hatva módosítják a szervezet stresszel szembeni reakcióit, erősítve ezzel a stressz-tűrőképességet (hasonló hatású növény még például a Fokhagyma és a Ginkgo is).

E tulajdonsága mindenképpen kiemelt figyelmet érdemel, különösen most, hogy a stressz korunk népbetegségének tekinthető. Állat és klinikai kísérletek tanúsága alapján kiderült, hogy rendkívül jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, ráadásul anélkül, hogy növelné az artériás nyomást. Csökkenti a rossz és növeli a jó koleszterin szintet, illetőleg mérsékeli a vércukorszintet is. Ezek után az már csak hab a tortán, hogy természetesen antioxidánsban is rendkívül gazdag gyógynövény.

További érdekessége, hogy semmilyen nemű, az emberi szervezetre toxikus (mérgező) hatású anyagot sem tudtak eddig kimutatni benne, tehát méltán kaphatta a halhatatlanság növénye címet, hiszen gyakorlatilag csak jótékony hatással bír az emberi szervezetre.

Levelei teaként, forrázva fogyaszthatók. Kereskedelmi forgalomban már kapszulában is kapható.

2013. július