Így csináld, így ne csináld... avagy a leggyakoribb sminkbakik

Manapság könnyű elveszni az internet adta információáradatban. Igaz ez a sminkelésre is. Néhány alapszabályt betartva azonban könnyedén elkerülhetjük a leggyakoribb sminkbakikat. Mutatjuk is, hogy hogyan!

A leggyakoribb sminkbakik

Forrás: Pixabay.com / Fotó: Silvia

Alapozó

Hogy ne csináld:

Szintén kulcsfontosságú szerepe van az alapozónak, ám azt ne feledjük el, hogy a túl sok, vagy nem megfelelően felvitt alapozó csak maszkszerű hatást kelt, ezt pedig célszerű elkerülni. A másik nagy problémát pedig a megfelelő szín ismeretének hiánya okozza.

Hogy csináld:

Az alapozást mindenképpen érdemes a primerrel kezdeni, hiszen ez ad az arcbőrnek egy olyan alapot, amibe a később felvitt alapozó szépen bele tud ülni. Mostanában ilyen célra rendkívül elterjedt a férfi Nivea after shave balzsam, mely tökéletes primernek bizonyul, nem túl drága és sokáig elég.

A megfelelő alapozó kiválasztása kulcskérdés. Mindig válassz a bőrtípusodhoz legjobban passzolót. Amennyiben száraz a bőröd, próbáld ki a krémes, dewy állagot, ha pedig zsíros a bőröd, válassz inkább folyékony, matt alapozót. Kevert bőrtípus esetén érdemes mindkét fajtával próbálkoznod és felkutatnod a számodra legmegfelelőbbet. Nem lehet elégszer említeni, hogy milyen fontossággal bír a hozzánk leginkább passzoló szín megtalálása. Mindenki hallott már arról, hogy vásárlás előtt a csuklónkon érdemes kipróbálni az alapozót, ez azonban NEM igaz. Amennyiben tényleg szeretnéd megtalálni a legmegfelelőbbet, az arcodon próbáld ki az adott terméket, amit érdemes természetes fényben is leellenőrizni.

A leggyakoribb sminkbakik - Alapozó

Ne hagyatkozz csupán a drogériák lámpáira. Erre nem érdemes sajnálni az időt. Az árnyalat kiválasztásánál mindenképpen vedd figyelembe. hogy inkább a rózsaszínűbb, vagy épp a sárgás tónusok illenek hozzád. Az alapozót szinte bármivel felvihetjük a bőrre de igazán szép eredményt egy puhább, kevésbé sűrű ecsettel, vagy beauty blenderrel érhetünk el. Az alapozás során ne hagyjuk ki a nyakat és a hajvonalat sem.

Érdemes szót ejteni a megfelelő sorrendről is. A klasszikus forma: hidratálókrém(primer), alapozó, korrektor, púder. Persze mindenkinek más jön be, ám a sminkesek mégis erre esküsznek.

A korrektor használatát a szem alatti területen lehet a leginkább elrontani. Ne egy egyenes vonalban próbáld eltüntetni a a karikákat, inkább egy képzeletbeli háromszöget rajzolj, aminek a csúcsa mutathat az orca belső része, vagy akár az orr irányába is, attól függően, hogy merre van rá jobban szükség. Felvitel után ütögető mozdulatokkal ezt is dolgozzuk el egy beauty blender segítségével.

A leggyakoribb sminkbakik - Alapozó

Végezetül meg kell említenünk a púder fontosságát is, ugyanis ezzel fixálsz, teszed tartóssá a sminkedet, valamint nem hagyod átfényesedni az alapozást és egyenletessé teszi a végeredményt.

Szemöldök

Hogy ne csináld:

A leggyakoribb sminkbakik - Szemöldök

Forrás: Brightside.me

Kezdjük a legelején a szemöldökkel. A szemöldök az arc kerete, szokták mondani. Éppen ezért nagyon sokat számít, hogy miképp sminkeljük ki. Még a legszerencsésebbeknek is szükségük van egy kis rásegítésre a szemöldök formázásakor. Kinek többre, kinek kevesebbre. Az utóbbi időben nagy divatja volt a tökéletesen "megrajzolt" szemöldöknek, ám ezzel nagyon kell vigyázni.

Egyrészt a szakértők szerint, idén már csöppet sem lesz olyan trendi a túl tökéletes forma, másrészt pedig könnyen kelthetünk mesterkélt, természetellenes hatást, ha túlzásba esünk.

A másik nagy problémát a nem megfelelő színválasztás okozhatja. Sokan használnak szemöldökfestésre matt szemhéjpúdert. A barna színeknél azonban gyakran előfordul, hogy bevörösödik. Mondani sem kell, a hamvasabb hajszínű lányok számára ez rendkívül műhatást kelthet.

A leggyakoribb sminkbakik - Szemöldök

Hogy csináld:

Először is, el kell döntened, hogy milyen típusú terméket szeretnél használni. Matt szemhéjpúdert, gél állagú festéket, vagy esetleg ceruzát. A matt szemhéjárnyalót egy ferdeívű vékony ecsettel érdemes felvinni, a gél állagú festéket szintén. A ceruza használata pedig elég egyértelmű (használjuk magát a ceruzát).

Mindig válasszunk az eredeti szálaink színénél világosabb árnyalatot, illetve a tónusról sem szabad elfeledkeznünk! Noha a gél állagú termékekkel nagyon precízen lehet dolgozni, ám arról ne feledkezz meg, hogy a legtermészetellenesebb hatást is ezzel lehet elérni, így nem árt az óvatosság. A legegyszerűbb a ceruza használata, a végeredményt pedig egy szemöldökkefével, vagy egy alaposan kitisztított szempillaspirállal tökéletesíthetjük a még természetesebb kinézetért. Emellett törekedjünk a kissé ombre hatásra: belülről kívülre sötétedjen szemöldökünk színe!

Szemceruza

Hogy ne csináld:

A leggyakoribb sminkbakik - Szemceruza

Forrás: Brightside.me

Valószínűleg anno a gimiben sokunknál volt divat az alsó vízvonal kihúzása szemceruzával. Pedig ez az, ami senkinek sem áll jól. Egyrészt optikailag kicsinyíti a szemet, másrészt fáradtnak és kialvatlannak tűnhetünk miatta.

Arról nem is beszélve, hogy sokan az alsó vízvonalra, illetve az alsó pillasorhoz nem vízálló termékeket használnak, így azok nagyon (de nagyon!) könnyen elkenődhetnek.

A leggyakoribb sminkbakik - Szemceruza

Hogy csináld:

Az alsó vízvonalra érdemes világos, bőrszínű szemceruzákat használni. Azért az alsó pillatövet sem kell elfelejteni, de akkor semmiképp se feledkezzünk meg a felsőről se! A precíz, egyenes, "remegés mentes" vonal húzása a felső pillasorhoz sokaknak okoz problémát. Erre az egyetlen megoldás a gyakorlás, gyakorlás, na meg a gyakorlás! Addig is, amíg nem vagyunk olyan biztosak magunkban, illetve a kezünkben, vagy csupán egy sietős reggelen próbáljuk összeszedni magunkat, jó megoldás lehet, ha egy fültisztító pálcikával, vagy egy vékony ecsettel elsatírozzuk a vonalat.

Emellett nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy nem csupán a fekete tus, illetve ceruza létezik. Használhatunk szürkésbarna, barna, padlizsán, vagy khaki színű termékeket is, hiszen ezek az árnyalatok akár még a hétköznapokban is remekül megállják a helyüket.

Az alsó pillasorhoz használhatunk szemhéjpúdert, vagy elsatírozhatjuk kissé a szempillaspirált is. A kontraszt azonban ne legyen túl éles!

Pirosító

Hogy ne csináld:

A nem megfelelő technikával, könnyen varázsolhatunk magunkból bohócot a pirosító használatakor. Nagyon ügyeljünk a színekre. Más-más bőrtónussal rendelkezünk, amihez nem passzol mindenféle szín. Emellett ne essünk túlzásba. A jó minőségű termékek nagyon pigmentáltak, így könnyen túlzásba lehet velük esni.

A leggyakoribb sminkbakik - Pirosító

A másik fontos pont, a pirosító megfelelő helyre való felvitele. Sokan összekeverik, hogy hova kell felvinni a kontúrt, illetve hova a pirosítót. Egyet jegyezz meg: A kontúr helye a járomcsont alatt van, a járomcsont felett meg a pirosítóé! Mikor mosolygunk, orcánk "kiemelkedik", vagy éppen mikor kimelegszünk, szintén az orca pirosodik ki először. Így az arcpirosítót is ide kell helyeznünk.

A leggyakoribb sminkbakik - Pirosító

Hogy csináld:

Talán nem is kell mondani, de válasszunk jó minőségű, pigmentált terméket. Finom mártsuk bele az ecsetünket, majd rázzuk le kicsit a felesleget. Itt álljunk is meg egy pillanatra, hiszen - különösen a pirosítók használatánál - kulcsfontosságú szerepet kap az ecset. A legjobbak a lágyabb szövésű termékek, amelyek kialakításuknál fogva kevesebb "anyagot" vesznek fel, így velük nehezebb "bohócarcot" készíteni. Inkább fokozatosan építsük fel a színt.

Élénk rúzs

Hogy ne csináld:

Az élénk rúzsok használatakor az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha a szánk sarkát, azaz a csücsköket kihagyjuk. Ez nem csak természetellenes hatást kelt, de ráadásul úgy néz ki, mintha alapból le lenne kopva a szín. Ugyan ki akarná ezt?

A leggyakoribb sminkbakik - Rúzs

Forrás: Pixabay.com / Fotó: Irina Gromovataya

Hogy csináld:

Tavaly nagy divatja volt az élénk matt színű rúzsoknak. Noha a szakértők azt mondják, az idei hepp a csillogó szájfény lesz, azért feltehetőleg a matt termékektől sem kell elbúcsúznunk. Azért arra figyeljünk, hogy ha nagyon sietnünk kell, inkább válasszunk átlátszóbb rúzst, így azt nem kell olyan precizitással felvinni.

Amennyiben több időnk van, használjunk ajakceruzát a rúzs alá, valamint az ecset használatával is professzionálisabban tudjuk elkészíteni a rúzsunkat. Ám ne feledkezzünk meg a folyékony, mattra száradó termékekről sem, amelynek precíz használatát azért nem árt gyakorolni, de hála a saját - többé kevésbé jól muzsikáló - applikátoraiknak, viszonylag könnyű a felvitelük. A szájcsücsköket pedig semmiképp se hagyjuk ki.

Ezenkívül a smink befejezése után nem árt hátralépnünk és leellenőriznünk, hogy megvan-e a szimmetria. Szükség esetén pedig korrigálhatunk! Végül pedig olyat is hallottunk, miszerint a kisebb nagyobb hibákat a képeken a legkönnyebb meglátni, így ha nagyon biztosra akarunk menni, kapjuk elő a telefont és fotózzuk le magunkat.

Jemma

2017. március