Igazi csodaszer a búzafű

A búzafű az Egyesült Államokban az 1900-as évek közepe felé kezdett egyre népszerűbbé válni, miután különböző pozitív egészségügyi hatásokat tulajdonítottak neki. Mint kiderült, ezek nem is egészen alaptalanok, hiszen a búzafű valóban jótékonyan hathat az egészségre.

Búzafű

Forrás: Pixabay.com

Antioxidáns és gyulladáscsökkentő

Egyes tanulmányok szerint a búzafű antioxidánsként hat a benne található A-, C- és E vitaminoknak köszönhetően.

Az antioxidánsok azért hasznosak számunkra, mert visszafordítják a szabad gyökök hatásait, amelyek jelenléte egyebek mellett az öregedéssel és különböző betegségekkel, így a rák kialakulásával is összefüggésbe hozható kutatások szerint.

Az antioxidánsok a krónikus gyulladások leküzdésében is segítséget jelenthetnek, sőt, egyes megfigyelések szerint az olyan mentális egészségügyi problémákat is enyhíthetik, amilyen például a depresszió.

Segít a fertőzések leküzdésében

Ugyancsak akadtak olyan kutatások, amelyek során azt figyelték meg, hogy bizonyos fertőzéseket elpusztíthat a búzafű, illetve mérsékelheti a gyors terjedésüket.

Egy 2015-ös tanulmány szerint a búzafűnek antimikrobiális tulajdonságai is vannak, így egyebek mellett a Lactobacillusok ellen is felvehetik a harcot - persze, az orvosságoknál jellemzően kisebb hatékonysággal.

Az emésztőrendszer problémáin is enyhíthet

Többen kifejezetten a gyomor és a bélrendszer enyhébb panaszainak javítására használják a búzafüvet, és a látszólagos pozitív hatás mögött valószínűsíthetően részben a búzafű magas rosttartalma áll.

Egy kutatás során megfigyelték, hogy a búzafű a placebóhoz (vagyis a kontrollhoz használt hatóanyag nélküli szerhez) képest viszonylag jó eredménnyel csökkentette a gyomorfájást és enyhébb emésztőrendszeri panaszokat. Vagyis úgy tűnik, valóban van pozitív hatása az emésztésre.

A cukorbetegség megelőzése

Egyes tanulmányok szerint elképzelhető, hogy a búzafű segítheti a cukorbetegségben szenvedőket is - egy 2014-es, patkányokon végzett kutatás során például azt figyelték meg, hogy a búzafű hatására emelkedett az inzulinszint és csökkent a vércukorszint a megfigyelt állatoknál. A gyulladáscsökkentő hatással pedig a cukorbetegség káros hatásai lehetnek mérsékelhetőek. Mindamellett, mivel egy korábbi tanulmány szerint a búzafűvel az elhízás kockázata is csökkenthető, így akár a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is hasznos segítséget nyújthat, hiszen a túlsúly és elhízás a cukorbetegség kialakulásának fontos kockázati tényezője.

Diós Anita

2018. március