IceCube, az óriási jégkocka detektor

Az IceCube, magyarul "Jégkocka" detektor egy, a Déli-sarkon található neutrínó detektor, mely zord körülmények közti működésével, valamint egyedülálló, óriási és szokatlan felépítésével minden bizonnyal az egyik legkülönlegesebb tudományos nagyberendezés a világon.

IceCube, az óriási jégkocka detektor

IceCube neutrínó detektor

hirdetés

A neutrínók olyan, más anyagokkal csak nagyon ritkán interakcióba lépő részecskék (leptonok), melyeknek tömege elhanyagolhatóan kicsi, csakúgy, mint gravitációjuk, ráadásul töltéssel sem rendelkeznek, így rendkívül nehezen detektálhatóak (hiszen az esetek többségében semmivel sem lépnek kapcsolatba), annak ellenére, hogy hatalmas mennyiségben hatolnak át Földünkön, sőt, például testünkön is. Éppen ezért az IceCube neutrínó detektor magja mélyen az Antarktisz jege alatt helyezkedik el.

Felépítését tekintve 60 db, egyenként 2820 m mély, hatszögletű méhsejt alakban fúrt lyukból áll, melyek mélyére fotodetektorokat helyeztek a kutatók. A fotodetektorok, ahogy azt nevük is mutatja, fotonok észlelésére szolgálnak, melyek ilyen mélységekbe és árnyékolás mellett, nyilvánvalóan csakis valamilyen részecske interakcióból (például, mikor egy neutrínó mégis kapcsolatba lép egy "normál" anyaggal) származhatnak, tehát jelenlétükből, energiájukból következtetéseket lehet levonni, milyen részecskék kölcsönhatása által jöttek létre.

IceCube, az óriási jégkocka detektor

A képen az IceCube látható teljes mélységében, szemléltetésként mellette az Eiffel-torny méretei a gigantikus detektorhoz képest.

hirdetés

A kutatóállomás épülete, ahol az adatokat fogadják, és a kiértékeléseket végzik, nagyjából a rendszer közepe táján helyezkedik el szó szerint a jég hátán. A kutatók figyelme különösen a nagy energiájú neutrínók által létrejött fotonokra koncentrálnak, ugyanis ezekről mondható el, hogy a naprendszeren kívülről származtak, s hatalmas energiájuk miatt, valószínűleg egy fekete lyuk, szupernóva robbanás, vagy gamma-kitörés által jöttek létre.

Az ilyesfajta neutrínók tanulmányozása által a tudósok azt remélik, többet megtudnak majd eme gigantikus, űrbéli jelenségek természetéről, tulajdonságairól és működéséről. Egyelőre az IceCuba (mely lényegében tényleg egy hatalmas jégkocka) az első tapogatózó lépések egyike-e téren, mely már most szép eredményeket tudott felmutatni. Napjainkra az analízisek, melyek a 30 TeV-nál (teraelektronvolt) nagyobb energiájú eseményeket vizsgálják, már 28 naprendszeren kívüli neutrínó adatait különítették el, melyek közül kettő (amelyek az Ernie és a Bert becenevet kapták) 1 petaelektronvoltos energiaszintet produkáltak, eddig azonban csak annyit sikerült biztosan kideríteni a detektált neutrínókról, hogy szinte minden irányból érkeztek a IceCube-ba, de hogy hajdan milyen esemény által jöttek létre, az egyelőre rejtély marad.

hirdetés

2013. november