hirdetés

Hubble Deep Field - kitárulkozó világegyetem

1995 decemberében a Hubble-űrteleszkóp az égbolt egy olyan pontjáról készített rendkívül hosszú expozíciós idővel felvételt, mely részen azelőtt különösen kevés csillagot észleltek, gyakorlatilag egy sötét pontja volt az égboltnak. A csillagászokat és asztrofizikusokat azonban izgatta, hogy vajon van e ott valami és miután elkészítették és megpillantották a Hubble Deep Field (HDF) néven elhíresült felvételt, az eredmény őket is meglepte! (Az egeret a képre pozícionálva elénk tárul az őket fogadó látvány!)

Hubble Deep Field - kitárulkozó világegyetem

Hubble Deep Field

hirdetés

Az adódott, hogy a térségben rendkívül sok objektum található (körül-belül 3000!), többségük fiatal, éppen kialakuló, születő galaxis. Hihetetlen, de lényegében ezen a felvételen az univerzum azon pontjának 12 milliárd évvel ezelőtti állapota csodálható meg! Ez abból adódik, hogy az a fény, melyet e hosszú expozíciós idő alatt a távcső összegyűjtött, gyakorlatilag 12 milliárd fényévet (1 fényév = azon távolság, melyet a fény (természetesen fénysebességgel) légüres térben 1 év alatt megtesz) "utazott" az űrben az őt kibocsátó objektumról, mire a teleszkópba ért.

Tehát voltaképpen az a kép, melyet e fény befogásával rögzíteni sikerült 12 milliárd évvel ezelőtti állapotot mutat. Lényegében, afféle időutazásnak is tekinthető a felvétel, hiszen 12 milliárd évre látunk vissza vele (ma már az általa rögzített születő galaxisok egy része, rég el is pusztult!)

Hubble Deep Field - kitárulkozó világegyetem

Hubble Deep Field South

1998 októberében, közel három évvel a HDF elkészítése után készült a déli pólushoz közeli Tucana csillagképben található, hasonló sötét szegmenséről az égboltnak egy újabb e technikával rögzített felvétel is, mely a HDF-S (Hubble Deep Field - South) nevet viseli. Ezen szintén hasonló objektumok váltak láthatóvá, mely tapasztalat jól alátámasztja azt az elképzelést, mi szerint a világegyetem minden irányban hasonló struktúrát mutat.

hirdetés

2012. március