Honnan ered a töklámpás?

A Halloween talán legikonikusabb szimbóluma és "kiegészítője" a faragott töklámpás, amelyből ma már igazán sokfélét készítenek. Miután hazánkban is egyre inkább megjelennek ezek a lámpások, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy tulajdonképpen miért is kapcsolódnak ezek a Halloween-hez, vagy egyáltalán mi a történetük.

Töklámpás a Hősök terén

Faragott töklámpás a Hősök terén. (Forrás: bestofcafe.hu; Fotó: Seres-Nagy Katalin)

Az emberek már évszázadok óta készítenek töklámpásokat - angol nyelvterületen jack-o'-lantern - Halloween idejében, és egy viszonylag ismert legenda is fűződik ezekhez.

hirdetés

A történet szerint "Stingy Jack", egy ír férfi, meghívta az ördögöt italozni. Miután azonban - ahogyan azt neve, a "Fukar Jack" is jól mutatja - a férfi igen szeretett spórolni, az italt már nem akarta fizetni, és igyekezett meggyőzni az ördögöt arról, hogy váljon pénzzé, amellyel az italt kifizeti.

Mikor ezt az ördög megtette, Jack-nek már esze ágában sem volt kifizetni az italt, ehelyett eltette a "pénzt" a pénztárcájába egy ezüst kereszt mellé. Utóbbi megakadályozta az ördögöt abban, hogy újra eredeti formáját öltse magára.

Töklámpás a Hősök terén

Nem csak tököt, de alkalomadtán egy kis ügyességgel, például narancsból is faraghatunk Halloween lámpást. (Forrás: bestofcafe.hu; Fotó: Seres-Nagy Katalin)

Fukar Jack végső soron szabadon engedte a kelepcébe csalt ördögöt, de csak azzal a feltétellel, hogy egy évig nem háborgatja őt, és mikor Jack meghal, nem kéri a lelkét.

hirdetés

Az egy év leteltével Jack ismét túljárt az ördög eszén úgy, hogy rávette, másszon fel a fára egy gyümölcsért, mikor pedig az már fenn volt, Jack egy keresztet vájt a fa kérgébe, hogy így az ördög ne tudjon lemászni, míg meg nem ígéri, hogy újabb tíz évig nyugton hagyja a történet fukar főhősét.

Töklámpás a Hősök terén

Hagyományosan a töklámpásba teamécses helyezhető, ami nagyon hangulatos fényjátékot produkálhat a lenge, talajmanti szélben. (Forrás: bestofcafe.hu; Fotó: Seres-Nagy Katalin)

A halál éppenséggel Jack-et sem kerülte el, és miután Isten egy ilyen "romlott alakot" nem engedett a mennybe, az ördög pedig tartotta a szavát, és nem tartott igényt a lelkére, Jack a pokolba sem juthatott be.

Így találta magát Fukar Jack egy szem égő szénnel a kezében a koromsötétben. A szenet aztán egy kivájt tarlórépába tette, és azóta is a sötétben botorkálva kószál a Földön. Miután a legenda igen népszerű volt, az írek új nevet is találtak Fukar Jacknek, akit így már "Lámpás Jack-ként", vagyis "Jack of the Lantern", röviden "Jack O'Lantern" néven emlegetnek.

Töklámpás a Hősök terén

Gyakran jelennek meg a töklámpásokon boszorkányok és más, misztikus, vagy túlvilági lények. (Forrás: bestofcafe.hu; Fotó: Seres-Nagy Katalin)

Töklámpás a Hősök terén

A megszállot Halloween tökfaragók szinte kifogyhatatlanok az ötletekből, melyekkel gyakran sokaknak örömet is okoznak. (Forrás: bestofcafe.hu; Fotó: Seres-Nagy Katalin)

Írországban és Skóciában az emberek maguk is lámpásokat kezdtek faragni a burgonyákból és tarlórépákból, és remélték, hogy az ijesztő arcokkal díszített zöldségek elűzik Fukar Jack és mindenféle gonosz szellemét. Angliában hasonló célokra a nagy céklákat használták.

hirdetés

S hogy hogyan került akkor a képbe a tök? Az Egyesült Államokba a bevándorlók révén jutott el a jack-o'-lantern hagyománya, és a kontinensen őshonos sütőtökökről hamar kiderült, hogy milyen tökéletes lámpások válhatnak belőlük.

Diós Anita

2019. szeptember