hirdetés

Honnan ered a karikagyűrű hagyománya, avagy egy kis gyűrűtörténelem

A mai karikagyűrű igen nagy múltra tekint vissza, bár kultúránként és vallásonként eltérő jelentőséggel bírnak. Van, ahol a szerelmet szimbolizálják, van, ahol pedig csak egy eszköz annak megmutatására, hogy az adott személy 'foglalt' vagy sem. Ugyanígy van ez az üzleti életben is, mivel bizonyos gyűrűk viselése státuszszimbólumnak minősül.

Karikagyűrű pár

Forrás: karikagyuru.hu

hirdetés

Az ókori karikák

Már az ókori Egyiptomban is, cirka 5000 éve is gyűrűt cseréltek az emberek a szerelmük kifejezéseként. Persze ezek nem aranyból készültek, inkább nádból vagy bőrből, de a jelentésük akkor is a végtelen, örök szerelem volt.

Az egyiptomiak az önmagába visszatérő körben az erőt, az örök életet és szerelmet látták, melyek új, ismeretlen világokat nyitnak meg viselőik számára. A másik, nagyon tisztelt gyűrű volt a pecsétgyűrű, amit később a görögöknél és a rómaiaknál láthattunk viszont, ahol aláírás helyett gyakran használták.

Később az ókori Rómában készültek el az első eljegyzési gyűrűk, melyeket a pecsétgyűrű ihletett.Egyiptomban a hűség jelképeként viselték, Görögországban Eros, a szerelem istenének jelképe lett, Rómában pedig a házassággal kötötték össze a gyűrű viselését.

hirdetés

A karikagyűrűk egyike az első század környékén kapott gyémánt díszítést, ami végül egy fiatal leány ujján díszelgett. Itt már kezdték értékelni a gyémántot, mint drágakövet, bár eszköz híján nem igazán tudták felhasználni.

Az első írásos emlékek mindegyike a 15. századra tehető, mivel 1475-ben vette feleségül Costanzo Sforza Camilla D'Aragona-t, akinek egy gyémánt karikagyűrűt húzott az ujjára. Ekkoriban alakult ki a szokás, miszerint a lányos édesapa egy díszes gyűrűt küld a vőlegény édesapjának, ezzel is jelezve, hogy tényleg feleségül kívánja adni a lányát az ifjúhoz.

A 17. században már rendszerint a vőlegény ajándékozott karikagyűrűt a kedvesének, de akkoriban még a hölgy is megtehette ugyanezt.

Végül pedig a 19. században érkezett el az áttörés, a De Beer’s vállalat kampányának folyományaként, így azóta már inkább gyémántberakásos karikagyűrűt húznak a vőlegények a menyasszonyok ujjára.

Miért pont a 4. a gyűrűsujj?

Miért is alakult így? Az ókorban bármelyik ujjukon viselték a gyűrűket, sőt még a középkorban is. Ellenben a karikagyűrű viselése koronként változik, bár az ókori Egyiptomban már eldőlt a sorsa. Mivel úgy tartották, hogy abban az ujjban futó véna egyenesen a szívhez vezet, ezért ez az ujj kellett, hogy képviselje a szerelemhez kapcsolódó ékszer viselését.

hirdetés

Azóta is ez az elterjedt az egész világon, bár, mint említettük kultúránként változhat. Itthon általánosságban elmondható, hogy az eljegyzési gyűrűt a bal kéz gyűrűsujján, míg a karikagyűrűt a jobb kéz gyűrűsujján szokták viselni. Az esküvőn is a jobb kéz gyűrűsujjára húzza fel az ifjú pár a karikagyűrűket.

Szponzorált tartalom

Forrás: karikagyuru.hu

2018. október