Hol a megcsalás határa? (18+)

Mióta világ a világ, szüntelenül felmerülő kérdés, hogy mi számít megcsalásnak, az-az, az érintések és az intimitás útvesztőiben hol húzódik vajon az a finom határ, aminek átlépése már sérülésekkel járhat partnerünk részére?

Hol a megcsalás határa? (18+)

Forrás: pixabay.com; Fotó: Free-Photos, Licenc: CC0; Link: https://pixabay.com/hu/n%C5%91-portr%C3%A9-l%C3%A1ny-arc-vonz%C3%B3-fiatal-918896/

A válasz elsőre természetesen egyszerűnek tűnik: mindenkinek más számít megcsalásnak! Ha létezne definíció a megcsalás pontos fogalmára, talán úgy hangozna, hogy "megcsalás minden olyan mással való intim tevékenység, legyen testi vagy lelki, ami a kapcsolatban lévő másik partnernek érzelmileg fájdalmat okoz". Ezen kívül érdemes lehet elkülöníteni a testi és az úgynevezett (többnyire könnyebben megbocsátható) "lelki megcsalást".

Testiség

Ha párkapcsolatban él az ember, általánosan a legelfogadottabb, hogy egy kapcsolaton kívüli partnerrel folytatott nemi aktus mindenképpen megcsalásnak számít. Ide sorolható még a csók, valamint az orális nemi érintkezés és az intim zónák akaratlagos érintése, vagy érintésének hagyása, függetlenül attól, hogy esetleg megtörtént-e eredményül a testi vágyak beteljesülése, avagy sem. Az apróbb testi kontaktusok esetében már nem ilyen határozottan elkülöníthető a legtöbb ember véleménye szerint a határ, de sok esetben még a fent említett egyértelműen szexuális tevékenységek sem számítanak mindig megcsalásnak. A csókot például, bár kétség kívül az egyik legbensőségesebb dolognak számít, gyakorta a "könnyen megbocsátható" kategóriába sorolják. Meglehetősen markánsnak mondható a kontúr a nemek között is. A testi megcsalás sok esetben a férfiak számára sokkal kevésbé megbocsátható, elfogadható, mint a nők esetében, akiknek természetesen ugyanúgy rendkívül nagy fájdalmat és csalódást jelent, mégis valamiért a gyengébbik nem elnézőbbnek mondható e téren.

Gyakori félreértések

Az ember, mint szociális lény számára a környezetében élő neki fontos, vagy ismert emberekkel folytatott bizonyos fokú testi kontaktusa mind testileg, mind lelkileg természetes és lényeges tényező. Kiváló példa erre a szeretteink és barátaink időnkénti ölelésének szükséglete, vagy a számos üdvözlési forma, mint a kézfogás, vagy az arcra adott puszi.

Nyilvánvaló, hogy e tevékenységeket, szokásokat nem érdemes csalfaságnak tekinteni. Mégis könnyen keletkezhet kellemetlen helyzet, egy "félresikerült" pusziból, vagy egy látszólag mélyen átélt ölelésből. Példának okáért, ha valakinek a hasát (bár nem tekinthető kifejezetten intim területnek) egy vidám este során ajkainkkal érintjük, már félreértésre adhat okot, vagy egyszerűen csak rosszul eshet párunknak, különösen, ha ellenkező nemű az illető, tehát sokszor egy ártatlannak tűnő helyzetben is érdemes csínján bánni a szeretet fizikális kifejező eszközeivel.

Lelkiség

A lelkiség egy nagyon képlékeny és érzékeny terület, ráadásul sok esetben kontrollálhatatlan. Kevésbé feltűnő és egyértelmű, mint a testi kapcsolat, mégis, ha valaki érzékeny rá (különösen a nők esetében), óriási fájdalmat és károkat okozhat egy kapcsolatban, ráadásul jócskán növelheti a féltékenységet és sajnálatosan könnyen táptalajt biztosíthat az őt követő egyre csak elharapódzó félreértéseknek, melyek hosszú távon akár testi megcsalás, vagy különösebb ok nélkül is megmérgezik kapcsolatunkat, ezért mindenképpen szót érdemel. A testi megcsalások esetében az utólagos megítélésben is nemegyszer szerepet kap, hisz bár a megcsalás az megcsalás, de koránt sem mindegy, hogy pusztán egyszeri alkalomról, szexualitásról volt e szó, vagy egy hosszabbtávú, érzelmeket sem nélkülöző viszonyról.

Mit tehetünk, hogy minimálisra csökkentsük a megcsalás esélyét?

Ez esetben is, mint a kapcsolat bármely más területén rendkívül fontos a párbeszéd és mindenekelőtt az őszinteség! Ha párkapcsolatban vagyunk, vagy akár még csak a randi korszakban, érdemes őszintén és nyíltan megbeszélnünk partnerünkkel a konkrét szabályokat e területre vonatkozóan, hogy a későbbiek folyamán akaratlanul se okozzunk fájdalmat, vagy keveredjünk kellemetlen helyzetekbe. Kulcsszó lehet még az önfegyelem és az egymásra való odafigyelés, ezen kívül ne feledjük, nem minden a szex, és érdemes csak azt megajándékoznunk vele, aki igazán fontos nekünk.

Végezetül fontos megjegyezni, hogy, ha esetleg mégis megtörténik a baj, talán az lehet a legjobb, ha törekszünk a mielőbbi őszinteségre a lehető legtapintatosabb módon, hogy a lehető legkevesebb fájdalomban és megaláztatásban legyen része partnerünknek...

2012. június