Hogyan válasszunk jól szilveszteri pezsgőt?

Az éjféli koccintás csaknem elválaszthatatlan része a pezsgő, melyet érdemes gondosan megválasztanunk a nagy évköszöntő pillanathoz, ha igazán mennyi nedűt akarunk kortyolgatni az újév első perceiben. De miről is ismerszik fel az igazán minőségi pezsgő? Cikkünkből most megtudhatjuk!

Szilveszteri pezsgő

hirdetés

Szilveszterhez közeledvén, sajnos az a tapasztalat, hogy egyre inkább elárasztják a bevásárló láncok polcait, a jórészt külföldről behozott, különféle "pezsgő utánzatok", azaz a habzó és gyöngyöző borok, vagy éppen a nem kifejezetten magas minőségű pezsgők. Elsőként akkor vegyük sorra, hogy mi, micsoda voltaképpen.

Bár igaz, hogy az igazi pezsgő is gyöngyözik és habzik, valamint az is tény, hogy ezt a benne felhalmozódó, nagy mennyiségű szén-dioxid hatására teszi, mégis nagy különbség van habzó, avagy gyöngyöző bor és pezsgő között, ugyanis, míg az előbbiek buborékjai az első és egyetlen érlelésüket követően maradtak vissza bennük, vagy egyszerűen hozzáadott szén-dioxidot tartalmaznak, addig a valódi pezsgőnél már egészen más a helyzet.

hirdetés

A különféle gyöngyöző/habzó borokat egyrészt a magyar nyelvű, rájuk ragasztott, s ezen elnevezéseket tartalmazó cetliről, vagy esetleg (ennek híján) a "frizzante", vagy a "sparkling" jelzőkről ismerhetjük fel a legkönnyebben és szilveszteri, hagyománykövető koccintásra aligha alkalmasak, hiszen nem igazi pezsgők.

De milyen is akkor az igazi pezsgő? A pezsgő a bor cukrozása (alapbor+cukor+élesztő) révén elért másoderjesztéssel és az ezt követő érleléssel (seprőtlenítés) készült, természetes szén-dioxidban gazdag ital. Az igazán minőségi pezsgő legfontosabb ismérve, hogy palackban erjesztik és palackban is érlelik. Manapság azonban léteznek olyan tömeggyártási eljárások is, melyekkel hasonló, de nem ugyanolyan minőségű eredmény érhető el, így a boltokban kapható pezsgők közül is 3 féle eljárással készült létezik.

1. Tankpezsgő: A tankpezsgő esetében, mind a másoderjesztés, mind pedig az érlelés egy hatalmas tartájban (tankban) történik. Ez a pezsgőtípus a legkevésbé minőségi, ám leginkább pénztárcakímélő. A tankpezsgőt legkönnyebben alacsony áráról, vagy a "Méthode Charmat", vagy csak egyszerűen a "Charmant" feliratról ismerhetjük fel és lehetőleg koccintáshoz ne ilyet válasszunk, esetleg csak akkor, ha nagyon nem találunk mást, vagy éppen a szilveszteri bólé ízesítésére szeretnénk valamit.

2. Átmeneti pezsgő: Vannak úgynevezett átmeneti pezsgők is, melyek már kevert eljárással készülnek, azaz a másoderjesztést ugyan palackban, ám az érlelést már tartályban végzik. Ezeket az italokat már drágábban mérik, de minőségileg is jobbak az előzőnél. Legkönnyebben a "Method Transfer", vagy a "Method Transvasée" feliratról és a közepes árkategóriáról ismerhetjük fel őket.

Szilveszteri pezsgő

3. Minőségi pezsgő: A minőségi pezsgőket, pezsgőmesterek készítik. Az alapborhoz hozzáadják a cukrot és az élesztőt, majd palackozzák, így a másoderjedés ott megy végbe, ezt követően a söröskupakra hasonlító koronazárat felpattintva a seprűt kilövik róla, majd saját (esetleg édesített) borával feltöltik és dugózzák, eme pezsgők tehát a teljesen hagyományos, úgynevezett champagne-i technológiával készülnek.

hirdetés

Ezeket a pezsgőket magas árukról (pár ezer Forinttól kezdődnek), illetőleg a "Method Traditionelle" feliratról ismerhetjük fel. Ezen nedűk a legkiválóbbak, mind ízüket, mind pedig élvezeti értéküket tekintve arra, hogy az újévet köszöntsük, így koccintáshoz mindenképpen egy ilye pezsgőt válasszunk. Egyszer egy évben, mindenképpen megérik az árukat, sőt!

Szilveszteri pezsgő

Szilveszteri pezsgő

Szilveszteri pezsgő

Szilveszteri pezsgő

Szilveszteri pezsgő

Szilveszteri pezsgő

Szilveszteri pezsgő

Boldog új évet kívánunk!

2015. december