Hogyan "tesztelheted" az érzelmi intelligenciád

Az IQ-tesztekkel viszonylag megbízhatóan fel lehet mérni az egyes emberek intelligenciaszintjét, az érzelmi intelligencia azonban, legyen bármilyen fontos is az élet számtalan területén, már valamivel kevéssé konkrétan mérhető tulajdonság. Alább tíz olyan jellegzetességet mutatunk be, amelyek elsősorban a magasabb érzelmi intelligenciával rendelkező személyekre igazak.

Fiatal nő gyümölcsfa virágával - Érzelmi intelligencia

Forrás: pixabay.com; Fotó: Igor Link; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Lincenc: Pixabay License (Kereskedelmi felhasználásra ingyenes; Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat); Link: https://pixabay.com/hu/photos/gy%C3%B6ny%C3%B6r%C5%B1-n%C5%91-vir%C3%A1g-l%C3%A1ny-vonz%C3%B3-3223194/

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek gyakran a másik ember metakommunikációja és kimondott szavai alapján egészen bele tudják élni magukat a helyzetébe, így képesek szinte pontosan körvonalazni magukban, mit is érez a másik ember. Gyakran felfigyelnek például arra is, ha valakinek nyomja valami a szívét, de mindezt nem meri, vagy nem szeretné elárulni.

Fontos számukra, hogy figyelmes, udvarias stílussal viszonyuljanak másokhoz, akkor is, ha látszólag ezt a társaságuk nem is mindig viszonozza. Kellő időben nem szalasztják el a "köszönöm" és "kérlek" szavakat használni, és persze amint észreveszik, hogy esetleg megbántottak valakit, nem szégyellik kifejezni a sajnálatukat emiatt, és lehetőségük szerint felajánlják a segítségüket is, ha tehetnek valamit az okozott kellemetlenség enyhítésére.

Ugyancsak jellegzetes ismertetőjegye a magas érzelmi intelligenciával rendelkedő embereknek, hogy ha úgy látják, fontos kérdéssel fordulnak hozzájuk, nem szívesen mondanak nemet - talán még akkor sem, ha tudják, többé-kevésbé "túlterhelik" magukat a kérés teljesítésével. Bár a segítőkészségük határtalannak tűnik, jobban teszik, ha megtanulnak nem nagyobb áldozatokat hozni annál, ami hosszú távon is vállalható számukra.

Noha többnyire jól kijönnek az emberekkel, olykor úgy érezhetik, hogy egyedül könnyebben boldogulnak a munkával, esetleg a kedvenc szabadidős tevékenységük gyakorlásával. Persze, ki is kérhetné számon rajtuk ezt az igényüket - miközben az emberek társaságában gyakran éppen önmagukat szorítják háttérbe?

Törekszenek a tökéletességre is, és nemcsak azért, hogy másoknak a legjobbat nyújtsák, hanem azért is, mert nem érik be kevesebbel. Jó szemük van az apró hiányosságok felismeréséhez, és sokszor egészen addig nem nyugszanak, amíg nem sikerül egy feladatot a lehető legjobban elvégezniük.

Mivel minden körülményt és lehetséges következményt végiggondolnak - nem feledkezve meg a döntéseik másokra gyakorolt hatásairól sem -, ezért ugyancsak jellemző lehet rájuk, hogy hosszas folyamat előzi meg a hétköznapi, de akár az életüket nagyban befolyásoló döntéseik meghozatalát.

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek általában szeretik a nyugalmat és a csendre vágynak, és az állandó zajongás, vagy éppen a hirtelen fülsiketítő hangok is egészen elbátortalaníthatják őket.

Ugyancsak megfigyelhető, hogy többségükre egyedi gondolkozás és látásmód jellemző, valamint szívesen merülnek el valamilyen kreatív alkotótevékenység gyakorlásában is.

Nemcsak a kreatív alkotótevékenység, de lényegében bármilyen műalkotás is képes egészen "magába szippantani" a magas érzelmi intelligenciával rendelkező embereket, legyen szó akár zenéről, filmről, könyvről vagy valamilyen festményről. Ezek erős érzelmeket válthatnak ki belőlük, míg például egy film vagy könyv esetében szinte egészen azonosulni tudnak a szereplőkkel, problémáikkal.

Újabb jellegzetesség, hogy általában felfigyelnek az őket körülvevő világ apró szépségeire is, és ezek által képesek egészen feltöltődni, jó kedvre derülni.

Diós Anita

2019. július