Hogyan tegyük átláthatóvá kiadásainkat?

Sok ember életében problémát okoz manapság az, hogy nem is tudja, hova, mire költ és miért csúszik ki a kezéből a pénz olyan rövidke idő alatt. Ilyen esetekben gyakran a hó eleji "nagylábon élést" hó végi stresszes, pénzben szűkölködő időszak követheti melynek megélése igencsak kellemetlen. Ráadásul megesik, hogy csak ebben a nehéz periódusban jövünk rá, van olyan kötelezettségünk (feladandó számla, részletfizetés stb.) amit még ki sem fizettünk...

Hogyan tegyük átláthatóvá kiadásainkat

hirdetés

Mielőtt azonban drasztikus spórolási praktikákba kezdenénk, érdemes általánosságban felmérnünk saját gazdálkodási szokásainkat, általános igényeinket. Ez akár állhat abból is, hogy a két fizetés közötti időszakban összegyűjtjük a blokkokat, kifizetett csekkeket és egyéb költségeinket igazoló papírjainkat, majd sorra feljegyezzük őket, majd ezeket aztán a következő fizetés előtti pár napban alaposan áttanulmányozzuk. Így már lesz egy bizonyos rálátásunk arra vonatkozólag, mire, mennyit költünk, pl.: élelmezésre, ruházkodásra, csekkekre, vagy akár hiteltörlesztésre.

Nem egyszer megesik, hogy ilyenkor derül csak ki, hogy mennyi felesleges dologra is pénzt adtunk ki nap mint nap a kezünkből. Mindezek kiküszöbölésére célra vezető módszer lehet az, ha veszünk egy füzetet, melybe egyrészről beleírjuk minden havi kötelező kiadásunkat (víz, villany stb.), aztán listán mellette csoportokba rendszerezve, pontosan vezetjük a további kiadásainkat, felállítva egy hierarchiát, afféle fontossági sorrendet közöttük. Eleinte talán mindez nehézkesnek tűnhet és nagy odafigyelést és koncentrációt igényel, hogy ne felejtsünk felírni semmit, de ha belejövünk tartósan átláthatóságot, s ez által rendet teremt pénzügyeinkbe.

hirdetés

Vezethetünk olyan részt is, amit nagyon szeretnék megvenni, de egyszerre túl nagy összeg lenne. Ezt is írjuk be füzetünk aktuális részébe, kezdve azzal, mennyibe kerülne és közvetlenül mellé indítsunk egy befektetési alapot a magunk számára, elsőre akár kisebb összegekkel is, nem az számít, hanem az elhatározás és az ehhez való ragaszkodás. Aztán minden hónapban ehhez tegyünk hozzá egy kicsit. Tekintsük ezt a pénzt jövőbeni hozzájáruláshoz magunknak, ami által gyarapodni szeretnénk.

Ha pár hónapja már vezetjük pénzügyeinket és sok megértés és tisztánlátás alakult ki e napi rutin folytán, észre fogjuk venni, hogy már ettől stabilabb lábakon állhatunk, ráadásul a felesleges dolgok is lassan kikopnak költekezési szokásaink közül. Ezután, ha úgy érezzük még jobban szeretnénk kézben tartani dolgainkat és szűkíteni kiadásinkat bizonyos területeken, belekezdhetünk egy számunkra, megfelelő, de nem megerőltető, úgy mondva egyénre szabott spórolásba. Vannak olyan dolgok, melyek eleinte egészen apróságoknak tűnnek, de van, hogy fogyasztási szokásaink teljes megváltoztatását igénylik, ugyanakkor, ha ezt a változást pozitívnak ítéljük meg, biztosan célba érünk.

hirdetés

Ezt a módszert persze nem kötelező a végtelenségig folytatni, de, ha jól esik, persze lehet, ameddig csak szeretnénk. Érdemesebb hosszabb időszakon át fenntartani, de ha már beleszoktunk új és rendbe szedett életünkbe, kialakultak tudatos vásárlói szokásaink, akár el is hagyhatjuk. A lényeg tehát, hogy utána is törekedjünk pozitív, megfontolt életmódunk fenntartására.

2013. november