Hogyan spóroljunk?

Gyakran halljuk manapság, hogy az embereknek mennyire megterhelő kiadásaik vannak. Ez nem csak akkor jelentkezik, amikor egy nem várt kiadás üti fel a fejét, hanem sajnos mindennapjainkban is egyre többen tapasztaljuk, hogy az alap szükségletek megvétele is gondot jelent.

Hogyan spóroljunk

éhány spórolási trükkel azonban gátat szabhatunk a mértéktelen pénzkiadásoknak.

Életünk szinte minden területén lehetőségünk van a megtakarításra, de ezt ne úgy képzeljük el, hogy ha nem költöm el a számlára, akkor a boltban majd több dolgot vehetek, mert akkor megint csak nem fogjuk érezni a spórolás hatását. Minden olyan pénzt, amit nem adunk ki, tegyük félre valójában is, mintha kiadtuk volna, így realizálódik akár már egy hét alatt is, hogy mennyi is az annyi.

Áram

Az áramra kiadott költségeinket havi szinten tudjuk szabályozni, gyakran egy kis befektetéssel. Fontos, hogy legyenek olyan berendezéseink, melyek jól működnek, vagy energiatakarékosak, ha csak régi fajta van, vagy nem tudunk költeni valaminek a megjavíttatására, próbáljuk meg csökkenteni az üzemidejét, vagy akár ne is használjuk addig, amíg nem tudjuk lecserélni. Például egy mosógép esetében egyszer hordott pólókat felesleges géppel mosni, hiszen kézi mosással is tökéletesen tisztára moshatók. Amennyiben mégis a gépet választjuk, rakjuk "tele" ruhával, hogy legyen értelme elindítani egy programot, viszont az sem jó, ha nagyon megtömjük, mert az erőlködéstől nem megfelelő működésre késztetjük a rendszert, ami plusz áramhasználathoz vezet. Mosógép esetében az is célszerű, ha nem mosunk mindent 60o vagy 90o-on, mert a gép alapvetően hidegvizet használ és minél jobban fel kell melegítenie, az annál több energia. A ruhákat ne szárítóban szárítsuk, inkább teregessük ki.

Mosogatásra is inkább használjuk a két kezünket, és, hogy kíméljük azt, mosogatás előtt kb. 20 perccel áztassuk be forró vízbe az edényeket, úgy nem kell majd sikálnunk a tányérokat, és gyorsabban is végzünk.

A vizes berendezések, mint a vízforraló, vagy a bojler, rendszeres vízkőtelenítésével jelentősen megkönnyíthetjük a működési gyorsaságát és ezzel is elősegíthetjük, hogy kevesebbet fogyasszanak.

A lámpákban az égőket cseréljük le energiatakarékos izzókra, melyekkel máris minimum negyedére csökkenthetjük a világítás fogyasztását. A hagyományos égők olcsóbbak, mint a takarékosak, de az energiatakarékos égők ára hamar megtérül és élettartamuk akár 10-12 év is lehet! TV-zéshez ne használjunk villanyt, vagy maximum egy kis teljesítményű olvasólámpát. Ha egy helységben nincs senki, kapcsoljuk le az ott lévő villanyokat. Ez nem rigolya, csak tudatos életmód, hiszen minek is kellene kivilágítani az egész lakást feleslegesen. No persze olvasáshoz, tanuláshoz, rendes fény kell, nem szabad, hogy megerőltessük a szemünket a gyenge fényben.

Gyakori, hogy a fűtés is árammal működik, ezzel nem érdemes az egészségünk rovására spórolni, hiszen amit megtakarítunk a melegen, azt el fogjuk költeni orvosra vagy gyógyszerre, ki tudja hány alkalommal.

A stand by üzemmód és a konnektorban felejtett töltők nem okoznak nagy gondot, bár valóban így is lehet mérni rajtuk fogyasztást, de olyan kicsit, hogy az nem számottevő a havi számla tükrében. Akit mégis zavar használjon olyan elosztókábelt, amit könnyű áramtalanítani akár egy gombnyomással, de vigyázzunk, a hűtőt, vagy az ébresztőórát ne erről üzemeltessük.

Könnyen kiszámíthatjuk, hogy mi mennyit fogyaszt, például egy 2000 W-os hősugárzó. Egy óra alatt fogyaszt el 2000 W-ot, vagyis 2 kWh-t, ami kb. szolgáltatótól és időszaktól függően maximum 50 Ft/kWh, vagyis ebben az esetben, ha minden este egy hónapon át napi egy órát üzemeltetjük a hősugárzónkat, akkor az 3000 Forintot emészt fel. A háztartásban a legnagyobb energiazabálók a mikrohullámú sütő, a mosó-, mosogatógép, vízforraló, stb., tehát, ha egy eszköz minél nagyobb hőt állít elő, annál energiaigényesebb.

Kihasználhatjuk a kedvezményes időszakot is, ekkor kb. 10 Forinttal kell kevesebbet fizetni, mely a következőképpen alakul például az ELMŰ esetében:

 • csúcsidőszak: 06-22 óra között télen, 07-23 óra között nyáron,
 • völgyidőszak: 22-06 óra között télen, 23-07 óra között nyáron,
 • nem munkanapnak számító napokon a csúcsidőszak is völgyidőszaknak minősül.

Takarítószerek

A természetes takarítószerek, mint az ecet, citromlé és társaik nemcsak környezetünket és egészségünket kímélik, de a pénztárcánkat is, így nem kell havonta ezreket kifizetnünk fertőtlenítőszerekre sem!

Víz

A víz pazarlása is egyre költségesebb mulatság, ahogy mindinkább emelkedik az ára. Ennek korlátot szabhatunk a nyomógombos WC-tartállyal, valamint az egyre népszerűbb, csapra szerelhető takarékos levegőztető rátéttel. Sokak szerint a zuhanyzás is spóroló megoldás, viszont lehet annyi ideig zuhanyozni, hogy az sok legyen, és lehet annyi vizet engedni a kádba, hogy az kevesebb legyen. Az öntözés is számos helyen komoly pénzkidobás, nemegyszer látni nyáron ragyogóan zöldellő gyepes kerteket, melyekre egész nap spriccel az értékes víz, míg a kiskerteket a felfogott esővízzel is tökéletesen meg tudják öntözni.

Nagybevásárlás

Listával boltba menni nem feltétlenül a feledékenység jele, tudatos vásárlásnál is elengedhetetlen, hogy tudjuk, mire van szükségünk. Semmiképp ne éhesen menjünk vásárolni, mert ilyenkor sok felesleges dolog is bekerülhet a kosárba. Ne feltétlenül a legolcsóbb dolgokat szemeljük ki, a minőség is fontos, hiszen egy termék tápértéke a minőséggel és nem az árral van összefüggésben. Előre csak olyan dolgokat vegyünk meg, amik nem romlandóak, csak azt szerezzük be frissen, amit aznap még el is készítünk. Rengeteg kenyeret dobunk ki, mert egy kiló nem mindig fogy el, vagy a család a frisset szereti. A megmaradt kenyeret szárítsuk ki sütőben, amiből később kiváló morzsa lehet, vagy pirított kenyérkockák a következő napi levesbe. A pénztárnál gondoljuk át mi mindent vettünk és abból tényleg szükségünk van-e mindenre? A tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor 1000-2000 Forintnyi terméket vissza tudnánk tenni, aminek a hiánya senkinek fel sem tűnne.

Ne higgyünk az akcióknak. Nem biztos, hogy jó, ha veszünk valami olyasmiből, ami nem is kellet, csak mert olcsóbb, hiszen, ha a végeredményt nézzük, bár kevesebbel, de mégiscsak a mi pénztárcánk lett kisebb tőle. Az akció csak akkor éri meg, ha valóban nem romlandó élelmiszerről van szó, és valóban nagy kedvezményt kapunk érte, viszont, ha van már otthon rengeteg az előző akció maradványaként, akkor se halmozzunk feleslegesen.

Fűtés

Fentebb már szó esett arról, hogy a meleg az egészségünk érdekében fontos, így azon nem kellene nagyon spórolni. Nemcsak a mi, de lakásunk állapota is sokat köszönhet a megfelelő időjárásnak, mert ha túl hideg az otthonunk, könnyen bepenészesedhet, aztán meszelhetjük ki az egészet, vagy egyéb betegségeket is kaphatunk a későn észlelt vizesedéstől. A fűtésen a megfelelő fűtőberendezés és annak megfelelő használatával spórolhatunk igazán. A rendszeres tisztítás, portalanítás, vízkőtelenítés, karbantartás ebben az esetben is nagyon fontos. Ne csavargassuk fel le, inkább állítsuk be a hideg beköszöntekor egy bizonyos hőfokra és hagyjuk azon működni a berendezést. Szellőztetésnél legyünk gyorsak, próbáljunk meg huzatot csinálni, tárjuk ki az ablakokat, hogy gyorsan átszellőzzön a lakás. A megfelelő szigetelés és a hővisszaverő anyag is segíti a meleg lakásunkban tartását. Emellett természetesen, ha kint hideg van, akkor bent is fel kell öltözni, ami szintén csökkentheti a fűtésszámlát.

Főzés

A legfontosabb trükk, hogy a főzéshez használjunk fedőt, mert gyorsabban megfő az étel, így energia is kevesebb kell az elkészítéséhez. A másik fontos szabály, hogy arra a főzőfelületre tegyük az edényünket, amelyik méretben a legjobban passzol hozzá, így nincsenek kihasználatlan helyek. Az sem mellékes, ha tudjuk, milyen ételt hogyan kell elkészíteni, így nem esünk abba a hibába, hogy egy marhahús 3 óra főzés után sem eléggé omlós, vagy, hogy a csirke nem fő át rendesen és ehetetlensége végett ki kell dobnunk. A szépen tisztántartott gáztűzhely, vagy kerámialap is segíti a spórolást.

Autó

Ebben az esetben a legegyszerűbb tipp, hogy gondoljuk át minden egyes autóba szállás előtt, ezt az utat megtehetném gyalog is? Igen válasz esetén máris rengeteget tettünk magunkért, nem csak pénzügyileg, de egészségileg is. Abban az esetben, ha mégis autózni kell, próbáljuk úgy intézni, hogy ne csak egyedül legyünk a kocsiban, így nem marad kihasználatlan az a pár plusz ülés. Lassabb hajtás esetén is spórolhatunk, hiszen az autó 120 km/órás sebesség esetén csak 6-7, míg 140 km/órás sebesség esetén 10-11 litert is fogyaszthat ugyanakkora utat megtéve.

Családi programok

Nem muszáj minden héten a moziba menni, rengeteg ingyenes rendezvény van országszerte, vagy olyan, ahol jelentős kedvezményeket kaphatunk, nem utolsó sorban kuponok által, de ha otthon marad a család, és együtt tölti a délutánt, jó szórakozás lehet egy fejtörő játék, vagy a szabadban egy séta is.

Egyéb

Télen sokat vagyunk meghűlve és ilyenkor a filléres gyógymódok, vagy a betegség kipihenése, esetleg az orvos utasítása ellenére hajlamosak vagyunk magunk összevásárolni mindenféle, a reklámok, barátok által ajánlott készítményt. Ezek alkalmanként több ezer Forintnak megfelelő pénzkidobást jelentenek, mert nem az okot szüntetik meg, csak enyhítik a tüneteket, fenntartva ezzel a betegség krónikussá válásának kockázatát.

A számlák jórészét manapság a televízió, az internet, a telefon teszi ki, melyeket legtöbbször előfizetőként egy nekünk tetsző csomagban vesszük meg. Ezen úgy tudunk spórolni, ha kisebb csomagra váltunk, vagy a TV-t kiköttetjük, ha amúgy is van számítógépünk és azon is meg tudnánk nézni azt az egy két műsort, ami érdekel, mert egyébként a TV csak háttérzajként funkcionál.

Végül néhány hasznos jó tanács:

 • Hidegben rakjunk a takaró alá forró vízzel teli palackot.
 • Télen rendesen öltözzünk fel, ha érezzük, hogy fázunk, igyunk vagy együnk valami meleget elkerülve ezzel a betegséget.
 • A téli vitamin ellátáson is takarékoskodhatunk, ha nyáron, amikor szezonja van és olcsóbb, lekvár, befőtt vagy fagyasztott formában tartósítunk gyümölcsöket, zöldségeket.
 • Tegyünk félre automatikusan minden bevételünkből 10%-ot, mintha az nem is lenne, hogy a nagy bajban mindig legyen mire számítani.
 • Érdemes mérsékelni, vagy elhagyni a rossz szokásokat, mint a cigi, az alkohol, vagy a mindennapi megszokott kávé, csoki, ami nem kell, csak megszokás, hiszen ezek jelentős pénzveszteséggel működnek. Az így el nem költött Forintokat mindig tegyük félre, mintha még mindig meglenne a szokásunk, és így az eredmény nem csak kézzel fogható, de meglepő is lesz!
 • Olyan dolgokat, amiket az emberek nem rendszeresen használnak, inkább használtan vegyünk, így akár az új árának harmadáért is hozzájuthatunk jó állapotú eszközhöz, dísztárgyhoz, bútorhoz.
 • Ami nem kell, ne legyen az enyészeté, inkább adjuk el, így mindenki jobban jár.
 • Ne vásároljunk hitelre, az nem kifizetődő, hiszen csakhamar ott lesz a számla majdnem a felélt összeg duplájáról.
 • Nem baj, ha vannak napok, amikor nem költünk semmit. Ilyenkor megszabadulhatunk a sorban állástól, a tolongástól, és még a találékonyságunkat is fejleszti az otthon fellelhető alapanyagokból összeállítani valamit.
 • Főzzünk otthon előre egy nagyobb adag ételt, így egy éthordó társaságában megúszhatjuk az ebédlőben való étkezés pluszköltségeit.
 • Nem muszáj, hogy mindenből legyen saját. Ha nincs kalapácsunk és csak kétévente egyszer használjuk, akkor inkább kérjük kölcsön a szomszédtól, vagy egy baráttól.

2013. szeptember