Hogyan portalanítsunk hatékonyan?

Bosszantó tud lenni, ha környezetünkben, ritkán használt tárgyaink körül eluralkodik a por, ráadásul sokszor pont a nehezen hozzáférhető helyeken rakódik le tömegesen, s nehéz onnan hatékonyan eltávolítani. Lássuk, mit tehetünk ez ellen!

Hogyan portalanítsunk hatékonyan

Bár 100%-os megoldás nem létezik, mégpedig a por természetéből fakadóan, hiszen mindenhonnan, folyamatosan érkezik (még testünkről is, elhalt hámréteg formájában) és száll a levegőbe. Mint egy krónikus betegségnél, itt is az első a megelőzés. Ne pakoljuk tele a lakásunkat apró csecsebecsékkel, hiszen a sok kis mütyürt rendkívül nehéz takarítani, helyezzük inkább efféle dolgainkat vitrinbe, vagy egy tároló dobozkába.

A lakás berendezési tárgyainak minél praktikusabb elrendezése később ugyancsak sok kellemetlenségtől óvhat meg minket. Ha tehetjük, padlószőnyeg helyett válasszunk könnyebben tisztítható megoldást és ne odázzuk el az évenkénti nagytakarítást sem, melynek alkalmával tüzetesen, minden pontját a lakásnak kiporoljuk.

Amennyiben lakásunk átrendezése "nem áll rendelkezésünkre" a következő lépéseket kövessük portalanításkor:

Szerezzünk be egy olyan sztatikus rongyot, mely vonzza a port, így megelőzhetjük a takarításkor fellépő felszálló por szétterjedését és újra lerakódását, a már kezelt felületeken. (A rongyot végül ne kirázzuk, hanem inkább porszívóval tisztítsuk!)

Mindig haladjunk következetesen fentről lefelé, először száraz ruhával (sztatikus ronggyal) töröljünk át alaposan mindent, hogy a nedvesség ne kenje el a szennyeződést, s a vizes ruhát csak a második áttörlésre alkalmazzuk.

Ha a tisztításra használt rongy vizébe néhány csepp ecetet és denaturált szeszt teszünk, ragyogó portaszítót kapunk.

Végezetül ne felejtsük el, hogy a falon illetőleg minden kárpittal rendelkező bútorban van por, így azokat se hagyjuk ki takarításkor/porszívózáskor.

Tipp:

A falat úgy takarítsunk, hogy egy seprű fejére kössünk sztatikus rongyot és azzal törüljük át alaposan.

Tipp:

Porszívózás előtt győződjünk meg róla, hogy nincs tele a porzsák és a szerkezet szívó hatása maximális-e. (Ajánlott a vizes porszívó használata.)

Tipp:

Porszívózás során a kevésbé feltűnő porgyűjtőket is porszívózzuk/mossuk ki, mint például a kispárnák, plüss állatok, függönyök, terítők, stb.. Ezzel nagyban lassíthatjuk az újabb porképződést és lerakódást.

Tipp:

Minden takarításkor nyissuk ki az ablakot (természetesen csak akkor, ha odakint nincs éppenséggel több por, mint odabent, és szélcsendes idő van).

2012. szeptember