Hogyan kezelhető a lábbütyök?

hirdetés

Sokunk mindennapi problémájaként jelentkezik a nagylábujj alappercének kinövése, más néven bütyök. Ez a lábdeformáció hosszú távon igen kellemetlen hatásokkal járhat mind esztétikai, mind egészségügyi szempontokból, hiszen amellett, hogy nem túl szép látvány, meglehetősen fájdalmassá teheti mindennapi mozgásunkat is.

Bütyök mentes női lábak

Forrás: pixabay.com; Fotó: tookapic; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/feet-toes-woman-female-pedicure-931921/

hirdetés

Kialakulásának oka

Kialakulásának fő okaként a láb harántboltozatának süllyedését szokták megnevezni, amelyet a köznyelv egyszerűbben lúdtalpnak nevez. Ez a lábelváltozás főként annak köszönhetően jelenik meg, ha nem megfelelő cipőt viselünk, melynek hatására a talpat helytelen súlyeloszlás terheli. Amennyiben örököltük is a lúdtalp létrejöttének hajlamát, úgy lábunk fokozottabban kitett a rá nehezedő nyomás okozta bántalmaknak. A lúdtalp létrejötte után már csak karnyújtásnyira van a többi lábeldeformálódás, köztük a bütyök megjelenése is.

Amennyiben ekkor sem váltunk kényelmesebb, lábunk számára megfelelőbb cipőre, úgy fenntartjuk a lábfejünkre ható nyomást. Ekkor a nagyujj rendellenes elhajlása miatt az alapperc az ellentétes oldalon jellegzetesen kitüremkedik és csontkinövés jön létre.

Megelőzni jobb

Mint minden más betegség esetében, itt is sokkal egyszerűbb megelőzni a bajt. Amikor csak tehetjük, viseljünk kényelmes cipőt.

hirdetés

Ha már megtörtént a baj

Sokszor már csak akkor figyelünk fel egy lábunkat érintő problémára, ha az látható, érezhető, tapintható. Ekkor a legjobb, amit tehetünk, hogy az elferdült lábujjat a lehető leginkább kíméljük a terheléstől. Ma már számos olyan eszköz kapható, ami megfelelően támogatja a bütyök helyreigazítását.

Lúdtalpbetét használatával járás közben, egyenesítő sín segítségével pedig tévézés, vagy alvás közben is segíthetjük a deformálódás mértékének csökkenését.

Természetesen, az ezekhez hasonló eszközök által produkált eredmények egyénenként eltérőek lehetnek, csontozatunk állapotától függően.

hirdetés

Drasztikusabb módszer, műtét is rendelkezésre áll a súlyosabb esetek kezelésének esetében.

Bütyök mentes női lábak

Forrás: pixabay.com; Fotó: ParoxDark; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required)

Seres-Nagy Katalin

2019. július