HIRDETÉS

Hogyan készül a puliszka?

A puliszka ismét nagy népszerűségnek kezd örvendeni, nemcsak a viszonylag kellemes íze miatt, hanem azért is, mert nagyon sokoldalúan elkészíthető, és ráadásként még gluténmentes is.

Túrós és lekváros puliszka

Túrós és lekváros puliszka (Forrás: Wikipedia)

A kukorica és a belőle készült ételek egykoron elsősorban azért voltak igen népszerűek, mert olcsón hozzájuk lehetett jutni, napjainkban viszont már főként azért kezdik újra felfedezni őket, mivel változatos étrend mellett kifejezetten egészségesek is lehetnek. Így például a kukoricában sok a foszfatidilszerin, ami a mentális egészségünket és frissességünket segíthet megőrizni, ráadásul a kukoricaliszt gluténmentes is, ezért a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Attól függően, hogy hogyan készítjük el, a puliszka akár sós ételek kísérője is lehet, de édesen is ehetjük, például reggeli vagy vacsora gyanánt.

Hagyományos puliszka, ízesítés nélkül

A hagyományos puliszkába a són, vízen és kukoricadarán, illetve kukoricaliszten kívül semmi egyéb nem kerül, sőt, elkészíthetjük úgy is, hogy csak darát, vagy csak lisztet használunk.

Hozzávalók:

100 gramm kukoricadara

100 gramm kukoricaliszt

Egy teáskanál só, ha sósan szeretnénk enni, ha édesen, akkor elég kevesebb is

Elkészítés:

1. Egy kisebb lábasban forraljuk fel a vizet, amihez mindenek előtt a sót adjuk hozzá. Ha elkezd forrni, keverjük hozzá a kukoricadarát, később pedig a kukoricalisztet is. Keverjük határozott mozdulatokkal, és sűrűn.

2. Amint besűrűsödött, vagy töltsük egy tepsibe, sütőformába, ahol később felkockázhatjuk, vagy azonnal formáljunk belőle kis ovális gombócokat, például egy kanál segítségével.

3. Ha kicsit érdekesebbé szeretnénk tenni, megolvasztott vajon később megpiríthatjuk a darabokat.

Tökmagos puliszka salátával

Egy egészséges reggeli vagy vacsora válthat az alább bemutatott tökmagos puliszkából, amelyet színes és zamatos salátával kísérhetünk.

Hozzávalók:

A puliszkához

300 gramm kukoricadara

Egy teáskanál só

80 gramm tökmag, beáztatva

Egy kiskanál szárított tárkony

Egy evőkanál szűz olívaolaj

A salátához

600 gramm kínai kel felkockázva

200 gramm sütőtök apróra gyalulva

Egy csokor finomra vágott zöldpetrezselyem

12 apróra vágott aszalt paradicsom

Egy evőkanál extra szűz olívaolaj

Fél citrom leve

Elkészítés:

1. Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá folyamatosan kevergetve a kukoricadarát.

2. Főzzük keményre, aztán adjuk hozzá a tökmagot, a tárkonyt és az olívaolajat is.

3. Tölstük a puliszkát hideg vízzel kiöblített csészékbe, és hagyjuk ezekben megdermedni.

4. A saláta elkészítéséhez forgassuk össze a kínai kelt, a sütőtököt, a petrezselymet, az aszalt paradicsomot, az olajat és a citromlét.

5. Végezetül tálaljuk az egészet úgy, hogy a puliszkát óvatosan a tányérra borítjuk, és mellé halmozunk a salátából.

Szalonnás-juhtúrós puliszka

A tejes-juhtúrós puliszka egy hagyományos erdélyi étel, amelyet picivel ugyan nehezebb elkészíteni, mint a "vizes" változatokat, és nagyobb odafigyelést is igényel, de megéri, hiszen sokkal "teltebb" ízvilágot kapunk. Bár nem a legdiétásabb étel, és zsír is bőven van benne, az íze miatt megéri elkészíteni.

Hozzávalók:

250 gramm kukoricadara

200 gramm juhtúró

250 gramm húsos szalonna felkockázva

3 deciliter tej

Elkészítés:

1. Amikor a tej éppen forrni kezd, szórjuk bele a kukoricadarát folyamatos kevergetés mellett. Rövid időre tegyük félre, ha sűrűre főztük.

2. A szalonnát egy serpenyőben süssük üvegesre.

3. Egy magasabb falú tepsibe öntsünk egy vékonyabb réteg kukoricadarát, majd morzsoljunk rá egy réteg juhtúrót, amire szórjunk szalonnakockákat.

4. A negyedik rétegként töltsünk az előbbiekre ismét kását, majd ezt újabb adag juhtúró és szalonna követi.

5. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel, és tálalhatjuk is!

Vaníliás-barnacukros polenta reggelire

A polenta tulajdonképpen a puliszka "olasz megfelelője", amelyet legalább olyan változatosan készítenek el, mint a puliszkát. A lenti egy édesebb, reggeliként tökéletesen alkalmazható fogás, amelyet a vanília íze és a lágy állaga tesz igazán kellemessé.

Hozzávalók:

1 csésze kukoricadara

3 csésze víz

2 csésze tej

3/4 teáskanál só

1/3 csésze barnacukor

1 teáskanál vaníliakivonat

Tejszín

Fahéj

Elkészítés:

1. Egy közepes méretű lábasban keverjük össze a 2 csésze hideg vizet a 2 csésze tejjel, és alacsony hőfokon melegítsük, amíg forrni nem kezd. Míg arra várunk, hogy felforrjon, egy kis tálban keverjük össze a kukoricadarát és egy csésze hideg vizet.

2. Amikor a tej forrni kezd, adjunk hozzá sót, és keverjük el. Óvatosan, lassan és folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a kukoricás masszát. Ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak csomók.

3. Gyakori kevergetés mellett alacsony hőfokon melegítsük tovább 10-40 percig, amíg a kívánt állagot el nem éri.

4. Ha megszilárdult, adjuk hozzá a barnacukrot és a vaníliakivonatot, keverjük el, és ízesítsük egy kis fahéjjal.

5. Töltsük a masszát kisebb tálakba, csészékbe, és egy kevés tejszínnel, barnacukorral, fahéjjal tálaljuk. Lekvárt, friss gyümölcsöt is adhatunk hozzá ízlés szerint.

Diós Anita

2018. március