Hogyan készül a bejgli?

A bejglit hagyományosan mákkal vagy dióval töltik, és nagyon gyakran karácsonykor fogyasztják. Újabban olyan töltelékek is terjedőben vannak, mint például a gesztenyés, aszalt szilvás, meggyes, meggyes-mákos, almás-mákos, sőt, legyen ez bármilyen meglepő is, van, aki egyenesen Nutellát tesz a kedvelt desszertbe. Bár a kreativitás határtalan lehet, nézzük, hogyan is készül ez a karácsonyi finomság hagyományosan!

Hagyományos bejgli tálalva

Hagyományos bejgli tálalva

A bejgli története

A Magyarországon már hosszú ideje hagyományos karácsonyi desszert ősét Sziléziában kell keresnünk, mivel egy Európában már a 14. század óta ismert kalácsféle a bejgli őse. A neve is német eredetű, nagyjából annyit tesz, hogy "hajlított", hiszen valóban patkó formájúra volt hajlítva az eredeti sütemény.

A töltelékeket illetően érdekes lehet megjegyezni, hogy a máktól a bőséget, gazdagságot és termékenységet várták, míg a dióról úgy tartották, a rontások ellen hasznos.

Hagyományos bejgli

A hagyományos bejgli készülhet diós vagy mákos töltelékkel is, a végeredmény pedig tetszetős, aranybarna tetejű desszert lesz!

Hozzávalók:

60 dkg liszt

25 dkg margarin

3 tojás

2 dkg élesztő

3,5 dl tej

5 dkg cukor

4 evőkanál sárgabarack lekvár

20 dkg darált dió

30 dkg porcukor

5 dkg háztartási keksz

1 citrom

20 dkg mák

1 csomag vaníliás cukor

3 dkg búzadara

Elkészítés:

1. Futtassuk fel az élesztőt! Ehhez langyosítsunk meg 2 dl tejet egy fém bögrében, majd helyezzünk ebbe 2 dkg élesztőt és 5 dkg cukrot. Ezután hagyjuk kb. 2-3 percig meleg helyen.

2. Ezután egy nagy tálban dolgozzuk össze az 50 dkg lisztet és a 25 dkg RAMA margarint, majd adjunk hozzá két felvert tojást, az élesztőt és egy csipet sót. Fokozatosan dolgozzuk hozzá a maradék lisztet is.

3. Az így készült tésztát pihentessük meleg helyen kb. 1,5 órán át letakarva.

4. A diós töltelék elkészítéséhez helyezzünk 1,5 dl vizet és 15 dkg porcukrot egy edénybe, és folyamatosan kevergetve 2-3 perc alatt közepes lángon főzzük sziruppá.

5. Morzsoljunk össze 5 dkg háztartási kekszet, és miután a szirupot levettük a tűzről, adjuk hozzá ezt, illetve 20 dkg darált diót és egy fél citrom reszelt héját.

5. Morzsoljunk össze 5 dkg háztartási kekszet, és miután a szirupot levettük a tűzről, adjuk hozzá ezt, illetve 20 dkg darált diót és egy fél citrom reszelt héját.

6. A mákos töltelékhez egy tálban keverjünk össze 20 dkg mákot és 3 dkg búzadarát, és tegyük félre, míg egy fém bögrében felforralunk 1,5 dl tejet. Ha a tej felforrt, adjuk hozzá a mákhoz, valamint keverjük bele a 15 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és egy fél citrom reszelt héját is a mákba.

7. Pihentetés után a tésztát osszuk négy részre, amelyeket egyenként nyújtsunk fél centiméter vastagságúra, majd kenjük be őket vékonyan baracklekvárral. Ezután tegyük a tésztára a tölteléket – kettőre a diósat, kettőre pedig a mákosat –, és csavarjuk össze.

8. Vajazzunk ki és lisztezzünk ki egy tepsit, majd helyezzük erre a tekercseket, a tetejét villával kissé szurkáljuk meg. Egy egész tojással kenjük meg a tekercsek tetejét, majd pihentessük őket kb. fél óráig.

9. Végezetül egy előmelegített sütőben süssük 200-220 fokon 30-35 percig.

Diós Anita

2017. november