Hogyan került delfincsontváz egy középkori sírba?

A régészeket aligha lepi meg, ha lovak, esetleg kutyák csontvázára bukkannak egy sírban, az viszont már jóval meglepőbb lehet, ha egy delfin tökéletesen megőrződött maradványaival találják szemben magukat egy középkori sír vizsgálata során... Márpedig a La Manche egy kis szigetén éppen ilyen felfedezést tettek.

Delfincsontváz egy középkori sírban

A szokatlan lelet igencsak megmozgatta a kutatók fantáziáját.

hirdetés

A kutatók igencsak meglepődtek, amikor egy delfin szépen megőrződött csontvázára bukkantak az apró Chapelle Dom Hue szigeten. Philip de Jersey, a területen végzett kutatások egyikének vezetője elmondta, hogy először úgy vélték, egy disznódelfin csontváza hevert a sírban, ugyanis mind ezek az apróbb tengeri emlősök, mind pedig a delfinek előfordultak a térségben a középkorban.

A szigeten a szakértők szerint a 14. században egy vallásos épület, talán szentély állhatott, amelyet szerzetesek használhattak. Erre az egykori kőépülethez kapcsolódó ásatások során talált kerámiadarabok és a sziget neve alapján következtetnek. A szigeten a delfinén kívül egyetlen állat vagy ember holttestét sem találták meg a feltárás során.

Philip de Jersey egészen furcsának tartja, hogy ilyen nagy erőfeszítést fordítottak a delfin eltemetésére – a sír ugyanis egy rendkívül sziklás területen van, és meglehetősen gondosan, szabályos formában vájták a földbe az állat sírhelyét.

hirdetés

Bár a delfineket történelmi források többször keresztény szimbólumként említik, a kutató szerint korábban még nem találkoztak olyan esettel, hogy keresztények által kialakított sírba delfint temettek volna.

Meglátása szerint az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem is sírhelyül szolgált a gödör, amelybe a delfint helyezték, hanem ilyen különös módon próbálhatták – sózva és elásva – tartósítani a húsát. Megjegyezte, 13. és 14. századi források utalnak arra, hogy a disznódelfinek húsát fogyasztották, ráadásul a leírások szerint nem frissen – vagyis valamilyen módon nyilván tartósították.

Ha viszont így volt ez a szigeten talált delfin esetében is, akkor az a kérdés merül fel, hogy végül miért nem fogyasztották el soha az állat húsát. A kutatók mindenesetre azt állítják, hogy a delfin csontjainak helyzete is arra utal, hogy azt lemészárolhatták, mielőtt eltemették volna.

hirdetés

A következő lépésként várhatóan a delfincsontváz korát állapítják majd meg radiokarbonos vizsgálattal, de a sír környezetének alaposabb elemzése is választ adhat a felmerült kérdésekre...

Diós Anita

2017. december