Házi praktikák, amelyek csak első ránézésre tűnnek jó ötletnek

Az interneten temérdek mennyiségben tárulnak elénk a házi praktikákat részletező írások, videók, képek, és általában lelkendezve figyelhetjük, milyen egyszerűen megoldhatnánk otthon is egy-egy hétköznapi, idegesítő problémát. Bizonyos esetekben mindazonáltal maga a házi praktika jelentheti az idegesítő problémát, így például az alább bemutatott néhány esetben is.

Rossz ötletek, melyek elsőre jónak tűnnek

Pirítóssütőben melegszendvicset? Inkább ne!

Az interneten több helyen is olvasni/látni, hogy a pirítóssütőt oldalára fordítva akár melegszendvicset is készíthetünk - a kenyereket egymás fölé helyezve. Ez a képeken talán remek ötletnek tűnik, csakhogy - amellett, hogy tűzveszélyes is lehet a "trükk" - a valóság egy kissé más.

Éppenséggel csak annyiban, hogy a vajazott kenyér révén a pirítóssütő egészen összezsírozódik, az elkészült, ínyencségnek aligha nevezhető eledelnek pedig sajnos nem lesz melegszendvics-állaga. Amennyiben a legkevésbé szerencsések közé tartozunk, akár a kenyéren található kis lyukon keresztül ki is folyhat a megolvadt sajt, és szinte kitakaríthatatlanul beszennyezheti a pirítóssütőnket.

Pirítóssütőben melegszendvics

A fakanál és a forrásban lévő folyadék mítosza

Talán az előbbinél is nagyobb csalódás éri azokat, akik elhiszik, hogy a fakanál bármilyen mértékben is megakadályozza a forrásban lévő vizet a kifutástól. A gyors forrás esetében egészen egyszerűen olyan, mintha nem is lenne ott a fakanál, vagyis erre a trükkre sem érdemes rábízni a készülő fogást, és persze a konyha tisztaságát és adott esetben épségét sem.

Fakanál forrásban lévő folyadékban

Kutyából szalonna, vécépapír-gurigából pedig mobilhangszóró nem lesz

Milyen egyszerű is lenne az élet akkor, ha profi kis mobilhangszórókat készíthetnénk egyszerű vécépapír-gurigákból, amelyeket egyébként csak kidobunk...! Több internetes videóban márpedig ehhez hasonlót ígérnek, de ezek a "vécépapír-csőrendszerek" valójában semmivel sem teszik hangosabbá a mobilunk által kibocsátott hangot. Sőt, a karton még halkíthatja is azt - de legalább nem veszélyes és nem káros ez a "házi praktika".

Ráadásul egy ennél sokkal egyszerűbb módszerrel, például egy fém tállal viszont valóban elérhetjük, hogy hangosabban szóljon a zene, vagy amit éppen lejátszunk.

Mobilhangszóró vécépapír-gurigákból

Nem egyszerűbb két tál között szeletelni a koktélparadicsomot

Cserébe viszont balesetveszélyesebb. Ennek ellenére sokan szeretnék kiváltani az apró paradicsomok egyesével történő szétvágását úgy, hogy két tányér közé szorítva egyetlen vágással elintézik az összeset.

Koktélparadicsom szeletelése két tányér között

Elméletben ugyan lehetséges a folyamat, de John Green bemutatta, hogy tulajdonképpen sokkal nehezebb feladat így kettévágni a paradicsomokat, mint egyesével. Sőt, amellett, hogy szinte biztosan nem kapunk szép, egyenletes szeleteket, mindent úgy összekoszolhatunk, hogy utána a takarításra kell fordítanunk még az esetlegesen megspórolt időt is...

Diós Anita

2017. december