Hazánk megyeszékhelyein borsos áron lehet ingatlant vásárolni

A megyeszékhelyek között a házak és a lakások tekintetében Budapest a legdrágább, az utána következő 18 szereplő ingatlantípustól függően eltérő helyen végzett.

A megyeszékhelyek között mind a házak, mind pedig a lakások tekintetében Budapest a legdrágább, de az utána következő 18 szereplő ingatlantípustól függően eltérő helyet foglal el az árazási versenyben. Az idei évben az ingatlanok kínálati árai folyamatosan emelkedtek mind a járvány mind a hazai kormány otthonteremtési programjának következtében. Az ingatlannet.hu legújabb elemzéséből pedig megtudhatjuk, hogy Magyarország megyeszékhelyein miként alakultak az ingatlanárak 2021. júliusi hónapjában.

Ingatlanpiac

Forrás: pixabay.com; Fotó: Nattanan Kanchanaprat; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/money-home-coin-investment-2724245/

Megyeszékhelyek rangsora a családi házak átlagos kínálati árai alapján

Ha a megyeszékhelyek családi házainak az idei év júliusi hónapjában mutatkozó átlagárát nézzük, akkor kimagaslóan magasan Budapestet találhatjuk. A fővárosban a harmadik negyedév kezdetén jóval 600 ezer forint felett kínáltak eladásra egyetlen négyzetmétert. Budapest után a 400-452 ezer Ft/m2-es kínálati árakkal találkozhattak azok, akik Győrben, Kecskeméten, Székesfehérváron, Szegeden, Szombathelyen, Debrecenben vagy Veszprém városában szerettek volna házat vásárolni. A 300-344 ezer Ft/m2-es átlagáron hirdettek eladásra házat Szolnokon, Zalaegerszegen, Pécsen, Nyíregyházán, Tatabányán és Eger városában a tulajdonosok. A megyeszékhelyek közül 210-230 ezer forintos négyzetméter árakkal találkozhattak a befektetők Szekszárdon, Kaposváron és Békéscsabán. Hazánkban a vizsgált települések közül családi házat a legkedvezőbb áron Salgótarjánban lehetett kapni. Itt egy ilyen típusú ingatlan egyetlen négyzetméteréért 120 ezer forintot kértek el idén júliusban.

hirdetés

A fővárosi és vidéki árak közötti különbségek elképesztően nagyok. Ha összehasonlítjuk a két szélsőértéket, azt találjuk, hogy Budapesten például egy 100 m2 alapterületű ház kínálati ára átlag 62 millió forint, míg Salgótarjánban "mindössze" átlag 12 millió forint. Ennek következtében Nógrád megye székhelyén egy budapesti ház árából 5-ször akkorát tudnánk megvásárolni.

Családi házak átlagára az egyes megyeszékhelyeken - diagram

Diagram: A családi házak átlagára az egyes megyeszékhelyeken.

Megyeszékhelyek rangsora a téglalakások kínálati árait tekintve

Ha áttérünk a lakáspiacra, akkor már kissé más sorrendet állíthatunk fel. Hazánk megyeszékhelyeit tekintve szintén az idei esztendő júliusi átlagárát alapul véve, a téglalakások tekintetében is Budapest a listavezető, méghozzá 860 ezer Ft/m2-es átlagos kínálati árral.

A főváros mellett még találkozhatunk igen csak magas négyzetméter árakkal, ahol egyetlen négyzetméter átlagára meghaladta a fél millió forintot. Ezek a városok közé tartozik Veszprém, Debrecen, Székesfehérvár, Eger, Győr, Szombathely, Tatabánya és Szeged . Tőlük nem sokkal maradt le Miskolc és Kecskemét, melyek mellett a 400-500 ezer Ft/m2-es tartományba illeszkedik még Pécs városa is. A 300-400 ezer Ft/m2 közötti átlag kínálati árat mutató szereplőknél találjuk Szolnokot, Zalaegerszeget, Nyíregyházát, Szekszárdot, Kaposvárt és Békéscsabát. A házakhoz hasonlóan téglalakásoknál is Salgótarján városában lehetett a legkedvezőbb-187 ezer Ft/m2 - átlagos kínálati áron hozzájutni 2021 hetedik hónapjában.

hirdetés

Az négyzetméterár különbségek a téglalakások esetében is nagyon magasak. Szintén a legdrágább és legolcsóbb megyeszékhelyet összehasonlítva, Budapesten egy 50 m2-es téglaépítésű lakáshoz átlag 43 millió forintért lehet hozzájutni, miközben Salgótarjánban megközelítőleg 9 és fél millió forintért.

Téglalakások átlagára az egyes megyeszékhelyeken - diagram

Diagram: A téglalakások átlagára az egyes megyeszékhelyeken.

Újabb kedvezmény a családoknak, októbertől indul a kamatmentes CSOK

Hazánkban idén januártól hatályba lépett a családi otthonteremtési kedvezmény, amely a leendő vagy már meglévő családoknak nyújt lehetőséget a saját otthon megteremtésében.

Ezen belül pedig, azok kapnak nagyobb támogatást, aki új építésű vagy jelenleg építés előtt álló ingatlanok megvásárlását tervezik. Ebben az esetben egy gyermekre 600 ezer forint, két gyermek esetében 2,6 millió forint, három gyermek esetében már jóval magasabb összeget mintegy 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni.

hirdetés

A kamatmentes CSOK egyik legfontosabb feltétele az lesz, hogy az ingatlan, melyre a támogatást kívánják felvenni, alacsony energiaigényű legyen, mind emellett pedig igénybe kell venni az MNB zöld lakáshitelét is. Kiemelkedően fontos feltétel még, hogy legalább két gyermek után lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezményt.

2021. augusztus 24.