Hatalmas méretei miatt halhatott ki a Gigantopithecus

Egy, a Quaternary International tudományos szaklapban, nemrégiben megjelent disszertáció szerint, a táplálékhiány, valamint az átalakult élőhelyhez való alkalmazkodási képtelensége miatt hallhatott ki a Gigantopithecus óriásmajom, közel százezer évvel ezelőtt.

Gigantopithecus rekonstrukció

A Gigantopithecus rekonstrukciója

A Senckenberg Kutatóintézet és a Senckenberg Központ munkatársai, az emberi evolúcióval és az ősi környezettel kapcsolatos kutatásaik során tanulmányozni kezdték, hogy vajon mi vezethetett a Gigantopithecus óriásmajmok kipusztulásához.

Eme hatalmas, King Kong méretű emlősök ugyanis alig százezer évvel ezelőtt tűntek el, eddig ismeretlen okokból kifolyólag, így sok antropológust és paleontológust foglalkoztatott a téma.

A Gigantopithecus méretei az emberéhez viszonyítva

Az ősmajom méretei az emberéhez viszonyítva

A Gigantopithecus 1,8-3 méter magasra és 200-500 kilogrammosra is megnőhetett.

Egy Gigantopithecus blacki alsó állcsontjai az ohioi College of Wooster (USA) gyűjteményéből

Egy Gigantopithecus blacki alsó állcsontjai az ohioi College of Wooster (USA) gyűjteményéből

A kutatók a fellelt fosszíliái fogzománcának vizsgálatakor kiderítették, hogy az óriás főemlős tápláléka növényi eredetű volt, amelyből méreteit tekintve tetemes mennyiséget fogyaszthatott naponta. Azt is sikerült megállapítaniuk, hogy eme majmok erdős területek lakói voltak, ahol minden bizonnyal rendelkezésre állt a testük fenntartáságához szükséges kellő mennyiségű táplálék.

A Gigantopithecusok maradványait Thaiföld és Kína területén találták meg, melyeket akkoriban sűrű erdőségek borítottak, így tökéletes élőhelyet biztosíthattak eme óriás pongidák számára.

A tanulmány szerint azonban, közel százezer évvel ezelőtt, e nagy kiterjedésű, fás területek, az akkori, éghajlati változások következtében sivatagosodni kezdtek, ráadásul valószínűleg olyan ritmusban, melyhez a naponta nagy mennyiségű táplálék elfogyasztására szoruló majmok már nem tudtak alkalmazkodni. Mivel a nagytermetű majmok emésztése ráadásul gyorsabb, mint kisebb testű rokonaiké (pl.: orangutánoké), így a kevés, rosszul hasznosított táplálék mellet, minden bizonnyal sokuk éhínség következtében lelte halálát, míg nem eme kedvezőtlen jelenség végül az egész óriásmajom faj kihalásához vezetett.

2016. január