Hashima, az elhagyatott szigetváros, Japán

Hashima, japán becenevén Gunkandzsima, azaz "csatahajó-sziget", egy elhagyatott, Nagaszaki városához tartozó kicsiny sziget, melyen egykoron óriási méreteket öltő, tenger alatti szénbányászat folyt, napjainkra azonban egyetlen lakója sem maradt.

Hashima, az elhagyatott szigetváros, Japán

A sziget egyes részeit teljesen benőtte az inda és a növényzet

A sziget először az 1800-as évek végén települt be, a bányászati munkák megkezdésével (1887), majd 1890-ben a Mitsubishi cég 100 000 jenért megvette a szigetet és óriási betonfalakkal vette körbe, védve komplexumait a tájfunok okozta károktól. A sziget környékén elterülő tengeraljzat alatt hatalmas kiterjedésű alagútrendszert hoztak létre, a szigetre pedig tenger alatti elektromos és vízvezetékek futottak. Külön érdekesség, hogy az alig 0,768 négyzetkilométeres alapterületű sziget egykoron a világ legsűrűbben lakott vidéke volt, a maga több mint 5000 lakosával, ami hektáronként 835 lakót jelentett (1959 körül). Itt azonban még nincs vége a Hashimához kötődő rekordoknak, ugyanis 1916-ban a szigeten épült meg Japán akkori legmagasabb vasbeton épülete, a maga kilenc emeletével. A szigeten folytatott szénkitermelés a II. világháború alatt, 1941-ben érte el csúcspontját 411 100 tonnával. Ez idő tájt, a bevonulni kényszerült bányászokat koreai és kínai kényszermunkásokkal pótolták, akik sokszor embertelen körülmények között kellet, hogy dolgozzanak, s egy-egy apró hibájukért gyakran az életükkel fizettek. A becslések szerint több mint 1300 munkás halt meg így a szigeten, akiknek holttestét sokszor egyszerűen csak a tengerbe vetették.

Hashima, az elhagyatott szigetváros, Japán

Csaknem 87 évnyi működés után aztán egyszer csak 1974-ben (az olaj robbanásszerű térnyerésének idején) váratlanul a Mitsubishi cég vezetősége úgy döntött, hogy bezárja a bányát, ahova ettől kezdve értelem szerűen vizet és élelmet sem szállított többé.

Mindennek következtében, még ez év áprilisában, teljesen kiürült a sziget, melynek lakosai lényegében mindenüket hátrahagyva özönlöttek más vidékekre egy új élet reményében, a szigetet pedig lezárták, olyannyira, hogy szigorú börtönbüntetés sújtotta azt, aki megkísérelt partra szállni rajta. A kísértetsziget egy kis partszakasza napjainkban aztán megnyílt a látogatók előtt, akik nagyjából 30 ezer Forint értékű jenért, szigorúan idegenvezetővel, látogathatják a romos, elhagyatott szigetvárost.

Hashima, az elhagyatott szigetváros, Japán

A sziget madártávlatból

Hashima, az elhagyatott szigetváros, Japán

Hashima, az elhagyatott szigetváros, Japán

2015. április