Ha ezeket a jeleket tapasztalod, nem jársz jó úton a gazdagság felé

Bár nem mindenki hajszolja a gazdagságot, sokan mégis fontos célnak tartanák, csak talán nem is tudják, mit kellene tenniük ahhoz, hogy elérhető közelségbe kerüljön az igazi jólét. Alább néhány olyan tipikus hiba és jellegzetesség kerül bemutatásra, amelyek kiküszöbölése sokan segíthet az áhított anyagi körülmények elérésében.

Gondokkal küzdő nő

Forrás: Pexels.com

hirdetés

Kemény, de nem "okos" munka

A kemény munka ugyan szükséges a sikerhez, de nem az egyedüli tényező, amire szükség van a gazdagsághoz. Emellett ugyanis másként is meg kell dolgoznunk a pénzért, így például érdemes lehet a tőzsdén biztosítani azt, hogy a pénzünk újabb pénzeket termeljen. Ehhez alapvetően nem kell rendkívül sok idő és energia sem, csak elszántság és előrelátás.

Túl nagy hangsúly a megtakarításon, túl kevés a bevételeken

Szintén fontos, hogy a bevételekre is figyeljünk a megtakarítások mellett, mert ugyan a vagyon gyűjtésében a megtakarításoknak kulcsfontosságú a szerepe, ha túlzottan is csak ezekre figyelünk, éppen a bevételekről feledkezhetünk meg.

hirdetés

Elsősorban tehát arra van szükség, hogy megtaláljuk a spórolás, takarékoskodás, valamint a jó bevételi lehetőségek közötti egyensúlyt. Jó ötlet például, ha több forrásból is érkezik bevételünk.

Túlköltekezés

Sokan szeretnék elkényeztetni magukat különböző luxuscikkekkel, vagy egyszerűen arra törekszenek, hogy mások is lássák rajtuk, jómódban élnek. Csakhogy ha a szükségesnél és a lehetőségeiknél többet költekeznek, könnyen szorult helyzetbe jöhetnek. Éppen ezért érdemes mindig hideg fejjel kezelni a költekezéseket, és csak akkor megvenni valamit, ha egészen biztos pénzügyi forrásaink vannak, és alaposan átgondolva a helyzetünket is úgy látjuk, hogy nem apad nagyon a pénztárcánk az érintett termék, szolgáltatás árának hatására.

Ragaszkodás az időalapú fizetéshez

A legtöbb ember szereti, ha a ledolgozott munkaidő alapján kapja a fizetését, így például órabért kap, de a sikeres emberek - akik többnyire önfoglalkoztató formát választanak - inkább a teljesítményalapú bérezést szeretik.

Miközben a világ leggazdagabb emberei egyre-másra indítanak vállalkozásokat, az emberek legnagyobb része inkább az állandó, kiszámítható, de nem különösebben nagyszabású fizetésekre pályázik...

A befektetés hiánya

A befektetés az egyik legjobb mód arra, hogy idővel több és több pénzünk legyen, és gyakran minél korábban elkezdjük okosan befektetni a pénzünket, annál jobb eredményeket érhetünk el idővel. A legtöbb milliárdos a bevételek 20 százalékát fordítja befektetésekre, amelyek aztán hosszú, de időnként rövidebb időn belül is megtérülnek.

Félelem a komfortzóna elhagyásától

A sikerhez és a nagyobb összegű vagyon összegyűjtéséhez sajnos, vagy éppen nem sajnos, de hozzá kell szokni a bizonyos fokú bizonytalansághoz. Ezzel szemben a középosztály számára a kényelem és ennél is inkább a biztonság számítanak a fő szempontoknak, míg a vagyonos emberek nagy részének maga a cél, vagyis az anyagi siker képe lebeg a szemei előtt.

hirdetés

Persze, nem a felelőtlen kockázatvállalás az ideális megoldás, hanem az, ha latolgatjuk az esélyeinket, és a megfelelő helyzetben hajlandóak vagyunk kisebb-nagyobb összegeket kockáztatni is.

Céltalanság

Amint arról már szó esett, a túlköltekezés romba döntheti a milliókról dédelgetett álmainkat - de éppen ilyen következményei lehetnek annak is, ha nem határozunk meg magunknak olyan célokat, amelyek elérése igazán motiválni tud. Ez lehet az életszínvonal javítása, például több utazás, jobb autó, új ház - a lényeg, hogy folyamatosan tartsa bennünk a lelket, lelkesedést. Akkor ugyanis, ha nincs, ami motiváljon, nehezebb a tanulás, a kísérletezés és a szakmai fejlődés is, amelyek hiányában aligha lehet igazán sikeres bármilyen vállalkozás...

"Nekem úgysem sikerül"

Az emberek többsége ugyan nagyon is szeretne gazdag lenni, de sokan nem tudják elhinni, hogy ezt a célt ők is elérhetik, vagy éppenséggel nem is akarják elhinni, mert félnek a kudarctól, és valamiféle önigazolást keresnek. Valójában azonban nem feltétlenül a szerencse, esetleg a már öröklött jó családi háttér tesz valakit milliomossá, hiszen legalább ekkora szerepe lehet az egyéni elhatározásnak is. Másfelől viszont nagy tervek és nagy célok nélkül szinte lehetetlen nagy sikert elérni...

Diós Anita

2018. február