Fogamzásgátlás

Modern életmódunk számos esetben megköveteli, hogy, ha tehetjük, életünk egy optimális időszakában időzítsük a gyermekvállalást. Nem mindegy azonban, hogy milyen módszerrel is szeretnénk elodázni a családalapítást, annál is inkább, nehogy később káros mellékhatás, vagy nem kívánt szövődmény léphessen fel, ezért nagyon fontos a mielőbbi alapos tájékozódás e területen.

Fogamzásgátlás

Fogamzásgátló tabletta

Az e célra fejlesztett tabletták legfontosabb összetevője a progeszteron (vagy sárgatesethormon), mely normál esetben, a tüszőrepedést követően, többek között a további peték beérését is gátolja. Terhességi hormonnak is szokták nevezni, mert a terhesség bekövetkezése esetén szintje magas marad (a megrepedt tüszőből kialakuló sárgatest megmaradása miatt), ellenkező esetben, ha nem lép fel áldott állapot, a szintje leesik és bekövetkezik a menstruáció. Lényegében tehát e hormonális hatással "elhitetjük a szervezettel, hogy már terhes, így sugallva, hogy szükségtelen a további termékenyülés". A különféle tabletták általában 3 különböző hatásmechanizmuson keresztül fejtik ki hatásukat: a hipotalamuszra hatva megakadályozzák a petefészkek petesejtjeinek érését, a méhnyaknyákot sűrűvé teszik, míg a méhnyálkahártyát elvékonyítják, alkalmatlanná téve mindezzel a méhet az esetlegesen megtermékenyülő petesejt beágyazódására.

A fogamzásgátló tabletta előnye nem csak a hatékonysága (~99,98%-os biztonság, melyet a Pearl-index is igazol), hanem személyre szabhatósága és egyszerű alkalmazhatósága. Sokan tartanak e módszertől hormonális hatásai, illetőleg a kismértékű trombózis veszély miatt, melyről kiderült, hogy esetleges kialakulása erősen genetikai hajlam függő. A hátterében az un. Leiden-mutáció áll, mely lényegében egy génhibát jelent, így e Leiden-mutációra való tesztelést fogamzásgátló tabletta felírása előtt mindenkinél elvégzik az orvosok, s akinél ez pozitív, nem szedhet fogamzásgátló tablettát, elkerülve ezzel az említett trombózis veszélyét. A hormonális hatások főként a testsúlyra, a bőr és a szőrzet állagára, valamint a közérzetre lehetnek hatással, de a mai készítmények egyénre szabhatóságának és alacsony hormontartalmának, valamint a folyamatos orvosi kontrollnak köszönhetően hatékonyan elkerülhetőek e kedvezőtlen hatások. Tablettát mindig orvosi javaslatra válasszunk és szedjünk!

Érdekesség: A tabletta következtében egyfajta hormonokkal szabályozott megvonásos vérzés alakul ki a nőknél, de ez azonban nem azonos a valódi menstruációval, csupán pszichológiai szerepe van.

Spirál

Bár a spirál szintén az egyik leghatékonyabb fogamzásgátló (~97%-os biztonság), mindamellett használata igencsak nagy körültekintést és orvosi kontrollt igényel. A spirál egy méhen belüli fogamzásgátló módszert takar, a gyakorlatban lényegét tekintve egy T alakú eszköz, melyet egy applikátor segítségével helyeznek fel. Előnye, hogy kényelmes, gazdaságos (sokszor évekig nem is kell cserélni) és megbízható. Hátránya, hogy adott esetben számos galibát is okozhat, például hátfájdalmakat, görcsöket, enyhe vérzést, erősebb ciklust (IUD esetében), súlyosabb esetben a méh perforációját, sőt, ha esetlegesen mégis megtörténik a teherbeesés, drasztikusan megnöveli a méhen kívüli terhesség kockázatát is. A spiráloknak két fajtája különíthető el, az IUD vagy IUCD {méhen belüli (fogamzásgátló) eszköz-intrauterin (contraceptive) device} a másik az IUS (méhen belüli rendszer-intrauterin system), a kettő közti különbség a fogamzásgátlási mechanizmusban rejlik. Az IUD módosítja a méhnyálkahártya állapotát, gátolja a hímivarsejtek eljutását a petesejthez és megakadályozza az esetlegesen megtermékenyült petesejt méhfalba ágyazódását.

Eme hatását a felületéről folyamatosan leváló rézionok által fejti ki, melyek befolyása így lokális és minimális, tehát nem eredményez kifejezett nehézfém mérgezést. Az IUS műanyagból készül és egy levonorgestrel nevű hormont bocsát ki magából, amely a méhnyálkahártya ciklus blokkolásán, s így a megtermékenyült petesejt beágyazódásának megakadályozásán keresztül fejti ki hatását. Lényegében tehát egy olyan hatás érvényesül, mint egy fogamzásgátló tabletta esetében, de mivel hatása ennek is csak lokális (helyi), azzal ellentétben nem hat ki a szervezet egyéb részeire. Az IUS-t alkalmazó nők esetén (mivel befolyásolt a méhnyálkahártya ciklus) nem jelenik meg a havi vérzés sem. Spirál alkalmazásához mindenképpen nőgyógyászhoz kell fordulni!

Óvszer

A fentiek némileg jobb hatékonysága ellenére méltán az egyik legelterjedtebb védekezési forma az óvszer, melyhez a hozzáférés egyszerű, használata könnyű, biztonságos és ráadásul még a legtöbb nemi úton terjedő betegséggel szemben is hatékony védelmet biztosít. Ritka esetekben természetesen a gumi is okozhat némi irritációt mellékhatásként, de ez általában nem jellemző, és ha fel is lép, az esetek többségében könnyen kezelhető a probléma.

Melyik a leghatékonyabb?

A leghatékonyabb védelmet a tabletta és a spirál (IUD) adja, viszont a szexuális úton terjedő betegséggel szembeni legnagyobb védettséget minden kétséget kizáróan az óvszer nyújtja. A legkevésbé hatásosnak bizonyuló eljárások a naptármódszer és a "kimosakodás". Külön érdekesség, hogy hatékonyság szempontjából a pesszárium (~85%) és a kondom (~85%) közel azonos a megszakított közösüléssel (~83%), megjegyzendő azonban, hogy természetesen csak akkor, ha a megszakítás minden együttlét esetén, tényleg kellő időben történik.

Az itt felsorolt néhány fogamzásgátlási módszer mellet természetesen számos más egyéb is létezik, s bármelyiket is válasszuk a tudatos családtervezés jegyében, Czeizel Endre orvos-genetikus, az orvostudományok akadémiai doktora szerint az alábbi három egyszerű elvet mindenképpen hasznos figyelembe vennünk:

- Bármi jobb a semminél.

- A kívánt fogamzásgátló módszer helyes alkalmazását, használatát jól el kell sajátítani.

- Nincs olyan fogamzásgátlási módszer, ami mindenkinek egyformán jó lenne, ezért meg kell találni mindenkinek a neki legmegfelelőbbet.

2012. december