Fóbiák és félelmek

A különféle, oktalan fóbiák és félelmek jelenléte az emberi pszichében, gyakorlatilag egyidős az emberiséggel és hasonlóan a biológiai eredetű betegséggel, ezekkel is érdemes komolyan foglalkozni. Nagyon sokáig az emberiség csak arra törekedett, hogy a számos, embert megtámadó nyavalya ellen találjon hatékony gyógymódot. A tartósan jó közérzet eléréséhez azonban a testi egészség mellett a lelki kiegyensúlyozottság is vitathatatlanul szükséges.

Fóbiák és félelmek

Az ember mentális (nem valós dologtól való) félelmeinek összefoglaló neve a fóbia, azonban szinte annyiféle fóbia lehet, ahány ember csak él a Földön. Ezen fóbiákat mindig az elménk teremti, például egy habzó szájú kutyától megijedni teljesen normális emberi reakció, ha azonban minden percben attól rettegünk, hogy egy habzó szájú kutya felbukkanhat, akkor az már egy nem valós dologtól való félelem.

A fóbia általában nem fokozatosan elmélyülő mentális probléma. Nem úgy alakul ki, hogy először csak egy kicsit fél valaki, majd nagyon. Olyan téren és helyzetben, hirtelen jelentkezik, ahol addig még enyhe félelmei sem voltak a betegnek. A fóbiában szenvedő páciens magától a félelemtől fél. Attól fél, hogy pánikroham tör rá és elveszti a saját helyzete feletti uralmát. Egy olyan irracionális, akaratlan és indokolatlan félelme támad, mely már a mindenapjait is káros irányban befolyásolja. A fóbiások tisztában vannak a betegségükkel és racionálisan látják, hogy a félelmüket nem indokolja valós helyzet, azonban számukra e félelem legyőzése komoly problémát és kihívást jelent.

A fóbia kialakulásának okát nem ismerni pontosan, ez számos szakértőt megosztó terület. Egyesek egyetértenek azon állásponttal, hogy csupán pszichológiai eredetű, míg mások úgy vélik, lehetnek biológiai alapjai is. Az utóbbi mellett szólhat ama tény, hogy a fóbiára való hajlam öröklődik, azonban nem konkrétan a fóbia, tehát családon belül is más és más típusú és súlyosságú lehet. Itt vélhetünk felfedezni környezeti okokat is. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha megkeseríti mindennapi életünket!

Mit tehetünk mi magunk ez ellen, illetve milyen tanácsokat tudunk adni ebben szenvedő ismerősünknek?

A fóbiához negatív gondolatok és ijesztő képzetek társulnak, hát próbáljuk ezeket elűzni. Nem a félelem megjelenése ellen kell küzdeni, hanem az ezzel együtt fellépő negatív gondolatok ellen. Csak akkor fogjuk a félelmeinket legyőzni, ha nem kerüljük el őket és szembe tudunk velük nézni. Nagyon sok terápiás program alkalmazza, hogy a beteget fokozatosan hozzá szoktatja a félelme tárgyához. Ha megismerjük és felmérjük pontosan a félelmünket, akkor eme kis gonosz manócskát öleljük magunkhoz azzal, hogy: "Nem félek tőled!". Ennek keretében ismerjük fel tehát azokat a körülményeket, melyben a félelme feltámad, s mennyünk a dolgok elébe! Azt fogjuk tapasztalni, hogy félelmünk nem minden helyzetben azonos skálán mozog.

Ha már felmértük mi az, ami kiváltja és mi az, ami csökkenti a félelmünket, az segít ezen befolyásoló tényezőket az uralmunk alatt tartani. Ha azt érezzük, hogy hamarosan erőt vesz rajtunk a félelemérzet, ezt próbáljuk meg pozitív gondolatokkal más felé hessegetni, például idézzünk fel magunkban kellemes élményeket, élethelyzeteket. További fontos dolog önmagunk elismerése és főleg, a magunkba vetett bizalom! A fóbia leküzdése során tűzzünk ki célokat, melyek elérése után akár egy tükör előtt hangosan mondjuk ki milyen büszkék vagyunk magunkra és ha így halad tovább, ismét képesek leszünk a régi módon élni az életet.

2013. október