Fekete oroszlán

A nagymacskafélék többségének színváltozatai közül nemegyszer találkozunk a feketével, ám az oroszlánok esetében, míg a fehér ritkának, de általánosnak mondható, a fekete alapvetően szinte soha nem fordul elő. Utána jártunk hát, hogy van-e alapja a fekete oroszlán mítoszának.

Fekete oroszlán

Fekete oroszlán

Fekete oroszlánokról meglehetősen hitelesnek mondható feljegyzés elsőként Perzsiából bukkant fel, ahol a mára már sajnos kihalt populációk egyes egyedei olyannyira pigmentáltak voltak, hogy gyakorlatilag feketének látszottak a beszámolók alapján. Ezt követően hosszú időre nem lehetett fekete szín előfordulásáról hallani az oroszlánok esetében, míg nem egy állatkert beszámolt egy belterjes tenyészetben született, félig fekete, többi részén pedig meglehetősen sötét példányról, mely azonban terméketlennek bizonyult, így utód nélkül pusztult el. Ezen egyed feltehetően egy betegségből kifolyólag született "feketének", mely rendellenesség az úgynevezett mozaicizmus. Lényegében olyan állapot, ahol egyetlen egyeden belül, kettő vagy több kromoszómális felépítésű sejtpopuláció van jelen. A túlzott pigmentáltságnak oka lehet továbbá még az is, hogy örökletesen a bőrben és szőrzetben fokozottan felgyülemlik a melanin, mely ugyanazon festékanyag, ami az emberi bőrt is színezi. (Akinek több van jelen sötétebb, akinek kevesebb, világosabb árnyalatú a bőre.) Napjainkban, meg nem erősített beszámolók szerint Afrikában fekete nőstény egyedet figyeltek meg a természetben, képanyag vagy más egyéb bizonyíték viszont nem került elő róla eddig, így jelenleg nincs regisztrált fekete oroszlánról hír.

Fekete oroszlán

Berber oroszlán

Megjegyzendő, hogy létezett egy oroszlán alfaj az Észak-Afrikai Atlasz-hegységben, a Berber oroszlán (Panthera leo leo) vagy más néven atlasz-, vagy núbiai oroszlán, melynek hím példányai fekete sörénnyel (ami hasukon is végighúzódott) rendelkeztek. A Berber oroszlánok a természetben, az egykori római arénák borzalmai, majd a túlzott vadászat eredményeként kihaltak. Mindezek ellenére leszármazottaikkal, melyek jórészt már keveredhettek más oroszlánfajokkal, cirkuszi példányok között és vadasparki populációkban találkozhatunk, ezekből egyébként egy program keretében megpróbálják "kitisztítani" és újra felszaporítani állományukat.

Fontos megemlíteni, hogy azért sem gyakoriak a ritka, többitől élesen elütő színezettel rendelkező egyedek az oroszlánok esetében, mert a kitett, száraz, füves szavannán meglehetősen nagy hátrányban vannak, ugyanis bundájuk feltűnő színe kevésbé hatékonyan rejti el őket a lesből való vadászat során, mint normál színezetű társaikat, így jóval eredménytelenebbek azoknál. Hosszú távon tehát, ha néha elő is fordulnak, könnyen kiszelektálódnak táplálékszerzésre meglehetősen alkalmatlan, kirívó külsejük miatt.

További különleges nagymacskák

Érdekes színváltozat a fehér "albínó" oroszlán és a fehér tigris, ezeken kívül például a fekete szervál. E szerválok Kenyában, az Aberdare-hegységben találhatók, és azért feketék, mert a sötét színezet kevésbé veri vissza a napsugarakat, így a budájuk jobban segíti az állatok testhőmérsékletének megtartását a hegyvidéki, hűvös területen.

Fekete oroszlán

Fehér oroszlán

Fekete oroszlán

Fehér tigris

Fekete oroszlán

Fekete szervál

Panthera hibridek

Külön érdekesség, hogy a nagymacska fajok között hibridizáció jöhet létre, ha fogságban egy közös térben vannak tartva. (A természetben ezt a jelenségek még nem figyelték meg.) Mindez azt jelenti tehát, hogy például születhet életképes utód egy oroszlán és egy tigris keresztezéséből. Ezen állatokat az angol elnevezésekből, ez esetben a "lion" (oroszlán) és a "tiger"(tigris) liger-nek nevezik. (Mindig a hím faj elnevezése áll elöl míg a nőstényé hátul, tehát, ha a tigris a hím és az oroszlán a nőstény, akkor az ugyanezen két faj keresztezéséből származó utódot tigon-nak nevezik. A hibrid egyedekre az jellemző, hogy kinézetük is keresztezett, testméreteik hatalmasabbak, mint szüleiké és általában a hímek sterilek, de a nőstényeknek születhetnek valamelyik fajtól utódai, sőt, más nagymacskafajtáktól is! Így fordulhatott elő, hogy egy tigris és egy jaguár-leopárd keverék párosodásából született utódokat a ti-lepjag, illetve ti-jagulep szókombinációkkal nevezték el.

Az egyes lehetséges keresztezésekből származó egyedek elnevezését az alábbi táblázat foglalja össze:

Fekete oroszlán

Fekete oroszlán

Hercules, a liger

A ligerek a legnagyobb hibridek a Földön. A képen látható Hercules, a Miamiban lévő Jungle Island ligere, 408 kilót nyom. Hobbs, a Sierra Safari Zoo (Reno, Nevada) állatkertjében élt liger, a Guinness Rekordok Könyvében is helyett kapott, a maga 450 kilójával. Ő egyébként már születésekor csodának számított, ugyanis, egy "elvileg" ivartalanított hím oroszlán és egy szintén ivartalanított nőstény tigris utódjaként jött a világra, négy testvérével együtt! Shasta (1948-1972) volt az eddigi leghosszabb életű. (További érdekesség, hogy a lány ligereket, ligress-nek is hívják.)

Fekete oroszlán

Jahzara a Jaglion

Fekete oroszlán

Leopon

Fekete oroszlán

Marozi

A marozi (Panthera leo maculatus) az oroszlánok egyik alfaja, mely hajdan Kenyában volt honos és mára már kihalt. Az elméletek szerint a foltjaikat felnőtt korukban is megtartó oroszlánok lehettek, vagy az oroszlán és a leopárd természetbeli kereszteződésének eredményeként születhettek.

2012. június