Elképesztő érdekességek és igazságok a világból

A világ telistele van olyan elképszető érdekességekkel és alapigazságokkal, melyeket sokan nem is gondolnánk, s amelyek szüntelen rádöbbentenek minket, hogy igazából sohasem lehetünk elég tájékozottak a minket körülvevő dolgokkal kapcsolatban. Íme, az első kis ízelítő, milyen fantasztikus hely is, ahol élünk!

Elképesztő érdekességek és igazságok a világból - 1. rész

Forrás: Pixabay.com / Kép: PIRO4D

hirdetés

Több baktérium van az emberi testben, mint saját testi sejt.

Az emberi agy az egyik legbonyolultabb dolog a világon, gondoljuk mi az agyunkkal.

100 év múlva a Facebook tele lesz halott emberekkel.

Még éltek mamutok a Földön, amikor a Gízai Nagypiramis épült, sőt, a Gyapjas mamut egyik alfaja 3700 évvel ezelőtt is még élt az északkelet-szibériai Vrangel-szigeten (Mammuthus primigenius vrangeliensis).

Ma, az emberek 95% érinti meg szájával mások nemi szervét, vagy fenekét, ugyanakkor meg nem enné azt a részét a banánnak, ami már megbarnult.

A világűr mindössze alig egy óra vezetésre lenne, ha felfelé haladnánk autónkkal.

Ha 65 millió fényév távolságból néznénk a Földet, láthatnánk rajta dinoszauruszokat.

A fürdőkád voltaképpen nem más, mint egy ellentétesen használt csónak.

A finnországi Turku városában, mely az Aurajoki folyó torkolatánál fekszik, a folyó keleti oldalát: täl pual jokke, a folyó ezen oldala, míg a nyugati partját: tois pual jokke, vagyis: a folyó azon (túl) oldala, néven nevezik a helyiek.

Oroszország területe nagyobb, mint a Plútó (égitest) felszíne.

Japán 6852 szigetből áll.

Nincs gyakorlati oka annak, hogy az ábécé betűi abban a sorrendben vannak, ahogy tanultuk.

20 évvel előbb épített az emberiség atombombát, mintsem feltalálta volna a színes televíziót.

hirdetés

Sohasem látjuk a saját arcunkat valójában, csak képeken és visszaverődő felületeken.

A magas sarkú cipőt eleinte nem a nők, hanem a férfiak hordták.

A közismert mondás: "Ezüstkanállal a szájában született!", alapja, hogy a középkorban a tehetősebb családok az újszülött gyermek kezébe ezüstkanalat adtak, hogy miközben szopogatja, megóvja őt a fertőzésektől, hisz az ezüstnek már akkor ismert volt fertőtlenítő és antibakteriális hatása.

A jégkorszak definíciója az, hogy a Föld egy, vagy mindkét poláris táját összefüggő jégtakaró borítja, így tehát jelenleg is a Holocén jégkorszakában élünk.

Az esővíz fogyasztása önmagában nem ajánlott nagy mennyiségben, mert túl alacsony az ásványi anyag tartalma.

A világ széndioxid kibocsátása több mint 30 milliárd tonna évente.

A világ legkisebb nemzetközileg is elismert, jelenleg terület nélküli állama a Máltai Lovagrend, melynek székhelye Rómában a Via Condotti 68. szám alatti ún. Máltai palota, amely területen kívüliséget élvez.

A világ leggyorsabb internete 40 Gbit/s (pl.: JANET - Egyesült Királyság), de létezik egy magánhálózat, melynek sebessége eléri a 700 Gbit/s-et is.

A Seychelle-szigeteki pandanus nevű fa (vagy más néven Seychelle?i sétáló fa), ténylegesen helyet változtat, mégpedig úgy, hogy, ha a koronája elér egy naposabb helyet, újabb gyökereket növeszt felül abba az irányba és miután e gyökerek elérik a földet annyira, hogy megtámasszák a fát, a korábbi gyökerek elsorvadnak, így az egész fa néhány év alatt több métert is megtesz.

hirdetés

A világ egyik legősibb nyelve a bo (melyet 65 000 évesre becsülnek és melyet 2000-ben még 2950-en beszéltek) 2010-ben kihalt, a bók utolsó élő képviselőjének a 85 éves Boa Sr (ki nevét a törzséről kapta) halálával.

A pingvinek a legősibb madarak, melyekből később az összes többi madár is kifejlődött (a pingvinek tollazata még csökevényes és úszó életmódjukból fakad az erős mellizomzatuk, mely a belőlük kifejlődő madárfajták repülési képességének az alapfeltétele).

1767-ben létezett egy Tomko nevű gyermek Magyarországon, aki teljesen a vadonban nőtt fel, semmilyen nyelven sem tudott beszélni, ám megtalálását követően később németül és szlovákul is megtanult.

A legősibb kutya a dingó és az Új-Guineai éneklő kutya.

A világ egyik legnehezebb embere Carol Yager volt, aki 727 kg-ot nyomott, még a legkönnyebb Lucia Zarate aki 20 évesen 5,9 kg súllyal rendelkezett.

2015. június