Einstein feladványának levezetett megoldása

A megoldás több féle sorrendben figyelembe véve az állításokat is kijöhet, mi itt most egy lehetségeset taglalunk csak.

A megoldást összefoglaló táblázat:

Házak: 1. 2. 3. 4. 5.
Emberek: Norvég
(3. lépés)
Dán
(11. lépés)
Brit
(6. lépés)
Német
(9. lépés)
Svéd
(10. lépés)
Ház színe: Sárga
(6. lépés)
Kék
(4. lépés)
Piros
(6. lépés)
Zöld
(5. lépés)
Fehér
(5. lépés)
Ital: Víz
(13. lépés)
Tea
(11. lépés)
Tej
(2. lépés)
Kávé
(5. lépés)
Sör
(14. lépés)
Cigaretta: Dunhill
(7. lépés)
Blend
(13. lépés)
Pall Mall
(12. lépés)
Prince
(9. lépés)
Blue Master
(14. lépés)
Tartott állat: Macska
(13. lépés)
(8. lépés)
Madár
(12. lépés)
Hal
(15. lépés)
Kutya
(10. lépés)

1. lépés: Készítsünk egy táblázatot és számozzuk be a házakat.

2. lépés: A 8. állításból tudjuk, hogy a középső házban (azaz a 3-ban) isznak tejet.

3. lépés: A 9. állításból tudjuk, hogy a norvég az 1. házban lakik.

4. lépés: A 14. állításból kiderül, hogy a norvég melletti ház a kék, így, mivel a norvég az első házban lakik, s csak egy szomszédja van, nyilvánvalóvá válik, hogy a 2. ház a kék.

5. lépés: A 4. állításból tudjuk, hogy a zöld és a fehér ház egymás mellett vannak, méghozzá ebben a sorrendben, ezért így már csak a 3-4., vagy a 4-5. helyeken lehetnek, de mivel az 5. állításból az is kiderül, hogy a zöld házban kávét iszik a tulajdonos, míg a 3. házban tejet, ezért így már bizonyos, hogy a zöld és fehér ház a 4-5. helyen van.

6. lépés: A piros és a sárga házaknak ettől kezdve csak két lehetséges hely marad: az 1-es és a 3-as. Az 1. állításból kiderül, hogy a piros házban a brit lakik, azért a piros ház nem lehet az első, hisz ott a norvég lakik (9. állítás), tehát a piros ház csakis a 3. lehet, így az 1-es sárga kell, hogy legyen.

7. lépés: A 7. állításból így már megállapítható, hogy a sárga ház tulajdonosa (azaz a norvég) Dunhill-t szív.

8. lépés: A 11. állításból kiderül, hogy az tart lovat, aki amellett lakik, aki Dunhill-t szív, s mivel Dunhill-t a norvég szív, akinek (mivel az első házban lakik) csak egy szomszédja van, így világossá válik, hogy a 2. házban tartanak lovat.

9. lépés: A 3. állításból tudjuk, hogy a dán, teát iszik, tehát csak a 2. és 5. helyen lakhat, hisz a többi helyen, vagy más nemzetiségű, vagy mást ívó ember lakik (1. helyen norvég lakik, nem lehet dán. 3. helyen tejet isznak, így nem ihatnak teát. A 4. helyen kávét isznak, így ott sem lehet tea.). Ugyanezen logika alapján a 12. állításban említet sör- Blue Master páros is csak a 2. vagy 5. helyek valamelyikét foglalhatja el. Mivel e két páros így biztosan e két hely valamelyikét elfoglalja majd, és a német- Prince páros ezeken a helyeken kívül csak a 4. helyre mehet, így tehát, biztosan ott lakik a német és Price-t szív.

10. lépés: A 2. állításból tudható, hogy a svéd kutyát tart, tehát nem lakhat a kettes házban a ló miatt, az 1-es, 3-as, valamint 4-es házban, a norvég, brit és német miatt, így csak az 5-ös házban lakhat.

11. lépés: Mivel a többi helyen már más lakik, így a dánnak, aki teát iszik (3. állítás) marad a 2-es ház.

12. lépés: A 6. állításból tudjuk, hogy aki Pall Mall-t szív, madarat tart, tehát a 2-es és 5-ös házban nem lehet, a ló és kutya miatt, az 1-es 4-esben a Dunhill és Prince miatt, így ő a 3-as házban fog lakni, tehát a brithez kerül a Pall Mall és a madár.

13. lépés: A 10-es és a 15-ös állításból tudjuk, hogy aki macskát tart, amellett Blend-et szívó lakik, aki mellett viszont vizet kell, hogy igyon a szomszéd. Macska az 1-es és 4-es házban lehet, mellette a 2-es és 5-ös házban szívhatnak Blend-et, viszont az 5-ös ház mellett lévő 4-esben kávét isznak, így vizet csak a 2-es mellett lévő 1-esben ihatnak. Ezért, a dán szív Blend-et és a norvég iszik vizet, valamint neki van macskája.

14. lépés: Végezetül, a 12. állításból kiderül, hogy aki Blue Master-t szív, az sört iszik, s mivel csak a svédnél nincs még cigaretta feltüntetve, így ő szívhatja a Blue Master-t és sört iszik.

15. lépés: 1 hely maradt üresen: a német állat rublikája, tehát ő tart halat.

2013. december