Egyszerű módszerek, melyekkel távol tarthatjuk lakásunktól a penészt

A penész nemcsak igen kellemetlen tud lenni, de az egészségünkre sincs jó hatással, így aztán nagyon fontos, hogy lehetőleg megelőzzük a kialakulását és terjedését a lakásban.

Egyszerű módszerek, melyekkel távol tarthatjuk lakásunktól a penészt

Forrás: Martin Grube - This image is from the FEMA Photo Library., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10488234

Az alábbiakban néhány egyszerű lépést mutatunk be, amelyek segíthetnek abban, hogy a lakás penészmentes és egészséges élettér maradjon!

1. Mindenekelőtt találjuk meg a probléma forrását, és ott kezeljük a helyzetet! Nézzünk szét, és vizsgáljuk meg, hol is a legkomolyabb a probléma - az ablakok, pincék, bútorok mögött lévő falfelületek általában a problémásabb helyek közé tartoznak. Nemcsak az azonnal ható penész elleni szerek lehetnek hasznosak, de adott esetben a megfelelő szigetelés is nagyon fontos lehet, hiszen ha például nedvesség jut a lakás bizonyos részeire, akkor ott könnyebben megtelepszik a penész. Ahol pedig már nedves a lakás, ott azonnal meg kell szüntetni ezt az állapotot.

2. A levegő megfelelő mozgatásával megakadályozhatjuk, hogy a lakás bizonyos részein túl sok nedvesség alakuljon ki. Mindez különösen az olyan helyiségekben fontos, ahol például főzéssel vagy ruhateregetéssel hajlamosak vagyunk sok nedvességet juttatni a levegőbe. A páraelszívók és más eszközök az ilyen helyeken igazán hasznosak lehetnek.

3. Mérjük folyamatosan a páratartalmat a penésszel érintett helyiségekben! Ajánlott a páratartalmat 30 és 60 százalék között tartani, és a páramérők jó támpontot jelenthetnek annak megállapításában, hogy ideális-e még a páratartalom, vagy változásra van szükség.

4. Ügyeljünk a szobanövényekre is! Sokan nem is gondolnák, hogy a szobanövények talaja milyen problémás is lehet a penész szempontjából, ám ha nem figyelünk oda, akkor nemcsak a növények egészségével lehetnek problémák a föld fertőzöttsége miatt, de egyúttal egyfajta penészgócpontot is dédelgethetünk a lakásban.

5. Takarítsunk gombaölő illóolajokkal! Noha természetesen ez nem jelent bombabiztos megoldást, de mindenképpen támogathatja a többi erőfeszítésünk sikerét. Gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik például a citrusok, a levendula, a teafa, az eukaliptusz és a borsmenta illóolaja is.

Diós Anita

2019. szeptember