Egy baktérium is felelős a globális felmelegedésért?

Egy, a Nature Microbiology tudományos lapban megjelent tanulmány szerint, bolygónk egyik legelterjedtebb baktériumféléi, a Pelagibacterales csoport tagjai, melyek a nyílt óceánok felszíni vizeiben élnek, képesek a felhőképzésre, de még a Föld globális klímájának befolyásolására is!

Egy baktérium is felelős a globális felmelegedésért?

hirdetés

Kiderült, hogy e különös mikroorganizmusok több olyan anyagot is termelnek, méghozzá jelentős mennyiségben, melyek befolyást gyakorolnak az egész Föld időjárására.

Az egyik ilyen anyag, a dimetil-szulfid, aminek a felhőképződésben van fontos szerepe, a másik pedig a szén-dioxid, mely, üveghatású gáz lévén, ha felszaporodik, általános felmelegedést okoz, ráadásul, eme utóbbit e parányi lények oly nagy mennyiségben termelik, hogy az akár a napi teljes kibocsátás 5-20%-át is kiteheti, ez pedig már jelentős befolyásoló tényező.

Egy baktérium is felelős a globális felmelegedésért?

hirdetés

Egyébként, eme rendkívül egyszerű genommal rendelkező szervezeteket, eddig azért nem vizsgálták meg alaposabban, s derült fény minderre, mert a kutatók gyakran csak a bonyolultabb élőlények vizsgálatára koncentrálnak, mivel azok sokkal érdekesebbnek tűnnek, így tudhatott elsiklani a figyelmük ezek felett a kis klímaterroristák felett. Eme tényre már Stephen Giovannoni, a tanulmány társszerzője hívta fel a figyelmet.

Külön érdekesség, hogy a Pelagibacterales baktériumok termelnek még metántiolt is, ami egy színtelen, viszont annál szagosabb gáz, s éppen eme utóbbi tulajdonsága miatt elegyítik az alapvetően szagtalan földgázhoz, hogy hamar jelt adjon az esetleges szivárgásról.

hirdetés

2016. május