Döntésképtelenség... képtelen döntés!

A döntésképtelenség fő oka általában az önbizalom hiánya, mely olyan helyzetekbe sodor minket, amit aztán egyáltalán nem akarunk. A kérdés tehát nem is az, mi lenne a "helyes" döntés, ha van ilyen, hanem az, mit is tehetünk, hogy legyen önbizalmunk?

Döntésképtelenség... képtelen döntés!

A felelős döntések meghozása a felnőtté válás egyik összetéveszthetetlen jele, ez persze nem azt jelenti, hogy nem adódhat mégis olyan élethelyzet, amikor nehéz döntést kell hoznunk és látszólag nincs megoldás, hanem azt, hogy vagy így, vagy úgy, de képesek vagyunk döntéseket meghozni és végig is vinni, melyekért a későbbiek során teljes mértékben vállaljuk a felelősséget is. Ehhez elengedhetetlen az önbizalom. Az önbizalom képlékeny dolog, különösen akkor inog meg, ha a körülöttünk lévő világból szüntelenül negatív visszajelzéseket kapunk magunkról, tanácsokkal halmoznak el, mi nem jó, min kéne változtatnunk.

E tényezők aztán hajlamosítják az embert arra, hogy elbizonytalanodjon magába és ez magával hozza azt is, hogy ha nem bízunk önmagunkban, hogy is bízhatnánk önnön képességeinkben, döntéseink helyességében. Mit is tehetünk tehát, ha egy adott helyzetben nem tudunk, vagy inkább nem merünk döntést hozni? Számos önbizalom növelő technika létezik manapság, melyek közül válogathatunk, de talán fontosabb, hogy elsősorban magunk akarjunk változtatni.

Gondolkodjunk el azon, kik is vagyunk valójában és, hogy egy adott szituációtól mit akarunk, mi az ami elvezethet a lehető legjobb végkifejlethez. Kiindulási pontnak hasznos lehet, hogy elfogadjuk önmagunkat és ne képzeljük azt, hogy mások annyira különböznek tőlünk! Akár férfiakról legyen szó, vagy nőkről, mindannyian emberek vagyunk, és bár mindannyian különbözünk, nincs két egyforma soha, legalább annyira hasonlítunk is.

E világnak mi is részesei vagyunk, tehát amit teszünk, gondolunk és érzünk, másokra ugyanúgy hatással vannak, mint ahogy ránk a minket körülvevőktől származó pozitívnak vagy negatívnak vélt ingerek. Ez által nem lehetünk alapvetően se többek se kevesebbek másoknál, így nem is lehet mindig igazuk azoknak, akik ilyen vagy olyan okból kifolyólag bírálnak minket.

Tehát nincs okunk arra, hogy ne bízzunk önmagunkban, még, ha számos hibát is követünk el, rosszul döntünk, vagy félünk meghozni bizonyos döntéseket, mert annál rosszabbul nem is dönthetnénk, ha csak mindig halogatjuk az álláspontunk kifejezésre juttatását egy-egy lényegi kérdésben!

2012. március