"Csillagvadász" képzés az országban

Miként lehet valakiből csillagász?

Mivel is foglalkozik egy csillagász? Erre a kérdésre mindenki egyből azt a választ adná, hogy hát természetesen a csillagász a csillagokkal foglalkozik. A valóságban azonban kiderül, hogy ennél bizony sokkal több mindennel!

Csillagvadász képzés az országban

A csillagásszá válás útja

Foglalkoznak persze a csillagokkal is, de rengeteg tudós kutatja az exobolygókat (Naprendszeren kívüli bolygók), galaxisokat, a Napot és még lehetne sorolni, de egyszerűbb, ha azt mondjuk, a csillagász mindazzal foglalkozik, ami a fejünk felett van.

Az első lépés, hogy valakiből csillagász lehessen az, hogy érdeklődnie kell az Univerzum iránt. A másik sarkalatos pontja a dolognak, hogy a csillagászok nagyon sokat használják a fizikát, sőt csillagász mesterképzésre éppen a fizikus vagy földtudós alapképzés elvégzése után lehet jelentkezni.

Csillagász mesterképzést az országban Pesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem és Szegeden a Szegedi Tudományegyetem indít. Mindkét képzésre ugyanaz az előfeltétel: elvégzett fizikus/földtudós képzés, és egy felvételi vizsga. (Meg kell jegyezni, hogy a bolognai rendszer (BSc - Bachelor of Science; MSc - Master of Science) bevezetése óta Szegeden nem indult még el a képzés, megfelelő számú jelentkező hiányában.)

Miután az ember felvételt nyert a képzésre, ismét köteles további fizikát tanulni a csillagász szaktárgyakon felül. A képzés során az ember megismerkedik a csillagok életével, a galaxisok világával, az Univerzum szerkezetével és életével, valamint alapos ismereteket szerez a csillagászatban használt eszközökről, mint például a digitális kamerák működése. Ezen alapozó tárgyakon felül minden hallgató egyéb speciális csillagász szaktárgyakat is köteles hallgatni, persze itt már mindenki a saját érdeklődési területének megfelelően válogathat. A teljesség igénye nélkül felsorolva pár témát. Van lehetőség planetológiával, infravörös csillagászattal, égitestek mozgásának kiszámításával és még mély informatikával is foglalkozni.

Az ELTE-n hallgatóként számos témával lehet komolyabban megismerkedni, kutatni a témát. Aktívan folynak kutatások a következő témákban: csillagkeletkezés, csillagközi gáz- és porfelhők, égi mechanika, napfizika, kozmológia és ezeken kívül bármely témában lehet témavezetőt találni. A kutatások publikálására remek lehetőség a TDK konferencia, ahol megismerhetjük a hallgatótársak munkáját és eredményeit is.

Miután elvégeztük a 2 éves képzést, néhány fontos döntés előtt áll az ember. Az első hogy befejezi-e a tanulást és elmegy dolgozni, vagy jelentkezik PhD képzésre. Mindkét esetben számos előnnyel jár, ha már az ember hallgatóként kiépített néhány munkakapcsolatot hazai és külföldi csillagászokkal a kutatása során. Ha valaki elvégezte a képzéseket, akkor akár itthon, akár külföldön is el tud helyezkedni. Magyarországon működik néhány csillagvizsgáló, ahol a csillagászok állást találhatnak, de ezen kívül az informatikai szektorban is dolgoznak nagy számban csillagászok, sőt még a telekommunikáció is felvevőpiacot jelent a számukra.

Ha az ember megmarad a kutatásnál, akkor lehetőség nyílik olyan eszközöket kezelni, mint az Effelsbergi 100 m-s rádiótávcső, vagy a Hubble űrteleszkóp. Azon kívül, hogy egyszerű állampolgár nem is álmodhat arról, hogy egy templom méretű monstrumot egy gombnyomásra mozgathat, a csillagász így közelebb kerül a világ megismeréséhez, és így ahhoz is, hogy megismerje a világ s az Univerzum történelmét. Egy csillagásznak tehát nem az a legfontosabb, hogy miként alakult ki az emberiség, hanem az, hogy maga a világ, az Univerzum, a Tejút, a Föld hogyan keletkeztek.

Aki nem akar ilyen mélységekben elmerülni a csillagászatban, annak is van természetesen lehetősége az ismereteit bővíteni. Első sorban meg kell említeni, hogy az országban több helyen is (Budapest, Kecskemét, Pécs) működik planetárium, ahová nemcsak a látvány miatt érdemes ellátogatni. Ezen felül immár második éve indult el az ELTE-n a Csillagász Alaptanfolyam, ahová várnak minden olyan érdeklődőt, aki szeretne jobban elmélyedni a csillagászatban, de nincs meg a megfelelő előképzettsége. A tanfolyamon az egyetem alapképzésére járó csillagász szakirányos hallgatók tantervéhez nagyon hasonló ismereteket szerezhetnek a résztvevők.

Végezetül következzék a teljesség igénye nélkül néhány olyan téma, eredmény, melyet magyar csillagászok értek el a közelmúltban:

- Több exobolygót azonosítottak honfitársaink.

- Több ezer frissen született csillagot azonosítottak magyar csillagászok.

- Naplégkör mélyebb megismerése.

- Változó csillagok megismerése.

2013. január