hirdetés

Csecsemőmirigy, az immunrendszer központi szerve

Az immunrendszer az ember természetes védekező rendszere, melynek egyik legalapvetőbb működési mechanizmusa a saját és az idegen elemek közti megkülönböztetés. Mikor megszületünk, minden antigénnel szemben van egy ellenanyagot képző sejt, mely a csecsemőmirigyben, (timuszban) fejlődik, és minden, a szervezetet megtámadó kórokozóval, idegen anyaggal szemben képes felvenni a harcot.

Csecsemőmirigy, az immunrendszer központi szerve

hirdetés

A csecsemőmirigyben fejlődő T-sejtek aztán egész életünk folyamán működnek a sejtjeinkben és szöveteinkben, megadva az idegen anyagokkal szembeni szükséges immunválaszt. A timusz magzati és csecsemőkorban a legaktívabb (érik), ekkor maximális mérete is, mely nagyjából 10-15 grammra tehető. Miután szervezetünket felkészítette az idegen antigénekkel szemben, elveszti funkcióját és felnőtt korra általában csak egy elcsökevényesedett, zsíros maradvány marad belőle, mely a mellkas elülső részén, a szegycsonton belül, a szív felső része fölött helyezkedik el.

Az immunrendszer kapcsán érdemes még megemlíteni, hogy eme "saját és idegen" közti különbség felismerésének kulcsszerepe van például a transzplantáció (szervátültetés) folyamán, hiszen ekkor minden azon áll, vagy bukik, hogy a frissen beültetett szervet képesek vagyunk-e "elfogadtatni" immunrendszerünk sejtjeivel, vagy az folyamatosan támadja majd, s végül az kilökődik (tehát sikertelenné válik az átültetés).

További érdekesség, hogy az oktatásban gyakran méltatlanul mellőzött csecsemőmirigy, életünk hajnalán olyannyira fontos a szervezet számára, hogy, ha például nem fejlődik ki rendesen (ez ritkán fordul elő) akkor egy életen át tartó, igen erős immunhiánnyal kell számolni, mely rendkívül gyenge sejtes immunválaszt tesz csak lehetővé a különféle betegségekkel szemben.

hirdetés

2014. január