Nincs műtét és nincs fájdalom: új kezelés a 'bütykök' számára


A nagylábujj kifelé való elmozdulása az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb állapot. A hallux valgus világszerte több mint 77 millió embert érint. A jó hír az, hogy a betegség műtét nélkül is kezelhető. Baráth Alex, az ortopédiai klinikalánc ortopédiai baleseti sebésze a konzervatív kezelésről beszélt nekünk.

Bütyök ellen

- Jó napot!

– Jó napot kívánok! A hallux valgust a 21. század betegségének nevezik. Ez egy olyan lábdeformitás, amelyet a nagylábujj ízületében lévő lábközépcsont helyzetének megváltozása okoz. Ha nem történik korrekciós intézkedés, később a lábujjak többi részének jelentős görbülete is kialakulhat. A növekvő bütykök az évek során egyre nehezebbé teszik a járást, ami elviselhetetlen fájdalomhoz és az önálló mozgásra való képtelenséghez vezethet.

hirdetés

- Azt mondja, hogy egy bütyök rokkantsághoz vezethet?

- Sajnos a gyakorlatban vannak ilyen esetek is. Tény, hogy a hallux valgus esetén nehéz olyan megfelelő cipőt találni, amelyben a láb kényelmesen elfér. Ez a betegség befolyásolja az ember általános életminőségét. Ráadásul sok nő nem áll készen arra, hogy lemondjon a magassarkújáról. Ortopéd cipőt, talpbetétet és speciális zoknit kell viselni.

- Ez kizárólag a nők betegsége?

- A férfiaknál is előfordul ez a kórkép, de ritkábban, mint a nőknél. Statisztikailag főként a nőket érinti, a hallux valgus 3-4-szer gyakrabban fordul elő náluk, mint a férfiaknál.

Bütyök ellen

- Mi az oka a deformitás kialakulásának?

Ez egy multifaktoriális betegség, nem lehet egyetlen okot kiemelni. Több is van. A legfontosabbak közé tartoznak a következők:

  1. a genetikai hajlam;

  2. a hormonális zavarok;

  3. a modellcipők viselése (a magas sarkú és a keskeny orrú cipők nem valók az emberi lábra, sem a lapos talpú cipők);

  4. a lábfej alakjának veleszületett változásai;

  5. a kötőszövet hiperelaszticitása.

- Melyik okot emelné ki ezek közül?

- Rossz cipő. A valgust ezért a huszonegyedik század betegségének nevezik. A keskeny, szűk, magas sarkú cipők túlterhelik a lábfej környékét. Ez az elülső régió kiszélesedéséhez és a keresztirányú ív deformációjához vezet. A szűk orrú cipők összenyomják a lábujjakat, ami krónikus gyulladást okoz.

hirdetés

- Miért ellenzi olyan sok szakértő a műtétet?

- Én magam is támogatom kollégáimat, és úgy vélem, hogy a műtét az esetek 95%-ában megelőzhető. Ma már rengeteg műtéti technika áll rendelkezésre. Az orvostudomány hosszú utat tett meg, de senki sem garantálja a százszázalékos gyógyulást a bütyköktől. És egy műtét után hosszú rehabilitációs időszakra van szükség.

- Mondja csak, miért nincsenek garanciák, és milyen rehabilitációra van szüksége az embernek a műtét után?

- Körülbelül 150 sebészeti kezelési lehetőség van, és az eredmény a test jellemzőitől, a rehabilitációs időszak szabályainak betartásától, valamint a sebész szakértelmétől és a sebészeti módszer helyes megválasztásától függ. A műtét utáni időszakban kötelező a fekvőbetét és a talpbetét viselése. A műtétet követő első két hétben ajánlott a részleges ágynyugalom. Ez azért fontos, hogy a duzzanat csökkenjen és gyorsabb legyen a felépülés. A műtét után 4 hétig speciális cipőt kell viselni, majd széles, zárt, ortopéd cipőt kapnak a páciensek. Ha fémszerkezeteket raktak be, a felépülés akár 12 hónapot is igénybe vehet.

Bütyök ellen

A műtéti beavatkozás fő hátránya, hogy az esetek 80%-ában a lábfej a rehabilitáció után újra deformálódhat. Hozok egy példát. A 34 éves pácienst helyreállító műtétre írták ki. A műtét eredményeként a lábközépcsontok helyzete helyreállt, és az I. lábközépcsont-ízületet a megfelelő helyzetben rögzítették. Sajnos az első ujj abductor izma nem képes ellensúlyozni az állandó terhelést. A rehabilitáció során pedig ismét kialakult a Hallux Valgus.

Bütyök ellen

- Milyen konzervatív kezelés helyettesítheti a műtétet?

- Ortopéd cipő viselése, speciális orvosi zokni és kötszerek viselése, egyedi ortopéd talpbetétek használata. A hallux valgus esetében fizioterápiát, masszázst és gyógytornát írnak elő. Ezenkívül speciális kenőcsöket és krémeket kell használni a kellemetlen érzés enyhítésére és a csontok növekedésének megállítására. A fő probléma az, hogy sokan esztétikai okokból nem akarnak ortopéd cipőt viselni. Manapság az ortopédiai és preventív cipők már némileg hasonlítanak a divatos lábbelikre, és széles választék áll rendelkezésr. Ma már olyan speciális termékek is kaphatók, amelyek csökkentik a betegség megjelenésének esélyét és megelőzik azt, akár speciális ortopéd cipők és talpbetétek nélkül is.

hirdetés

- Milyen termékekről van szó?

- Eddig csak egyetlen olyan gyógymódot ismerek, amely segít enyhíteni a járás utános fáradtságot és a járás okozta kellemetlenségeket, emellett csökkenti a fájdalmat és a gyulladást a hüvelykujj ízület területén, és megállítja a bütyök növekedését, megakadályozva a betegség további fejlődését. Ez a természetes alapú Fortolex krém, amely világszerte egyre népszerűbb.

- Jól értem, hogy ez a szer segít enyhíteni a betegség tüneteit további stimulánsok nélkül?

- Igen, így van. A Fortolex nem hasonlít az ismert gyógymódokra. Az érintett területen alkalmazva kényelmes járást biztosít, és csökkenti a hüvelykujj lábközépcsont ízületére nehezedő nyomást. A természetes, mégis hatásos formula korrigálja a lábfej boltozatának helyzetét, enyhíti a lábfejre nehezedő nyomást, és ezáltal csökkenti a fájdalmat. Más szóval, ez a gyógymód komplex hatást fejt ki, enyhíti a gyulladást, a fájdalmat, valamint a duzzanatot, és csökkenti a zavaró bütyköt. Más kenőcsök és krémek nem képesek ilyen hatásra. Átmenetileg enyhítik a fájdalmas tüneteket, de nem állítják meg a csont növekedését.

Bütyök ellen

Ez az első konzervatív kezeléssel kezelt eset a praxisomban. A beteg műtétre készült, de a vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a műtét nem javasolt. A Fortolex krémet írtam fel neki fájdalomcsillapítóként, illetve ortopéd cipő viselését és speciális gyakorlatok elvégzését javasoltam. A következő rendelésen jelentős javulást figyelhettünk meg, és a páciens folytatta a krémmel történő kezelést. Hat hónapba telt, mire megszabadultunk a lábfejen lévő kinövésektől és a lábfej deformációjától. Sokkal gyorsabb, biztonságosabb, olcsóbb és fájdalommentesebb, mint a műtét.

hirdetés

- Hogyan csökkentheti a krém a csont méretét? Hiszen ez korábban lehetetlen volt, nem?

- Mindez a természetes összetevőknek köszönhető, amelyek behatolnak a szövetekbe, és segítenek enyhíteni a gyulladást az ízületi kapszulában és javítják a vérkeringést. Ez egy aktív helyreállítási folyamatot indít el. A bütyök területén lévő sólerakódások lebomlanak, így a dudor kisebb lesz. Az ízület fokozatosan visszatér természetes fiziológiai helyzetébe.

Bütyök ellen

A Hallux valgus korrekciója a Fortolex készítménnyel

- Mennyi ideig kell használni ezt a krémet, hogy javulást érjünk el?

- Az eredmény a betegség mértékétől függően lesz látható. Egyetlen tanfolyam elegendő lesz a megelőzéshez és egy enyhe dudorodáshoz. Súlyosabb problémák esetén a terápiás kúrát meg kell ismételni. Minden egyéni. Mindenesetre ez a konzervatív módszer sokkal hatékonyabb, gyorsabb és biztonságosabb.

- Nagyon köszönöm a részletes információkat, Doktor Úr! Hol lehet hozzájutni ehhez a készítményhez?

Köszönöm a meghívást. Minden Hallux valgusban szenvedő embert szeretnék emlékeztetni arra, hogy minél korábban kezdi el a kezelést, annál hamarabb érhet el sikeres eredményeket, amelyekkel elkerülheti a műtétet. A Fortolex megrendelhető a gyártó hivatalos weboldaláról.

FIGYELEM! Óvakodjanak a hamisítványoktól!

Magyarország területén a "Fortolex" terméket csak itt szerezheti be.

A gyártó egy különleges program keretein belül, most 50% kedvezménnyel árulja a terméket!

Az Akció csak korlátozott ideig tart. Az eredeti Fortolex 50% KEDVEZMÉNNYEL KAPHATÓ!

Szponzorált tartalom