hirdetés

Box edzéssel az erő, kitartás és önbizalom felé

A box számos kultúra része és világszerte elterjedt sportág. Nem is beszélve arról, hogy számtalanszor jelenítik meg filmen és az élő boksz-mérkőzésekre is nagy a kereslet. Az a jó hír, hogy ma már szinte bárkinek lehetősége van csatlakozni egy boksz-edzéshez, és a köztudattal ellentétben, nem csak férfiaknak ajánlott sport. Nézzük át, hogy milyen építő hatásokkal áll az szemben az, aki úgy dönt, hogy kipróbálja a boxolást.

Box edzés

Fókusz és mentális erő

A box egy nagyon összetett mozgáskultúrával rendelkező sportág. Különböző gyakorlatokat és technikákat lehet elsajátítani, nem is beszélve arról, hogy mivel egy küzdősportról van szó, ezért folyamatosan fent kell tartani a koncentrációt. A box edzés hatásai azonnal érezhetőek, nem elég csak magunkra figyelni, hanem folytonos reakcióban állunk a külvilággal és az onnan érkező ingerekkel. is. A védekezés és támadás dinamikája pedig gyakran élesen váltakozik és a gyors reakcióidő és a kitartó mentális jelenlét mérhetetlen előnyhöz juttat.

Izmos test és funkcionális állóképesség

Ahogy azt már a bevezetőben is említettük, nem véletlen jelenítik meg előszeretettel filmvásznon a boxolókat, ugyanis a megterhelő fizikai erőkifejtés szépen kidolgozott testet eredményez. Mivel a boxolás során az egész testünk tetőtől talpig igénybe van véve, ezért izmainkat egy funkcionális egészként tudjuk edzeni. A szépségen kívül talán még fontosabb a hasznosság, hiszen olyan szív-és érrendszeri állóképességet követel meg, hogy sosem lesz probléma a lift helyett inkább a lépcsőt választani.

Berúgja az ajtót az önbizalom

A box testi és mentális erővel egyaránt felvértez minket. A kidolgozott fizikum és a koncentrált kitartás ereje bizonyítottan segít az önbizalom növelésében. Ezen felül, a box edzések általában csoportos keretek között zajlanak, ahol lehetőség van kapcsolódni más emberekkel. Az ilyen típusú közösség támogató, segítőkész és motiváló környezetet teremthet, ami pozitív hatást gyakorol a mentális egészségre, a társas támogatás pedig az önbizalomra.

Kalóriagyilkos

A boxolás során a nyilvánvaló ütéseken és rúgásokon túl, folyamatos lépegetést és szökdeléseket kell fenttartani. Ezért is nevezik a magas intenzitású edzésformának, mert igénybe veszi az erőnket és az állóképességünket egyaránt. Így a pulzus folyamatosan emelkedett tartományban van. Ezen felül, a box egy intervallum edzés is, ami azt jelenti, hogy magas igénybevételű epizódok és rövidebb szünetek váltják egymást. Az intervallum tréning pedig bizonyítottan hatékony a kalóriák felhasználására, néhány kutatás szerint még hatékonyabb is, mint a hosszabb időtartamú és megszakítás nélküli alacsonyabb intenzitású mozgás.

És mert stresszcsökkentésre általában szükség van

A fizikai aktivitás önmagában segíti a kortizol, vagy közkeletűbb nevén a "stresszhormon" szint csökkenését a vérben. Ezen felül, mozgás során a testünk felszabadít endorfinokat, vagy "boldogsághormonokat" amelyek a szervezetünk jutalmazó rendszerének részei. Végül, de nem utolsó sorban, a küzdősportok keretei között remekül le lehet vezetni a felgyülemlett agressziót és feszültséget.

Szponzorált tartalom

2023. július 19.