Biztonságos adattárolás, online eléréssel

Modern világunkban az elektronikus formátumú adatok (feljegyzések, dokumentumok, ...) hasonló jelentőséggel bírnak, mint a papír alapúak bírtak a számítástechnika hajnala előtt, éppen ezért igencsak rossz néven vesszük, ha eltűnik a számítógépünkről vagy a pendrive-ról például az a kimutatás, amit másnap a főnökünknek szerettünk volna megmutatni, vagy egy fontos előadásunk diái, melyen már egy hete dolgoztunk.

Biztonságos adattárolás

Akár csak egy olyan szöveges fájl is, amiben épp csak azt az információt jegyeztük le, hol és mikorra beszéltünk meg egy találkozót. Ezen információk pendrive-on történő tárolása esetén egy további kisebb kellemetlenség lehet, ha példának okáért otthon hagyjuk és ezért nem tudjuk megtartani azt az előadást, amin a munkahelyi előrelépésünk múlna. Még ezer példát lehetne felhozni az elektronikus adatok fontosságáról, de annyi biztos, hogy már mindenkivel történt a fentiekhez hasonló eset.

Ezt felismerve néhány cég borsos (nem egyszer öt nullás nagyságrend) áron vállalja, hogy a fontos, csak a laptopunkon vagy külső merevlemezünkön lévő adatokat megpróbálja visszaállítani, ha például leejtettük őket vagy egyéb fizikai behatás miatt váltak hozzáférhetetlenné. Milyen jó lenne, ha a fontos adataink már alapból meglennének más helyen is, de hát az ember mindig utólag gondolkodik.

A cikk ezen problémakörre kíván nem is egy megoldást kínálni. E megoldások nevei a teljesség igénye nélkül: Google Drive, Dropbox, SkyDrive, Ubuntu One, Box, ... . Ha már esetleg ismerősek e nevek, de nem tudjuk miről is beszélgettek legutóbb mellettünk, hát olvassuk tovább e szerzeményt. Ha csak a fenti problémákat szeretnénk elkerülni, akkor sem fog csalódást okozni az alábbi kis összefoglaló. Miről is van szó? Olyan ingyenes szolgáltatásokról, melyekkel örökre biztonságban tudhatjuk a számunkra fontos adatokat. Lényegében a következő módon működnek: a számítógépünkön vagy épp az okostelefonunkon kijelölünk egy (vagy több) mappát, melyek tartalma ezentúl nem csak az aktuális eszközeinken lesz tárolva, hanem a mi személyes felhőnkben is és amint internetre csatlakozunk, egy alkalmazás szinkronizálja az újonnan bekerült tartalmakat, így adatainkat máris biztonságban tudhatjuk. Na igen, mi az a felhő? Ez egy összefoglaló neve az olyan szolgáltatásoknak, ahol nem a felhasználó saját számítógépe játszik kulcsfontosságú szerepet az elvégzendő feladatban, hanem egy távoli szerver gép, melyre a felhasználó az interneten keresztül csatlakozik. Ezen elvégzendő feladat igen sokrétű lehet: adattárolás, számítási kapacitás kihasználása, kollaborálás kollegák között és még folytathatnánk a sort.

Ezek közül az összes szolgáltatást kipróbálhatjuk vagy dönthetünk egy mellett is. Azt tudnunk kell, hogy a fenti négy szolgaltatás közül kettőhöz egy e-mail fiókot is kapunk (a Google Drive és SkyDrive esetében) ezek a már talán ismert Gmail és Hotmail fiókok. Az ingyenesen biztosított tárhely nagysága:

Google Drive - 5 GB

Dropbox - 2 GB

SkyDrive - 7 GB

Ubuntu One - 5 GB

A Dropboxnál lehetőségünk van a tárhelyünk növelésére az által, hogy ismerősöket hívunk meg ezen szolgáltatás kipróbálására. Minden ismerős után 500 MB-al nő tárhelyünk nagysága.

Extra szolgáltatásként a Google Drive és SkyDrive esetében lehetőségünk van, dokumentomkat (word dokumentum, excel táblázat, ppt bemutató, rajz) a böngészőnkben létrehozni és ott szerkeszteni. Ráadásul mindehhez nem feltétel, hogy telepítve legyen valamilyen dokumentum szerkesztő, a módosítások mentésre kerülnek és bárhonnan, bármikor elérhetőek.

Ezen ismertető után, ahhoz, hogy ki tudjuk próbálni a leírtakat, nem kell mást tennünk tehát, mint regisztrálni.

Mindegyikhez találunk egy letölthető alkalmazást az oldalon, melynek telepítése után létrejön egy mappa a gépünkön. Bármi, amit-e mappába másolunk, automatikusan meg fog jelenni a böngészőnkben is, az adott szolgáltatásba bejelentkezve, így már két helyen is meglesznek a számunkra fontos, nélkülözhetetlen tartalmaink. Azért is hasznos lehet mindez, mert például gépünk újratelepítését követően is egyszerűen csak letöltjük újra az adott alkalmazást, s így máris minden ismát elérhetővé válik számunkra az adatvesztés kockázata nélkül. S, ha ez még nem volna elég, minden dokumentumunkat, amit a felhőben tároltunk, újra letölti a gépünkre is az alkalmazás, ezért nem szükséges újratelepítés előtt ezen mappa tartalmát külön lementenünk valahová. Valódi előnyként értelmezhető az is, hogy, ha épp nem vagyunk a számítógépünk közelében, de szeretnénk feltölteni valamit az online tárhelyünkbe, akkor bármely böngészőből, bejelentkezve a szolgáltatásba, lehetőségünk nyílik a feltölrésre. Legközelebb a számítógépünket bekapcsolva ezen tartalom természetesen ismét automatikusan letöltődik a gépünkre is, a telepített alkalmazás segítségével. Hát nem fantasztikus ez az egész?

Használjuk tehát bátran!

2012. november