hirdetés

Az Adriai-tenger

Az Adriai-tenger gyönyörű türkizkék vize számtalan csodás képen tükröződik vissza ránk, s nem is csoda, ha elkalandoznak gondolataink a napfény, a fürdőzés és a tenger adta pihenés mélységében. Számos kedvelt üdülőhely szegélyezi ezt a természet által kialakított barátságos tengerszakaszt, melynek legnagyobb előnye, számunkra, a közelség. Ugorjunk hát át egy kicsit a szomszédba és élvezzük határtalan szépségét!

Adriai-tenger

Adriai-tenger

hirdetés

Az Adriai-tenger maga is egy öböl, mégpedig a Földközi-tenger legészakibb területén, az Appennin-félsziget és a Balkán-félsziget között helyezkedik el. Horvátország, Olaszország, Montenegró, Albánia, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina határolja. A tenger területe mintegy 132 ezer km2, legnagyobb mélysége 266 m. Neve az "adur" illír nyelvű szóból ered, mely jelentése víz, tenger.

Az Adriai-tenger medencéje

Az Adriai-tenger medencéje

Februárban 7°C fok, nyáron 22-27°C-os a víz hőmérséklete. Leghűvösebb területe természetesen legészakibb pontja, a Velencei-öböl, legmelegebb szakasza pedig az Otrantoi-szoros, amit egyik oldalról Albánia, másik oldalról pedig Olaszország fog közre.

A strandolásra kijelölt partszakaszai igen nagy változatosságot mutatnak. Ahogy a homokos, úgy a sziklás övezetek is helyet kaptak a kéklő víz mellett. Olaszországban inkább a finom üledék és a homokos part, míg Horvátországban a sziklás tengeraljzat és az apró kavicsos part a jellemző.

A tenger sótartalma igencsak változékony, északon a Pó folyó meglehetősen felhígítja a vizet, így kisebb lesz a só koncentráció, míg dél felé haladva egyre inkább óceáninak mondható a víz sóssága, ami körülbelül 34 súlyezrelék, ami a víz sótartalmának megállapítására szolgáló mennyiség. Egészen délen a víz sóssága eléri a 38 súlyezreléket is, ami a Földközi-tenger vízének só koncentrációjával egyezik meg.

hirdetés

Érdekesség, hogy a tenger öböl jellege miatt elzáródik a világtengerek hatalmas dagályaitól és bár itt is megfigyelhető a jelenség, de sokkal kisebb mértékben. A dagályhullám és a tengerszintváltozás ebben a mediterráneumban körülbelül 60-110 cm közötti lehet. Északi részén a dagály így is sok problémát okoz, főként Velence városában, ahol vihardagály esetén, vagyis amikor az erős szél dagálykor a tenger felől érkezik, a vízszint akár több méterrel is megemelkedhet.

Növény és állatvilága igen változatos, térségenként eltérő a víz só koncentrációjától és hőmérsékletétől függően. 26 féle cápa él az Adriai-tengerben, melyek közül a macskacápa a leggyakoribb. A maximum 1,5 m hosszú hal a 30 méter alatti sziklás tengerfeneket kedveli. 8-10 méteres óriáscápa is előfordul az adriai vizekben, viszont ez a faj kizárólag planktonnal táplálkozik és a nyílt tengeren él, így egyáltalán nem jelent veszélyt az emberre.

Óriáscápa

Óriáscápa

Cápatámadás az Adrián szinte alig fordul elő, akkor is inkább emberi figyelmetlenség miatt történik meg a baleset. 2008-ban például egy szigonnyal halászó szlovén búvár esett egy cápatámadás áldozatául, ahol az ember és a ragadozó ugyanazt a prédát szemelte ki zsákmányául és a véres vízben rosszul sült el a cápa harapása. A búvár kisebb sérülésekkel megúszta a találkozást. A nagyobb veszélyt egy-egy kósza tengeri sün jelentheti, hiszen óvatlanul bárhol beleléphetünk, de a strandokon, népes partszakaszokon ezek az állatok is inkább elhúzódnak az ember elől. Az ilyen esetleges homokban megbúvó veszélyek ellen műanyag úszócipővel védekezhetünk. Egy másik sok kellemetlenséget okozó élőlény a medúza, ezen belül is a világító medúza, mely hőségben, főleg a nyár utolsó heteiben, előszeretettel sodródik csapatostól a partok felé, ilyenkor jobb a vizet elkerülni. Esetleges problémaforrás lehet még a mérges pókhal, aki a homokba temetkezve várja, hogy véletlenül belelépjünk mérgező tüskéibe, de ne ijedjünk meg, hanem vegyünk egy jó forró fürdőt egy kis alkohol elfogyasztásának kíséretében és máris enyhítettük a nem várt mérgezést. Növények közül a viaszrózsa egy igen tetszetős ámde annál barátságtalanabb élőlénye a tengernek. Szereti a sekélyebb területek kisebb szikláit, ezért búvárkodáskor meglátván mindenki szeretné megérinteni, de vigyázat, erős a csípése, így inkább ne tapogassuk.

hirdetés

Az Adriai-tenger számtalan csodát is rejt magában. Az évezredek alatt kialakult zátonyok, a sziklás partok, a naplemente, az opálszínű víz igazán magával ragadó, élményekben teli és pihentető nyaralást biztosít az ide látogatók számára, tegye azt bármely, az Adriát övező, országban.

2014. március