Ausztrál tudósok megtalálhatták a világ legnagyobb dinoszaurusz-lábnyomát

A hatalmas lábnyomokat, melyeket az Északnyugat-Ausztrália partján fekvő, Broome nevű üdülővárostól 130 km-re találtak, minden bizonnyal hatalmas sauropodák hagyhatták maguk után, mely négylábú növényevők a földön valaha élt legnagyobb szárazföldi élőlények voltak.

Ausztrál tudósok megtalálhatták a világ legnagyobb dinoszaurusz-lábnyomát

Egy idős Aboriginal, Goolarabooloo vezető, Richard Hunter egy 1,75 méteres szauropoda lábnyoma mellett. Dampier-félsziget, Nyugat-Ausztrália; 2017. március 26. (Fotó: Damian Kelly - Queenslandi Egyetem; Forrás: Reuters)

hirdetés

"Nagyobbak, mint bármi, ami eddig rögzítésre került bárhol a világon,"

- így nyilatkozott a gigantikus méretű lábnyomokról Steve Salisbury, ama tanulmány vezető szerzője, melyet a University of Queensland és a James Cook University közösen készített.

hirdetés

A legnagyobb lábnyom csaknem 1,7 méternek (5,6 lábnak) adódott, ami jócskán felülmúlja az immáron "csak" második legnagyobb ilyesfajta nyomok méretét, a 2015-ben, Németországban talált 1,2 m (4 láb) hosszú nyomokét, melyeket szintén szauropod dinoszauruszok hagytak egykoron maguk után a süppedős talajban.

A gigantikus nyomok ráadásul helyben is rekorderek, a maguk 144-127 millió évvel ezelőtti korukkal, hiszen Ausztráliában eddig nem nagyon találtak 115-90 millió évesnél idősebb őskori leleteket.

"A legtöbb dinoszaurusz-fosszília a keleti partvidékről, vagy kelet Ausztráliából származik, és ezek kora 115 és 90 millió év közé tehető,"

- mondta Salisbury.

hirdetés

A kutatók feltárták ugyanitt még továbbá hat féle húsevő és egy páncélos sztegoszaurusz lábnyomát is.

A tanulmányban arra is kitérnek írói, hogy a helyi bennszülött (Aboriginal) Goolarabooloo közösség generációk óta félt a lábnyomoktól, pontosabban az azokat maguk után hagyó, a számukra eddig "ismeretlen lényektől".

Forrás: Élőben.hu

2017. április