Álskorpiók

Az álskorpiók rendje a pókszabásúak osztályába tarozik (Arachnida: Pseudoscorpiones), a pókokkal, skorpiókkal, atkákkal, rovarpókokkal és más ízeltlábú csoportokkal egyetemben. A sarkvidékek kivételével az egész Földön elterjedt ragadozó állatok, melyek főleg atkákkal, ugróvillásokkal és kisebb rovarokkal táplálkoznak.

Álskorpiók

Álskorpió

hirdetés

Világszerte több mint 3300 fajukat ismerjük, ezek közül több mint negyven található meg Magyarországon. Legtöbb fajuk avarlakó, de megtalálhatóak fakéreg alatt, mohapárnákban, kövek alatt is. Egyes fajaik a madár és emlősfészkeket részesítik előnyben, mások emberi környezetben is előfordulnak, és számos barlangi körülményekhez alkalmazkodott fajuk is létezik. A legkisebb fajaik 1-2 milliméter körüli nagyságúak, de a legnagyobbak sem nőnek 12 mm-nél nagyobbra.

Álskorpiók

Álskorpió

Legismertebb fajuk a könyvskorpió (Chelifer cancroides), amely lakásokban is megtalálható, ahol atkákkal, könyvtetvekkel, ruhamolylárvákkal, hangyákkal és kisebb legyekkel táplálkozik, az emberre nézve pedig teljesen ártalmatlan. Szintén előszeretettel tanyázik méhkaptárakban, ahol egyfajta házőrző szerepet lát el, ugyanis a méhekre meglehetősen káros atkákra, kártevő molyokra és más betolakodó ízeltlábúakra vadászik. Érdekesség, hogy valószínűleg ez volt az a faj, amelyet már az ókori Arisztotelész is megfigyelt.

Nevüket skorpiókra emlékeztető megjelenésükről kapták, ugyanis ők is rendelkeznek ollókkal, ám az utótestük végén nem rendelkeznek méregtövissel, így könnyen megkülönböztethetőek a skorpióktól, már csak a testméretük alapján is.

hirdetés

Igen ősi csoport, legkorábbi fosszíliájuk 380 millió éves, azaz a Devonból származik. Összesen mintegy 53 fosszilis fajukat ismerjük a Paleozoikumból, Mezozoikumból és a Kainozoikumból.

Jellemző viselkedésformájuk a forézis, amelynek során repülő rovarokba, egyes fajok képviselői pedig akár madarakba kapaszkodnak, és velük szállíttatják magukat nagyobb távolságokra. További érdekességük, hogy szövőmirigyekkel rendelkeznek, amelyek segítségével jellegzetes fészket szőnek maguknak a vedlés és a telelés idejére.

2013. augusztus