A világ legrettegettebb vizei, ahová hajós nem szívesen megy

A világ tengerei és óceánjai megannyi rejtélyt és meglepetést rejtenek, mégis akadnak olyan területeik, amelyek elsősorban rettegéssel, és nem csodálattal töltik el az arra közlekedőket. A Bermuda-háromszög az egyik leghírhedtebb ilyen terület, ahol már számtalan hajó veszett látszólag megmagyarázhatatlanul a hullámsírba - de akadnak más olyan vizek is, amelyeket sötét titkok öveznek.

Elsüllyedt hajó roncsa a víz alatt

A világ bizonyos pontjain, jóval több hajó süllyedt el, mint bárhol másutt a világtengereken. Vajon miért? (Forrás: pixabay.com; Fotó: joakant; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/wreck-underwater-diving-water-sea-1656519/)

A Bermuda-háromszög

Az Észak-atlanti-óceánon található Bermuda-háromszög területének három csúcsát Bermudánál, Floridánál és Puerto Ricónál határozzák meg, és hosszú ideje lengik körül baljós feltevések, miután több hajó, csónak, de még repülőgépek is eltűntek itt. Néhányan egészen odáig mennek a feltételezéseikkel, hogy egy másik dimenzióba vezető féreglyuk található a területen, esetleg egyenesen a "földönkívüliek ragadják el" a járműveket, és nem a mélység.

A területet először 1945. decemberében kezdte kiemelt figyelem övezni, miután az amerikai haditengerészet öt repülőgépe egy gyakorlat során rejtélyes módon eltűnt itt - mielőtt pedig ez megtörtént volna, s elvesztették volna a gépekkel a kapcsolatot, a repülés vezetője azt mondta:

"Fehér vizekre lépünk, semmi sem stimmel".

A gépeken tartózkodó tizennégy ember azon a napon nyomtalanul eltűnt, majd valamivel később az eltűntek keresésére és mentésére küldött gépnek - tizenhárom emberrel a fedélzetén - ugyancsak "megmagyarázhatatlan módon", a személyzetével együtt nyoma veszett.

A hírhedt eseteket követően több hajó is eltűnt a Bermuda-háromszög területén, így például az SS Marine Sulphur Queen - 39 fővel a fedélzetén - 1963-ban, vagy éppen a USS Cyclops - 309 fővel a fedélzetén - 1918-ban.

A Sargasso-tenger

A Sargasso az egyetlen olyan "tenger", amelynek nincsenek partjai - a terület ugyanis az Észak-atlanti-óceán egy olyan régióját jelöli, amelyet csak óceáni áramlatok határolnak. Az áramlatok miatt, amelyek különböző anyagokat sodornak a vízterületre, rendkívül sok Sargassum (golffű) nevű alga található itt, amely egy sötét színű, barnás, invazív tengeri alga.

Amilyen nyugodtnak tűnik azonban a Sargasso-tenger, olyan kevéssé lehetnek nyugodtak azok, akik az azt övező "rejtélyek" ellenére ide merészkednek. A hely azért sorolható a "legfélelmetesebb" vizek közé, mert nem egyszer láttak itt személyzet nélkül sodródó hajókat. Így például 1840-ben egy francia kereskedőhajó vágott át a Sargasso-tengeren - amint később kiderült, vitorlákat bontva, de akár csak egyetlen fős személyzet nélkül.

A megmagyarázhatatlan eltűnések mellett tizenkilencedik századbeli "beszámolók szerint" egy "ragadozó tengeri növény" is élt a tengerben, amely állítólag élve elragadta a tengerészeket, és csak a hajót hagyta meg. Utóbbi persze igencsak kevéssé valószínű...

Az "Ördög tengere" Japánnál

A japán "Ördög tengerét" gyakran a Csendes-óceáni Bermuda-háromszögként is nevezik a különös esetek miatt, amelyek itt történtek. A Tokiótól nagyjából 60 mérföldre található Miyake-sziget környezetét egyben a "Sárkány háromszögének" is nevezik, mert ősi legendák szólnak arról, hogy Japán partjainál sárkányok éltek.

Az 1980-as évek végén Charles Berlitz írt könyvet a Sárkány-háromszög rejtélyéről, ahol paranormális jelenségeket véltek felfedezni. A könyv megírása előtt állítólag öt japán katonai hajó tűnt el összesen több mint 700 tengerésszel, méghozzá békeidőben, 1952 és 1954 között. Mindezek után a tengeri területet "veszélyzónának" nyilvánították. Később azonban kiderült, hogy tulajdonképpen nem is hadihajók, hanem halászhajók tűntek el, egy részük ráadásul az "Ördög tengerén" kívül.

Ugyancsak érdemes megjegyezni, hogy akkoriban nem volt ritka, hogy bárhol máshol is hajók tűnjenek el Japán környékén: a rossz időjárási körülmények és a kalózok tevékenysége akkoriban sokak vesztét okozták.

Diós Anita

2017. december