A valódi mosoly

Elgondolkodtató, mennyit is jelenthet a mai világban egy igazi mosoly, amit valami olyan dolog vált ki, ami érdek nélküli. Lehet csupán egy pillanat is és utána már nem is emlékszünk rá...

A valódi mosoly

Megtörténik és onnantól kezdve máris jobban érezzük magunkat, boldogabbak vagyunk, aztán a nap végén leülve azon elmélkedünk, vajon mi változtathatta meg a napunkat, s rájövünk, hát persze, az a bizonyos mosoly. Tény, hogy napjainkban talán a kelleténél jóval kevesebbet mosolygunk, s mosolyognak a minket körülvevő emberek, pedig milyen sok jótékony és pozitív hatással is bír az a kis felfelé görbülő vonal az arcunkon. De milyen is egy valódi, szívből jövő mosoly, aminek úgy tudunk örülni?

Tárgyilagosan a mosolyról...

Lecsupaszítva a mosolygás lényegében egy olyan szociális ingerre adott pozitív mimikai válaszreakció, melynek során a száj két végéhez legközelebb eső izomzatunkat mozgatjuk. Tulajdonképpen nem más, mint egy kedves, megnyugtató gesztus, ami alapvetően arra ösztönzi a másik embert is, hogy visszamosolyogjon. Nagy előnye továbbá, hogy, csak úgy, mint az ösztönös testbeszéd, egy nemzetközi kommunikációs jel is egyben, üzenete pedig normál esetben mindenki számára egyértelmű, nemre, korra való tekintet nélkül, még az olyan kicsiny gyermekek számára is, akik még beszélni sem tudnak. Éppen ezért a legtöbb ember elég könnyen elmosolyodik, akár csak zavarában is, vagy éppen azért, mert egy váratlan, de kellemes esemény során, olyan helyzetbe kerül, amire nem tudja hirtelen, mit is reagáljon.

Mi a mosoly kiváltó oka?

Nos, leggyakoribb kiváltó oka minden bizonnyal a boldogságérzet és, mint ilyen, elég ragadós tud lenni. Ki ne került volna már olyan helyzetbe, hogy rámosolyogtak és képtelen volt nem visszamosolyogni. Különösen igaz ez, ha egy őszinte mosollyal találja szembe magát az ember. Kétségtelen, hogy nagyon pozitív hatásai vannak a hogylétre és az is bizonyos, hogy a mosolygás jócskán képes megemelni az ember érzelmi tónusskáláját, reáadásul kiemelkedően jó a stressz oldó hatása is, ami különösen nagy fontossággal bír rohanó, kapkodó, megpróbáltatásokkal és stresszhelyzetekkel tarkított "modern" életmódunkban!

De milyen is az igazi, őszinte, valódi mosoly?

A tudomány mára már számos mosolyfajtát tanulmányoz, s tud egymástól megkülönböztetni. A legérdekesebb azonban, hogy az anatómusok kiemelkedően nagy figyelmet szentelnek egy bizonyos mosolyfajtának, melyet elsőként a XIX. század közepén, az arcon megjelenő kifejezések pszichológia hátterét kutatva fedezett fel Guillaume Duchenne francia orvos. Megfigyelte, hogy a méltán róla elnevezett Duchenne-mosoly keletkezésekor a száj mindkét sarkának megemelkedéséhez szükséges nagy járomcsonti izom és a szem körüli izom is összehúzódik, mely folyamat következtében megemelkednek az arcvonalak és ráncok formálódnak a szem körüli részeken is, ugyanakkor a nem Duchenne típusú mosoly esetén csak a nagy járomcsonti izom mozog, a szem körüli viszont nem. A kutatók többsége szerint e tény méltán igazolja, hogy lényegében a Duchenne-mosoly igazi, őszinte, ösztönös, valódi mosoly, mivel a legtöbb ember nem tudja akaratlagosan mozgatni a szem körüli izomzat külső részét.

Legyen bármi is az igazság, tény, hogy a mosolygás nem kerül semmibe, ugyanakkor, szinte megszámlálhatatlan pozitív, jótékony hatása van. Ennek tudható be, hogy a pszichológia jelenlegi álláspontja szerint is az embernek, mint szociális lénynek, igenis nap, mint nap szüksége van rá, hogy megőrizhesse lelki egészségét, s, hogy kiegyensúlyozott, magabiztos maradhasson. Ne feledjük, a lélek éltetője a szeretet és a legegyszerűbb ezt kifejezni egy kedves, őszinte mosollyal... Ne felejtsünk el hát mosolyogni!

2013. január